Arınç: Türk okullarına müdahale hukuken mümkün değil

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, dünyanın birçok ülkesinde bulunan Türk okullarına müdahale etmelerinin hukuken mümkün olmadığını söyledi.

Arınç: Türk okullarına müdahale hukuken mümkün değil
 Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında gündemdeki konuları değerlendiren Arınç’a, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu’nun yurtdışında bulunan Türk okullarıyla ilgili açıklamaları hatırlatıldı. Hükümetin bu konuda bir çalışması olup olmadığı soruldu. Arınç, kapsamlı bir eğitim çalışması yapıldığını ve Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın bu yönde bir sunum yaptığını belirtti. Konuyla ilgili gelecek Bakanlar Kurulu toplantısında detaylı bir çalışma yapılacağını vurguladı. Yurtdışında devlet tarafından ve vatandaşlar tarafından açılan iki tür okulun bulunduğunu ifade eden Arınç, özel şirketler ve dernekler tarafından kurulmuş bulunan okullara hukuken müdahale etme imkânlarının olmadığını belirtti.

Türk okullarıyla ilgili gelişmelere hukuk çerçevesinde baktıklarını iddia eden Arınç, “Biz hukuk içinde kalacağız. Biz kalmaz isek o ülkenin kendi yasaları onun hukuku içinde meseleye bakmamız lazım. Kaldı ki biz Türkiye Cumhuriyeti’nin laik, sosyal bir devlet olduğu kadar hukuk devleti olduğuna da inanıyoruz. Dolayısıyla yapacağımız çalışmanın da hukuk devleti ilkesine uygun olması gerekir. Bir şirkete zorla el koymak mümkün değil, doğru da değil. Şirketlerin devralınması veya satın alınması suretiyle bu okullardaki eğitim faaliyetlerinin devam etmesi düşünülebilir.” ifadelerini kullandı.

Bülent Arınç, okullara müdahale gerekçesi olarak ise yolsuzluk ve rüşvet soruşturması sonrasında algı çalışması olarak gündeme getirilen ‘paralel devlet’ paranoyası olduğunu belirtti. Yurtdışındaki Türk okullarının ıslah edilmesi yönünde karar aldıklarını söyledi.

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 27 Ocak 2015, 14:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209