Babacan: Tutarsız kararlar ülkeyi sıkıntıya götürür'

Babacan: Yargıda güvenli ve tutarlı kararlar olmaması, ülkeyi sıkıntıya götürür

 Babacan: Tutarsız kararlar ülkeyi sıkıntıya götürür'
 Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Biz eğer gerçekten ileri bir ekonomi olmak istiyorsak, biz gerçekten hedeflediğimiz 25 bin dolar milli gelire ulaşmak istiyorsak mutlaka çok önemli bir yargı sistemine sahip olmamız gerekir." dedi. Yargıda güvenli ve tutarlı kararlar olması gerektiğine işaret eden Babacan, "Yargının hızlı çalışması, tutarlı olması ve kararlarda gerçekten anayasa ve yasalar altında o vicdani dengenin kurulup ona göre karar verilmesi... Bunlar olmadığında güven ortamı gerçekten bir ülkeyi sıkıntıya götürür."
Babacan, Kocaeli Sanayi Odası Meclis Toplantısı'na katıldı. Ekonomik büyümenin önemine işaret eden Babacan, şöyle devam etti: "Büyüme önemli her ekonomide önemli. Ama sadece büyümenin rakamsal boyutu değil, büyümenin kalitesi de çok çok önemli. Büyümenin kalitesi dediğimizde ne anlıyoruz. Buradan sürdürülebilir bir büyüme. Bir yıl, iki yıl çok yüksek büyüme oranlarını sağlayabilirsiniz. Ama o bir iki yılki dönemlerde ileri doğru öyle problemler biriktirirsiniz, öyle riskler riskler biriktirirsiniz ki o bir iki yıl ki hızlı büyümeden sonra çok daha kötü bir kriz vurur ve başlangıç noktasından daha gerilere atabilir."

Sektördeki indime de değinen Babacan, "Komple indirim biraz zor görüyorum belki sektör bazında düşünülebilir. Bazı onunla ilgili teklifler geliyor, değerlendiriyoruz, analizlerini yapıyoruz, Odalar Birliği'yle istişaresini yapıyoruz. Nihai karar oluşursa bazı sektörlerle ilgili limit ayarlamalarını yapabiliyoruz. KKDV ile ilgili şöyle bir kararımız var. Eğer yatırımın bir girdiyse bir ham madde ise bir ara ürünse buradaki KKDV ayırabiliyorsanız, seçebiliyorsak sıfırlamak, ama tüketim ürünüyse ona dokunmamak gibi bir kararımız var. Fakat teknik çalışması çok kolay değil, Maliye Bakanımız buna hala devam ediyor." dedi.

Enflasyon hedeflerinin yüzde 5 olduğunu kaydeden Babacan, "Enflasyon önemli bir konu. Enflasyon doğru arttı Türkiye'de. Ama bunun en önemli sebeplerinden bir tanesi kur. Birisi enerji maliyetleri, birisi de işlenmemiş gıdalar. Bizim işlenmemiş gıda fiyatlarıyla ilgili biliyorsunuz tarım politikalarında şöyle bir yaklaşımımız var. Çiftimiz geliri reel olarak azalmasa bile tarım ürünlerinin çoğunda destek mekanizmalarını, ihracat ve ithalat politikalarında fiyatı yüksek tutma, en azından enflasyon oranını artırma gibi bir çabamız var. Tarım politikalarında uyguladığımız bu çaba görüyorsunuz enflasyon tarafına baktığımız da işte işlenmemiş gıda fiyatlarının sürekli seyretmesine sebep oluyor. Ama asıl son dönemdeki hareketlilik enerjiden ve kurlardan kaynaklanan bir artış. Kurlardan kaynaklanan artış geçici bir artış oluyor. yüzde 15 bir geçişkenlik var. Bu şu demek kur yüzde 10 arttığında enflasyon 1,5 puan artıyor. Ama bu 12 ay içerisinde tam etkisini hissediyorsunuz. Bizim yüzde 5'lik hedefimiz hala yerinde. Merkez Bankamızın hesaplamalarına göre de 2015 yılı ortalarında eğer olağan üstü bir gelişme olmazsa, bu yüzde 5 hedefine ulaşacağız diye bekliyoruz."

Hukuki güvenin altını çizen Babacan, şunları kaydetti: "İstikrarda hukuki güvenlikte çok çok önemli. Hukuk sistemine olan güven çok önemli. Kanunlar çok sık değişiyor mu? Yoksa orada bir istikrar var mı? Geriye yönelik uygulamalar oluyor mu? Yoksa kazandığımız haklar sonuna kadar korunuyor mu? Bunlar çok temel konular. Hukuki güvenlik bunların hepsinin bir parçası. Yine yargı. Yargının hızlı çalışması, tutarlı olması ve kararlarda gerçekten anayasa ve yasalar altında o vicdani dengenin kurulup ona göre karar verilmesi. Güvenli ve tutarlı kararlar. Bunlar olmadığında güven ortamı gerçekten bir ülkeyi sıkıntıya götürür. Hele hele iş dünyası için bu durum çok çok önemli. Biz eğer gerçekten ileri bir ekonomi olmak istiyorsak, biz gerçekten hedeflediğimiz 25 bin dolar milli gelire ulaşmak istiyorsak mutlaka çok önemli bir yargı sistemine sahip olmamız gerekir. Hukukun üstünlüğü hayatın her alanında olmalı. Bakıyorsunuz bundan 5 sene önce alınan kararlarla son bir kaç gün içerisinde alınan kararlara 180 derece fark var. Ne değişti ki kararla bu kadar değişti."/CİHAN

Güncelleme Tarihi: 12 Mart 2014, 17:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209