Ey yüce vicdan!

Dört eski bakanla ilgili MECLİSTEKİ oylama bugün. Gözler 223+53te...Davutoğlu tarihi oylamada yok, GİZLİ oyunu vekili kullanacak.

Ey yüce vicdan!

Meclis Genel Kurulu’nda bugün yapılacak tarihi görüşmeyle, AK Partili eski bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar’ın Yüce Divan’a gönderilip gönderilmeyeceklerine karar verilecek. Dün üvey annesini yitiren Çağlayan, AK Parti yöneticilerinden görüşmenin ertelenmemesini istedi. Saat 15.00’te başlayacak Tarihi Görüşmeye Başbakan Ahmet Davutoğlu ve bazı bakanlar, yurtdışı programları nedeniyle görüşmelerde bulunmayacak. Davutoğlu’nun yerine Başbakan Vekili gizli oy kullanacak.

Oy on beşli on beşli ile süreç tamam!

Yüce Divan öncesi 22 Aralık ve 5 Ocak’tan itibaren yaşanan süreci AKP Grubu yürüttü. 4 Bakan ise, parti yöneticileriyle eşgüdümlü hareket etti. Basına değerlendirme yapmaktan kaçındı. AKP Grup Yönetim Kurulu’nu oluşturan 15 milletvekili, 15’erli gruplar halinde milletvekilleriyle nabız yoklamaları yaptı. Yüce Divan’dan yana veya çekimser olan milletvekillerini için ise 4 Bakan Meclis kulislerinde veya telefonlarla görüşmeler yaptı. Eski bakanlar, kafası karışık milletvekili arkadaşlarını ikna etmeye çalıştı. “Ak Parti, 4 Eski Bakan, Yolsuzluk” başlıklarının kamuoyunda Haziran seçimleri öncesi daha fazla yer edinmesini istemeyen Hükümet ve Grup yönetimi ise, süreci daha fazla uzatmadı. Durum kıvama gelmişken, raporu hızla Genel Kurul’da görüştürmeyi tercih etti.

Milletin gözü üç dönemliklerde, onların gözü nerde?

Eski bakanların yargılanabilmeleri için gizli oylamada en az 276 oyun Yüce Divan yönünde çıkması gerekiyor. Meclis’te tüm muhalefet partileri ile bağımsızların ise 223 sandalyesi bulunuyor. Hiç fire olmasa bile, bir Yüce Divan kararı çıkarabilmek için en az 53 AKP’linin evet oyu vermesi gerekiyor. Oylamada 276 bulunmazsa, kabul oyları fazla olsa bile Yüce Divan’a sevk gerçekleşmiyor. Bu noktada gözler, iktidar cenahından üç dönemliklere çevriliyor. Ancak üç dönemliklerin gözü ise yeni görevlerde mi soruları akla takılıyor.

Sınırsız Süre, Sınırlı Konuşma

Genel Kurul’da bugün tek gündem soruşturma raporu olacak. Öncelikle komisyon adına başkan veya başkan vekili raporla ilgili 20 dakikalık konuşma yapacak. “Şahısları adına” 6 milletvekili 10’ar dakika konuşacak. Daha sonra haklarında soruşturma açılan eski bakanlar savunma yapacaklar. Parti yönetimi ise 4 Bakanın Genel Kurul’da sınırsız savunma yaparak daha fazla açık vermelerini istemiyor. Parti yetkilileri, eski bakanlara, Meclis’te gerilime neden olmayacak bir üslupla, raporu esas alan ve fazla uzun olmayan etkili bir konuşma yapmalarını tavsiye ettiği belirtiliyor.

Karton pullar hazır!

Rapor “Yüce Divan sevk edilmeme” yönünde olduğundan, onunla ilgili bir oylama olmayacak. Ancak muhalefet partileri, dört milletvekili için ayrı ayrı, gerekçeli olarak Yüce Divan önergeleri verecekler.

Bu önergeler üzerine konuşma olmayacak. Önergelerin gerekçeleri okunacak ve doğrudan gizli oylamaya geçilecek. Gizli oylama kırmızı (ret), beyaz (kabul) ve yeşil (çekimser) renkli karton pullarla yapılacak. TBMM matbaasında 10 bin dolayında pul bastırılarak hazırlandı. Gizli oylamada, teamüle göre sadece mazeretli olan bakanların yerine vekalet verdiği bir başka bakan oy kullanabilecek. Katılmayan milletvekillerin yerine vekaleten oy kullanılamayacak. AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın görüşmenin yaklaşık sekiz saat süreceğini tahmin ettiklerini söyledi. Yüce Divan kararı çıkarsa, önergeler, muhalefet şerhleriyle birlikte komisyon raporu ve ekleri iddianame yerine geçecek.

İsterlerse konuşacak İsterlerse susacaklar

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonuna adı karışan dört eski Bakan (Egemen Bağış, Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Erdoğan Bayraktar) ile ilgili Soruşturma Komisyonu Raporu, bugün TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek. AKP Grup başkanvekilleri, Genel Kurul gündemi ve çalışma saatlerini belirlemek üzere yaptıkları toplantıda, Soruşturma Komisyonu Raporu’nun bugün ele alınmasını kararlaştırdı. AKP Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, toplantıdan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Raporu bugün Genel Kurul’da görüşeceklerini söyledi. Gruplara da bilgi vereceklerini ifade eden Aydın, Genel Kurul’un tek gündeminin Soruşturma Komisyonu Raporu olacağını kaydetti. Aydın, “Dört eski Bakan konuşacak mı?” sorusuna, “Konuşup konuşmayacakları ve konuşurlarsa ne kadar süreyi kullanacakları kendilerinin takdiri...” karşılığını verdi.

Kaynak: Milli Gazete

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 20 Ocak 2015, 03:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209