Halil Berktay'dan kanlı 1 Mayıs çıkışı

Taraf yazarı Prof. Dr. Halil Berktay'dan tartışma yaratan 'Kanlı 1 Mayıs' çıkışı... Berktay'a göre 1977 yılında yaşanan kanlı 1 Mayıs olayları solun kendi iç hesaplaşması...

Halil Berktay'dan kanlı 1 Mayıs çıkışı

Mecidiyeköy'deki bir grup anarşistin eylemlerini saymazsak dün Türkiye İşçi Bayramı ilan edilen 1 Mayıs'ı gerçekten bayram gibi kutladı.

İnsanlar sokaktayken solun iki önemli ismi Prof. Dr. Halil Berktay ve Ömer Laçiner, tarihe kanlı 1 Mayıs olarak geçen, 1 Mayıs 1977'de 34 kişinin öldürüldüğü olayı tartıştılar.

1 Mayıs 1977'de 34 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan şey bir devlet tertibi mi yoksa solun kendi iç çekişmesi miydi?

Taraf Yazarı Prof. Dr. Halil Berktay'a göre bu kanlı olay solun kendi iç çatışması.

Berktay o günleri şöyle anlattı:

"Facia devletin değil soldaki kamplaşmanın ve birbirlerine uyguladıkları şiddetin sonucu! Derin devlet güçlerinin etraflı bir komplosu olduğu fikrinde değilim. Olağanüstü ideolojik bir kamplaşmanın ve birbirlerine uyguladıkları şiddetin sonucu bu facia yaşandı. Ben üniversite asistanları sendikası veya başka bir sendikayla beraber yürüyordum. Beşiktaştan katıldım korteje. Tarksim parkının merdivenlerine gelmek saatlerce sürdü. Ortamın çok gergin olduğunu hatırlıyorum. O zaman TKP'nin hüküm sürdüğü DİSK, ''Maoculara goşistlere meydana giriş için izin vermeyeceğim'' diye ilan etmişti. Maocu Halkın Kurtuluşu ve TİKKO da ''10 bin ölü versek de meydanı revizyonistlere bırakmayacağız'' diyordu. Zaten öncesinde de çatışma oldu 1 Mayıs'ın. Ölenler oldu. Bugün yine uzun uzun düşündüm; biz yürüken yanımızda DİSK'in görevlileri vardı. Aklımdan çıkmıyor bu görüntü. Sağlı sollu 2 saf olarak yürüyorlardı. Ellerinde 40-50 santimlik kalın soplar vardı. Bu sopalara takılı 10 santimetrelik pankartlar vardı. Güya pankart. Aslında işte fikri 10 santim içinde yazılı, şiddeti kalın sopada gözüken sol! Elbette, her fraksiyonda ajan, muhbir vardı. Ama onlar varolan ideolojik kamplaşmayı tırmandırıyordu. Bu ortam olmasa, onlar da var olamazdı. Ben 1 Mayıs 1977'nin sadece solun kendi sorunu olduğuna inanıyorum."

Halil Berktay'ın bu sözlerine katılmadığını söyleyen Ömer Laçiner ise şaşırdığını belirtti ve bu olayın devlet tertibi olduğunu ifade etti.

Mahir Kaynak: Bir istihbarat örgütünün işi

Taraf yazarı Halil Berktay’ın 1 Mayıs 1977 olaylarıyla ilgili açıklamaları hakkında (Kanlı 1 Mayıs solun iç çekişmesinin ürünüydü) görüşüne başvurduğumuz Star gazetesi yazarı Mahir Kaynak, Berktay’ın açıklamalarına katılmadığını belirtti. 1 Mayıs 1977 olaylarının solun kendi iç hesaplaşması olamayacağını ifade eden Kaynak, olaylar için “1980 darbesini hazırlayan bir istihbarat örgütünün operasyonudur” dedi.

O dönemdeki solu hiçbir zaman ideolojik bir sol olarak görmediğini belirten Mahir Kaynak, 1980 darbesine uzanan süreçte sol görüşlü olmanın, Amerikan ve emperyalizm karşıtlığı olmak gibi algılandığını söyledi. 1 Mayıs 1977 olaylarının solun kendi iç hesaplaşması olamayacağını ifade eden Kaynak, olaylar için “1980 darbesini hazırlayan bir istihbarat örgütünün operasyonudur” dedi. ‘Kanlı 1 Mayıs’ın dışarıdan bir müdahale olduğu şeklinde yorum yapan Mahir Kaynak, dış güçlerin kendi politikalarını Türkiye’de uygulayabilmek için Türkiye içinden insanların kullanıldığını iddia etti. Mahir Kaynak açıklamasında bu insanların ‘vatanımı kurtarıyorum’ anlayışıyla hareket edip, farkında olmadan dış güçlere hizmet ettiğini söyledi.

TARAF -

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209