Haberal kanununda Öcalan sürprizi

Kamuoyunda 'Haberal' teklifi olarak bilinen, tutuklu ve hükümlülerin hasta yakınlarını ziyaret edebilmelerine imkan sağlayan kanun teklifinden Öcalan sürprizi çıktı.

Haberal kanununda Öcalan sürprizi

Kamuoyunda 'Haberal' teklifi olarak bilinen, tutuklu ve hükümlülerin hasta yakınlarını ziyaret edebilmelerine imkan sağlayan kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda, kabul edilerek yasalaştı.

Kanuna göre, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkûm edilenler hariç, yüksek güvenlikli ceza infaz kurumunda bulunanlar da dahil, güvenlik bakımından sakınca oluşturmaması koşuluyla tehlikeli olmayan hükümlüye; jandarma refakatinde, ikinci derece dahil kan veya kayın hısımlarından birinin ya da eşinin ölümü nedeniyle cenazesine katılması için yol süresi dışında 2 güne kadar izin verilebilecek.

SON ANDA DEĞİŞİKLİK

Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkûm edilenler dışındaki hükümlü, sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi şartıyla; anne, baba, eş, kardeş, çocuk ile eşinin anne veya babasının yaşamsal tehlike oluşturacak önemli ve ağır hastalıklarının bulunması nedeniyle, hasta ziyareti için de yol süresi dışında 1 güne kadar izin alabilecek.

İzin, hasta olan her kişi için bir defa verilecek. Teklifin birinci maddesinde terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın düzenlemeden yararlanmamasını öngören madde, AK Partili milletvekillerinin verdiği önergeyle teklif metninden çıkartıldı.

Önergenin gerekçesinde, ''Meşru amaca yönelik kullanılan yöntem ile ulaşılması istenen amaç arasındaki makul orantısallık bağının gerekliliği ve hakkın özünü kullanılamaz hale getiren normatif düzenlemelerin özellikle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, BM mevzuatına ve hukukun genel ilkelerine uygunluğunun sağlanmasını teminen, teklifin birinci maddesinin kapsamlı biçimde değerlendirmek üzere metinden çıkarılmasının uygun olacağı öngörülmüştür'' denildi.

Kanundan çıkartılan maddede, hükümlünün, görüştüğü kişiler aracığıyla bir suç örgütünün faaliyetlerine yön verdiği konusunda somut olguların tespiti halinde, Cumhuriyet başsavcılığının istemi ve infaz hakiminin kararıyla, avukat ve diğer kişilerle görüşmesi 6 aya kadar sınırlandırılması öngörülüyordu.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, milletvekillerinin maddeler üzerindeki sorularını yanıtladı. Ergin, ''terör örgütü elebaşı Öcalan'ın, avukatlarıyla görüşmesine sınırlama getiren'' maddenin, daha kapsamlı bir şekilde değerlendirilmek üzere çekildiğini söyledi.

ELİTAŞ DEŞİFRE ETTİ KAVGA ÇIKTI

Teklifin Genel Kurul'daki görüşmeleri sırasında, AK Partili Mustafa Elitaş ile CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi arasında küfürleşmeye varan tartışma yaşandı.

Elitaş, yasanın gecikmesinin nedeninin CHP olduğunu öne sürerken Hamzaçebi ile yaptığı telefon görüşmesini aktardı. Elitaş, “Sayın Hamzaçebi beni aradı. Bu, Sayın Baykal'ın teklifi olduğu için kurultaydan önce gündeme almak istemiyoruz dedi'' şeklinde konuştu.

Bunun üzerine Hamzaçebi, hakaret içeren ifadelerle kürsüye doğru yürüdü. Hamzaçebi'yi CHP'li vekiller durdurdu. Tartışmanın büyümesi üzerine oturuma ara verildi.

Bugün

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209