Hepsi de birbirinden farklı rakam açıkladı

Rüşvet ve yolsuzluk operasyonu sonrası görevden almalar ve istifalarla etkilenen piyasaların Türkiye ekonomisine ne kadar zarar verdiği ile ilgili hükumetten farklı farklı açıklamalar geldi.

Hepsi de birbirinden farklı rakam açıkladı
Başbakan Erdoğan: Zarar 120 milyar dolar
Efkan Ala : 17 Aralık sürecinin zararı 104 milyar dolar
Ali Babacan : 49,3 milyar dolarlık değer kaybı söz konusu


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , İçişleri Bakanı Efkan Ala ve son olarak Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın açıkladığı rakamlar birbirlerinden farklı.Rakamların farklı olması kafaları karıştırdı.

Operasyonun ekonomiye verdiği zararı Başbakan Erdoğan'ın 120 milyar dolar, İçişleri Bakanı Efkan Ala ise 104 milyar dolar olduğunu söylemişti. Bu açıklamaların ardından yeni bir açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ise borsadaki kaybın 49 milyar dolar olduğunu açıkladı. Hükümetten üç farklı açıklama yapılması ise vatandaşın kafasını karıştırdı. Baban ayrıca pazartesi günü borsaya 15 milyar dolarlık giriş oluğunu ve 15 günlük kaybın üçte birinin tek günde telafi edildiğini söyledi.

ALA: 104 MİLYAR DOLAR

30 Aralık Pazar Günü TRT'de bir programa katılan İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın zarar rakamları ise daha farklı. Ala, burada yaptığı açıklamada 17 Aralık sürecinin zararının 104 milyar dolar olduğunu söylemişti.

BABACAN: BORSADAKİ KAYIP 49 MİLYAR DOLAR

Sürecin ekonomiye yarattığı tahribatla ilgili son açıklama ise bugün Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'dan geldi. Babacan, 17 Aralık'tan itibaren yaşanan süreci şu şekilde değerlendirdi: "Borsada 17 Aralık-27 Aralık sürecinde halka açık şirketlerin değeri 270,906 milyar dolardan 221,572 milyar dolara geriledi. Sadece halka açık şirketlerin piyasa değerinde 49,3 milyar dolarlık değer kaybı söz konusu. Pazartesi günü borsaya 15 milyar dolarlık giriş oldu. 15 günlük kaybın üçte biri tek günde telafi edildi. Döviz piyasasında ise 764 milyon dolar çıkış oldu. Bunun 110 milyon dolarlık kısmı ise Pazartesi geri döndü. Son 15 günde yabancılar borsada 238 milyon dolar sattı. Bu miktarın 85 milyon doları hafta başında geri geldi."



İKTİSATÇILAR ANLAM VEREMEDİ

Peki telaffuzu dile kolay 100 milyar dolarlık bu zarar ekonomik olarak mümkün mü? Buna anlam veremediğini belirten İktisatçı Seyfettin Gürsel, "Nasıl çıktı bu 100 milyar? Bu ekonomiyle, ekonomi teorisiyle ilgisi olmayan bir iddia" demişti.

"BORSA BU İNER ÇIKAR"

Başbakan Erdoğan, "Borsa bu iner çıkar. Borsa her zaman böyle istikrarlı bir çizgi takip etmez. Ama 90 binin üzerini gördü. Şimdi bunu kimse görmüyor. Ya bu 90 binin üzerine nasıl çıktı. Şimdi bu 3-5 bin puan iner. Sonra bakarsın yüz bini yakalar." diye konuşmuştu.

ATAMALAR VE İSTİFALAR PİYASALARI SARSMIŞTI

Operasyon sonrası yaşanan görevden almalar ve istifalar sonrası ve borsada büyük düşüşler yaşanmış. Borsa yaşanan gelişmelerin ardından Pazartesi günü (dün) kendini biraz toparlamıştı.

SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209