Binali Yıldırım, atv ve Sabah sorularını yine cevapsız bıraktı

AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye başkan adayı Binali Yıldırım, muhalefet liderlerinin atv-Sabah’ın satışındaki rolüyle ilgili suçlamalarına yine cevap vermedi.

Binali Yıldırım, atv ve Sabah sorularını yine cevapsız bıraktı
 Eski Ulaştırma Bakanı Yıldırım, zor günler geçiriyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin dünkü grup konuşmasında yine Binali Yıldırım hedefteydi. İddiaya göre Yıldırım, Ulaştırma Bakanlığı yaptığı dönemde atv ve Sabah’ın devri için işadamlarından zorla para toplamıştı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, dünkü grup konuşmasında, “Bin Ali dersek yanlış olur, milyon Ali dememiz lazım.” diyerek bu iddiaları gündeme getirdi. Sabah ve atv’nin Başbakan’ın talimatı ve Binali Yıldırım’ın organizasyonuyla yeni sahibine devredildiğini anlattı. Devlet Bahçeli ise aynı konuyu, “Anlaşılmıştır ki Başbakan Erdoğan, medya şirketlerinin el değiştirmesinde aktif rol oynamıştır. Yine anlaşılmıştır ki eski Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı çantacılık yapmış, işadamlarının hissesine düşen haracı aralarında paylaştırmıştır.” diyerek değerlendirdi. Konu dün Binali Yıldırım’a soruldu. Yıldırım, “Menderes’te cevap vermiştim.” demekle yetindi. Aynı iddiaların hatırlatılması üzerine Yıldırım, Menderes’te, “İddia eden kim? Edeni söyle ki ona göre cevap vereyim.” demişti. Gazetecinin iddiaların internet sitelerinde yer aldığını hatırlatması üzerine, “Kimse iddia eden ortaya çıkar, biz de cevabını veririz. Biz lüzumsuz işlerle uğraşmıyoruz.” ifadelerini kullanmıştı.


Sabah ve atv için işadamlarından ihale karşılığı para toplanmış

Yolsuzluk operasyonu kapsamında teknik takibe takılan bazı işadamlarının Sabah ve atv’nin Çalık Grubu’ndan devralınması için Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından görevlendirildikleri iddia edildi.

İnternete ve bazı gazetelere yansıyan konuşmalara göre Erdoğan, eski Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’dan Sabah ve atv’nin satın alınması için bir grup işadamını yönlendirmesini istiyor. Yıldırım, işadamlarıyla toplantı yaparak kimin ne kadar para vereceğini tebliğ ediyor. Paraların toplanması görevini 3. havalimanı ihalesini kazanan işadamlarından Mehmet Cengiz ve Cemal Kalyoncu üstleniyor. Kalyoncu, Çalık Grubu’ndan medya kanallarını almak için Zirve Holding’i kuruyor. Cengiz de 450 milyon dolar topluyor. İşadamları görüşmelerde  hızlı tren, tünel, demiryolu, karayolu ve havalimanı gibi pek çok ihale için hükümetten söz aldıklarını belirtiyor.

Başbakan’ın talimatıyla işadamı Ahmet Çalık tarafından alındığı ileri sürülen Sabah ve atv grubunun, yine Erdoğan’ın talimatıyla hükümete yakın işadamlarına devredildiği iddia ediliyor. Sabah ve Takvim gazeteleriyle, a Haber ve atv kanallarının da yer aldığı Çalık Grubu’na ait medya kuruluşlarının, 17 Aralık operasyonunun hemen ardından 20 Aralık’ta Kalyon İnşaat’a ait Zirve AŞ’ye devredildiği anlaşıldı. Sabah ve atv’nin, Kalyon Grubu’na nasıl devredildiğine dair bilgiler ise internete tape olarak düştü. Yolsuzluk soruşturmaları kapsamında yapılan yasal dinlemelerden oluşan ses kayıtlarına ilişkin deşifre metinleri (tape), sosyal paylaşım ağlarından Twitter’da ‘Haramzadeler’ adını kullanan kullanıcı tarafından yayınladı. Metinlerde yer alan iddialara göre; Başbakan Erdoğan Çamlıca Kısıklı’daki villasında, 21 Temmuz günü Cemal ve Ömer Faruk Kalyoncu ile görüştü. Bu görüşmede, Sabah ve atv’nin Kalyon Grubu’na devri kararı alındı. Sabah ve atv’nin Kalyon İnşaat’a devri için gereken kaynağın sağlanması için müteahhitlerin devreye sokulmasına karar verildi. Bu amaçla kamuoyunda İstanbul’un ‘Çılgın Projesi’ Kanal İstanbul’un en önemli ayağı olarak tanıtılan 3. havaalanının yapımını üstlenen müteahhitler Cengiz İnşaat, Limak İnşaat ve Kolin İnşaat, demiryolu projelerinde aldığı ihaleler ile tanınan Makyol İnşaat, IC İçtaş İnşaat ve Özaltın İnşaat gibi şirketlerden ortaya para koyması istendi. Buna ilişkin emri de Başbakan Erdoğan verdi. Binali Yıldırım’ın ise işadamlarının ‘para koyma’ eylemini organize ederek para havuzu oluşturma işiyle görevlendirildiği, işadamlarıyla görüşmeleri Erdoğan’ın Rize’den hemşehrisi olan Mehmet Cengiz’in yaptığı, ayrıca Başbakan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın da işi takip ettiği, bu amaçla Cengiz’le görüşmeler yaptığı da ileri sürüldü.  İddialara göre; Sabah-atv’yi kağıt üzerinde Kalyon Grubu’na ait Zirve Holding satın aldı. Zirve Holding, 23 Ağustos 2013’te kurulmuş. Sermayesi de 380 milyon lira. Kalyon’un gücünün Çalık’a 1,1 milyar dolara satılan Sabah-atv’yi almaya yetmediği için havuz oluşturma yöntemiyle AK Parti döneminin öne çıkan müteahhitleri devreye sokuldu. Yolsuzluk operasyonu olunca 20 Aralık’ta iki medya kuruluşu apar topar Zirve’ye devredildi.

2 AYDA 630 MİLYON DOLAR TOPLANIYOR

Başbakan’ın talimatıyla işadamlarını toplayan Binali Yıldırım’ın medya grubunun Kalyoncu grup tarafından devralınması için işadamlarından istediği yardım paraları milyon dolarlarla ifade ediliyor. Telefon görüşmelerinden 8 işadamından 2 ay gibi kısa bir sürede 630 milyon dolar para toplandığı anlaşılıyor. Tapelere göre, Binali Yıldırım, Mehmet Cengiz, Nihat Özdemir, Hayrettin Özaltın, Adnan Çebi’nin bulunduğu Ankara Ahlatlıbel’de PTT’nin bir sosyal tesisinde buluştuğu bir toplantıda medya grubunun alımı için hangi işadamının ne kadar para vereceğini tebliğ ediyor. Toplantıdan sonraki günlerde teknik takibe takılan telefon görüşmelerinde işadamlarının bu durumdan çok rahatsız oldukları anlaşılıyor. Hayrettin Özaltın ile Cengiz arasında geçen bir telefon konuşmasında, 30 milyon dolar talep edilen Adnan Çebi’nin durumuyla ilgili olarak, “Adnan’ı görmedin mi akşam simsiyah olmuştu.” konuşmaları dikkat çekiyor. Aynı konuşmada Özaltın kendisinden istenen 20 milyon dolar ödemeyi çok bulduğunu belirterek, “Dün gece uyuyamadım, iki hap aldım.” diyor. Ancak kendisinden daha az miktar istenmesine yine de seviniyor: “Dün anladım ki bakan beni seviyor.”

‘5 senedir veriyoruz, biz alıştık siz de alışırsınız’

Tapelerden, Mehmet Cengiz ve İbrahim Çeçen’in uzun süredir Başbakan’ın istediği icraatlar için para verdiği anlaşılıyor. Cengiz’in bir görüşmesinde medya grubunun devri için ilk kez para veren Hayrettin Özaltın’a, “Biz alıştık bir hafta sonra gayet normal karşılarsın sen.” demesi dikkat çekiyor. Başka bir konuşmada Nuri Özaltın ile Fahri Çakar’ın, “Nuri Bey zaten Çeçen, (İbrahim Çeçen) 4 seneden beri 5 seneden beri veriyor.” demesi işadamlarının yıllardır bu şekilde çalıştıklarını gösteriyor.

NİHAT ÖZDEMİR: ARTIK BURAMA GELDİ!

Binali Yıldırım’ın 100 milyon dolar istediği öğrenilen İbrahim Çeçen ise bu duruma en çok tepki gösteren kişi olmuş. Çeçen, Mehmet Cengiz ile görüşmesinde, “Celal’le yolda konuştuk. Dedim bana ne vermiş (İhale)? Oğlum size vermiş, bana ne verecek? Yani bana bir şey verdiyse tamam, hay hay başımın üstüne.” diyerek sitem ediyor. Diğer işadamlarının 3. havaalanı ihalesini aldıkları için kendilerinden para talep edilmesinin normal olduğunu ima ediyor. Para talebi sonunda işadamı Celal Koloğlu ise 3 tane tansiyon hapı aldığını, gece öyle uyuyabildiğini söylüyor. 115 milyon dolar veren işadamı Nihat Özdemir ise şu tepkiyi gösteriyor: “Ben eve geldim var ya, hanımın falan kimsenin yüzüne bakmadım. Doğru böyle soyundum yatağa girdim. Sabah uyandım. Ya bak benim burama geldi ya. Dün bana işkenceydi ya.”



CHP lideri Kılıçdaroğlu, yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarında ortaya çıkan iddialar üzerinden hükümete sert suçlamalar yöneltti. Sabah-atv satışı için toplanan 630 milyon dolarlık para karşılığında müteahhitlere 87 milyar Euro’luk ihale verildiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, “Bu gazeteler (Sabah, Takvim, atv) niye sabah akşam komplo iddialarını yayınlıyorlar? Şimdi anladınız mı?” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında gündemi değerlendirdi. Kılıçdaroğlu’nun hedefinde yolsuzluk ve rüşvet operasyonuyla zor günler geçiren iktidar vardı. Mahkeme kararıyla yapılan dinlemelerden elde edilen konuşmalardan örnekler okudu. Konuşmasının önemli bir bölümünü Sabah-atv’nin tartışmalı devrine ayırdı. Bir süredir internette ‘Sabah-atv fezlekesi’ başlığı altında yayınlanan 241 sayfalık metinden bölümler okudu. Söz konusu medya grubunun Başbakan Erdoğan adına bazı işadamlarının verdiği paralarla oluşturulan havuzdaki kaynakla satın alınması yönündeki ses kayıtlarını aktardı. Organizasyonun başında eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın olduğunu anlattı. İşte Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından satır başları:

Sabah-atv için özel toplantı: “21 Temmuz 2013. Erdoğan, müteahhidi arıyor. Diyor ki, ‘Bizim evde bir görüşme yapalım. Sen Faruk’a da söyle, o da gelsin.’ Cemal Kalyoncu, ‘Tamam Faruk’u alır gelirim’ diyor. Ve gidiyorlar. Sabah-atv işini halledecekler. Sahibi kim? Çalık. Ama kâğıt üzerinde. Gazetelerin patronu o (Başbakan). ‘Çalık zor durumda, bizim bir şey yapmamız lazım’ diyor. Oturuyorlar, nasıl bu işi çözeriz, buraya parayı nasıl aktarırız? Ve karar veriyorlar; ‘bir grup müteahhide salma salacağız, para alacağız. O parayı aktaracağız.”

Sabah ve atv için 630 milyon TL toplanmış: “Para havuzunu Binali Yıldırım yönetecek. Rakamlar büyük, ‘Binali’ az olur; milyonali demek lazım. Sabah-atv’nin alımı için Yıldırım başkanlığında Ankara’da toplanan işadamlarından 2 ay içinde toplamda 630 milyon lira para vermeyi vaat ediyor.”

Türkiye’yi bir çete yönetiyor:“Bize komplo kurdular diyor. Ne komplosu kardeşim? Malı götürüyorsun. Bu gazeteler niye sabah akşam komplo iddialarını yayınlıyorlar? Sabah eski Sabah mı? atv eski atvmi? Takvim eski Takvim mi? Başçalanın hizmetindeler. Artık sizin maskeniz inmiştir. Ar damarınız çatlamadıysa gazeteleri kapatın.”

TÜRGEV’e yatan 100 milyon doların kaynağı ne?: “Rüşvetin merkezi TÜRGEV. Geçen hafta TÜRGEV’in Vakıfbank’taki hesabına 100 milyon dolar yattı mı?’ diye sordum. Tık yok. Bu para rüşvet mi, bağış mı? Bu para MASAK’a bildirilmiş mi? Bildirilmediyse neden bildirilmedi? TÜRGEV’in bilançosu nedir, açıklasınlar. Bu fezlekeyi de tüm arkadaşlara dağıtacağız.”

Çaldıklarını itiraf etmişler: “TOKİ’nin bir broşürü var. Önsözü yazmış Başbakan Recep Tayyip Erdoğan: ‘Sonuna kadar, son nefesimize kadar sorumluluk bilinciyle çalıyoruz.’ diyor. Bundan güzel itiraf olur mu? AKP’li bir vekil ‘Erdoğan Allah’ın bütün vasıflarını üzerine toplamış’ diyor. Eğer sen başçalan’ın kimin vasıflarını üzerinde topladığını öğrenmek istiyorsan şeytana bakacaksın.”

Utanmıyorsan, istediğini yap: “Hırsızlığı soruşturan savcıların soruşturulduğu düzene harami düzeni denir. Diyor ki Peygamberimiz (sas); “Utanmadıktan sonra istediğini yap.” Sen fezlekelerin gelmesini engelliyorsun. Rüşvet, yolsuzluk soruşturmasını engelliyorsun. En son anketler yayınlandı. Yurttaşların büyük bir kesimi bir yolsuzluk olduğuna inanıyor. Sen sokakta normal bir yurttaşın yürüdüğü gibi alnı açık yürüyemezsin.”

Fezlekeler elimizde, sakın oynamayın: “Fezlekeler geldi, bir türlü Meclis’e gelmiyor. Bakınız İzmir’den fezleke Adalet Bakanlığı’na geliyor, kendisiyle (Bekir Bozdağ) ilgili. Adalet Bakanlığı’nda bekleyen fezlekelerin üzerinde çalışıldığını, bazı bölümlerin bürokrasiye dağıtıldığını, ek savunmaların alındığını biliyoruz. O fezlekelerin içinde ne var, her bir satırını biliyoruz. Oynarsanız ne olacağını göreceksiniz.İstiyorlar ki AKP, bu fezlekeleri çöp sepetine atalım. Biz o fezlekeler, artık milletin vicdanındadır diyoruz. Kul hakkı yiyeni bu millet affetmez.”

27 TL’ye 27 ay hapis: “Kahramanmaraş’ta 16 yaşında bir çocuk bakkaldan 27 lira çalıyor. Hapse atılacak, 27 ay.  27 lira aldı diye, 16 yaşındaki bir çocuğa 27 ay hapis cezası veriyorsunuz. 85 milyar Euro’yu götüren neden ortada geziyor? Bu millet bunları unutmayacak.”

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 05 Şubat 2014, 05:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209