Erdoğan: Saray Bosna'yı tahrip etmek isteyenler, Saraybosna'nın içinde eridiler

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a Saraybosna'nın 550'inci kuruluş yıl dönümünde İsa Bey İshakoviç ödülü verildi

Erdoğan: Saray Bosna'yı tahrip etmek isteyenler, Saraybosna'nın içinde eridiler

SARAYBOSNA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , “Bu şehir, kurulduğu günden bugüne, 550 yıldır, kimliğine, özüne, öz değerlerine, kendi öz kültürüne yönelik her saldırıyı bertaraf etti. Saraybosna, her zaman Saraybosna olarak kaldı. Onu değiştirmek, onu yıkmak, onu tahrip etmek, bozmak isteyenler, Saraybosna'nın içinde eridiler, kaybolup gittiler” dedi.

Erdoğan, İsa Bey İshakoviç ödülünün kendisine takdim edilmesinin ardından bir konuşma yaptı. Törende bulunanlar tarafından dakikalarca ayakta alkışlanan Erdoğan'ın oldukça duygulandığı görüldü.

Saraybosna'nın 550'inci kuruluş yıl dönümünde, bu özel ödülü şahsına tevdi ettikleri için ödül komitesine şükranlarımı ifade eden Başbakan Erdoğan , kendisiyle birlikte ödül alan diğer kişileri de kutladı.

Adına ödül almanın gururunu yaşadığı, Saraybosna'nın kurucusu olarak kabul edilen, Fatih Sultan Mehmet'in kumandanı, Bosna'nın ilk Valisi İsa Bey İshakoviç'i de rahmet ve minnetle yad eden Erdoğan, şöyle konuştu:

“Hayatım boyunca, dünyanın birçok ülkesini, başkentleri ve şehirleri ziyaret etme, oraları temaşa etme, oraların havasını teneffüs etme imkanım oldu. Elbette ki dünyanın her şehri, nevi şahsına münhasırdır. Her şehrin ayrı bir ruhu vardır; ayrı bir havası, ayrı bir tadı vardır. Ancak, tüm samimiyetimle ifade etmek istiyorum ki Saraybosna, dünyanın tüm şehirleri arasında çok farklı bir konuma, farklı bir ruha, farklı bir havaya sahiptir. Saraybosna biraz Kahire'dir, biraz Beyrut'tur, biraz Şam, biraz Bağdat'tır. Saraybosna biraz Paris, biraz Londra , biraz New York 'tur. Saraybosna, İstanbul 'la, Edirne'yle, Bursa'yla, Konya 'yla aynı ruhu, aynı havayı, aynı iz ve eserleri taşıyan bir şehirdir. Ancak, tüm şehirlerden taşıdığı izlerin ötesinde, Saraybosna Saraybosna'dır. Saraybosna bizzat kendisidir, bizzat Bosna Hersek 'tir, bizzat Balkan'dır.

Merhum İsa Bey İshakoviç'in, Saraybosna'da 1462 yılında yaptırdığı ilk binalardan biri, yoksullar ve yolcular için yapılmış olan 'Musafirhana'dır. Saraybosna tarihi boyunca çok misafir ağırladı, çok misafire kol kanat gerdi, misafirlerini emniyetle bağrına bastı. Saraybosna, ağırladığı misafirlerin kendisini şekillendirmesine izin vermedi. Tam tersine, misafirlerini kendisine aşık etmek suretiyle, onları şekillendirdi.

Yakın tarihte yaşadığı büyük acılara rağmen, bugün de Saraybosna, dünya üzerinde kardeşliğin, dostluğun, bir arada barış içinde yaşama kültürünün örnek şehirlerinden biridir.”

“SARAYBOSNA DÜNYANIN EN RENKLİ ŞEHİRLERİNDEN BİRİ”

Başçarşı'dan başlayıp, Ferhadiye Caddesi'nin sonuna kadar yürüyen bir yabancının, birkaç kilometre içinde şahit olduklarına bakarak, Saraybosna'nın dünyanın en renkli şehirlerinden biri, bir kardeşlik, bir dostluk şehri olduğuna hükmedeceğini anlatan Erdoğan, “Bu şehir, kurulduğu günden bugüne, 550 yıldır, kimliğine, özüne, öz değerlerine, kendi öz kültürüne yönelik her saldırıyı bertaraf etti. Saraybosna, her zaman Saraybosna olarak kaldı. Onu değiştirmek, onu yıkmak, onu tahrip etmek, bozmak isteyenler, Saraybosna'nın içinde eridiler, kaybolup gittiler” dedi.(aa)



YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209