AYM'nin seçim barajı kararı belli oldu.

AYM'nin seçim barajı kararı belli oldu

AYM'nin seçim barajı kararı belli oldu.
 Anayasa Mahkemesi, seçim barajıyla ilgili bireysel başvuruları konu bakımından yetkisizlik nedeniyle oy çokluğuyla reddetti.

İLGİNÇ AYRINTI: TOPLANTIYA HAŞİM KILIÇ KATILMADI

Anayasa Mahkemesi'nin yüzde 10 seçim barajının düşürülmesine ilişkin bireysel başvuruların ele alındığı toplantısına Mahkeme Başkanı Haşim Kılıç katılmadı.
Kılıç, daha önce yüzde 10 barajının AYM tarafından ele alınmasına ilişkin bazı açıklamalarda bulunmuştu. Kılıç'ın bu açıklamaları, "ihsas-ı rey" olarak değerlendirilmişti.

Seçim barajı başvurusu 2'ye karşı  14 üyenin oyuyla reddetti.

Saadet Partisi, Büyük Birlik Partisi ve Demokratik Sol Parti Anayasa Mahkemesi'ne başvurarak seçim barajının kaldırılmasını talep etmişti.

Seçim barajında boğulacaklar

SAADET Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kamalak, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici ve beraberindeki heyeti, makamında kabul etti.



SAADET Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kamalak, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici ve beraberindeki heyeti, makamında kabul etti. Kamalak ve Destici Mısır’da yaşanan olayları ve Türkiye’deki seçim sistemini konuştular. Görüşmede Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Oğuzhan Asiltürk, Saadet Partisi Genel Başkan Başdanışmanı ve Adalet eski Bakanı Şevket Kazan da yer aldı.

Saadet Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kamalak, Türkiye’de uygulanan seçim barajının yüksek olduğuna dikkat çekti, “Nasıl ki, dün itibari ile Refah Partisi önünde Anavatan  Partisi o barajda boğulduysa, şimdi de Saadet Partisi önünde inşallah AKP o barajda boğulacak” ifadelerini kullandı.

Saadet Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kamalak, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici ve beraberindeki heyeti, makamında kabul etti. Kamalak ve Destici Mısır’da yaşanan olayları ve Türkiye’deki seçim sistemini konuştular.  İkilinin görüşmesi sırasında Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Oğuzhan Asiltürk, Saadet Partisi Genel Başkan Başdanışmanı ve eski Adalet Bakanı Şevket Kazan, Saadet Partisi Genel Sekreteri Tacettin Çetinkaya, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcılarından Hasan Bitmez ve Muhittin Yıldırım da yer aldı.

Anayasa Mahkemesi’ne başvurduk

İkilinin görüşmesi sırasında seçim barajı ve siyasi partilere sağlanan finansal destek konusu  ön plana çıktı. Hükümetin, seçim barajı konusunda bir adım atma niyetinde olmadığını kaydeden Kamalak, “Mevcut iktidarın seçim kanununda düzenleme yapmayacağı anlaşılıyor” diye konuştu. Seçim barajının yüksek olmasını da değerlendiren Kamalak, “Biz azimliyiz kararlıyız, inşallah o seçim barajında kendilerini boğacağız. Nasıl ki, dün itibari ile Refah Partisi önünde Anavatan Partisi o barajda boğulduysa, şimdi de saadet Partisi önünde inşallah AKP o barajda boğulacak” dedi. Kamalak ayrıca, 2012 ve 2013 bütçesinden pay almak için Maliye Bakanlığı’na başvurduklarını ve kabul edilmediğini bildirdi.

İslam coğrafyasında yaşanan olayları da değerlendiren Kamalak, BOP kapsamında bazı haritaların değiştirildiğini ve BOP’a da Başbakan Erdoğan’ın eş başkanlık yaptığının bilindiğini söyledi. Kamalak, bilinenlerden daha çok bilinmeyenlerin önemli olduğunu bildirerek, “BOP’un bilinmeyen gerçeklerinden birisi, BOP’u kimin tasarladığıdır. Ayrıca bir başka bilinmeyen ise Başbakan’a bu eş başkanlığı kimin verdiğidir. ABD vermiş gibi görünse de,  bizce ABD uygulayıcı, İsrail tayin edicidir. Yani İsrail vermiştir” sözlerine yer verdi.

“Tam anti demokratik sistem”

Seçim sistemine ilişkin kapsamlı araştırma yaptıklarını söyleyen BBP Lideri Destici, Kamalak’a çalışmalarının dosyalaştırılmış halini sundu. Seçimler konusunda tercihli sistem ile milletvekili seçilmesini istediklerini bildiren Destici, “Hükümet barajı kaldırmadığı gibi daraltılmış bölgeden bahsediyor. Tam anti demokratik bir sistem getirmeye çalışıyor.  Hükümet bölge barajı getireceğim diyor. Bunu kabul etmediğimizi ifade ediyoruz” şeklinde konuştu. Öte yandan Destici Mısır konusunda en başından darbeci yönetime karşı durduklarını belirtti. Darbe nedeni olarak ise Mursi’nin İslami bir yönetim anlayışı ile hareket etmesini gösterdi. Destici, İslam dünyasının kurtuluşunun toplu bir uyanış ile mümkün olacağını söyledi.

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 06 Ocak 2015, 22:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209