AKP'li üyeler 4 bakanı Yüce Divan'a göndermedi

AKP'li üyeler 4 bakanı Yüce Divan'a göndermedi

AKP'li üyeler 4 bakanı Yüce Divan'a göndermedi
 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında 4 AKP'li eski bakan Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar hakkında kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu, bugün Yüce Divan oylaması için saat 14.00'te toplandı. 4 eski bakanın Yüce Divan'a gönderilmesi talebi AKP'li üyelerin oylarıyla reddedildi. Oylamada AK Parti 9 oy ile Yüce Divan'a karşı çıkarken; muhalefet ise 5 oyla Yüce Divan'a gönderilmesi için oy kullandı.

Toplantı için geniş güvenlik önlemleri alındı. Basın mensupları salonun bulunduğu koridora alınmazken; sinyal kesici jammerlar sebebiyle telefonlar ise çalışmadı. HDP'nin üyesini geri çektiği Meclis Soruşturma Komisyonu'nda, Zafer Çağlayan için 'altın çıkışı' Muammer Güler için 'imtiyaz sağlamak' Egemen Bağış için 'Reza Zarrab'a aracılık' ve Erdoğan Bayraktar için 'tavassut göz yumma' suçlamaları oylandı. Soruşturma önergesine göre Zafer Çağlayan ve Erdoğan Bayraktar hakkında 2, Egemen Bağış hakkında 3, Muammer Güler hakkında ise 4 ayrı suçlama bulunuyordu.

ŞİMDİ NE OLACAK?
Yüce Divan konusundaki kararını veren Soruşturma Komisyonu’nun çalışma süresi 9 Ocak’ta sona erecek. Komisyonun, çalışmalarla ilgili raporunu bu tarihe kadar Meclis Başkanlığı’na sunması gerekiyor.

Rapor bu tarihten itibaren en geç 10 gün içinde bastırılarak dağıtılacak, dağıtım tarihinden itibaren de yine en geç 10 gün içinde Genel Kurul’da ele alınacak. Buna göre, raporun en geç 29 Ocak’a kadar Genel Kurul’da görüşülmesi gerekecek. Komisyonun, Yüce Divan’a sevk etmeme yönünde karar alması, eski bakanları Genel Kurul’da Yüce Divan oylamasından kurtaramayacak. Muhalefetin Yüce Divan’a sevk yönünde vereceği önergeyle, Genel Kurul’da nihai Yüce Divan oylaması yapılacak. Gizli oylama sonucu eski bakanların Yüce Divan’a sevk edilebilmesi, en az 276 milletvekilinin bu yönde oy kullanması ile mümkün olacak. Bunun için en az 52 AKP milletvekilinin muhalefet ile birlikte hareket etmesi gerekiyor.

MASAK: Mal varlıkları gelirleriyle orantılı değil


Eski bakanlarla ilgili rüşvet ve yolsuzluk iddialarını araştıran TBMM Soruşturma Komisyonu üyeleri, bakanların mal varlıklarına ilişkin MASAK raporu karşısında şoke oldu.  Rapora göre, Muammer Güler ve eşine ait 10 adet taşınmaz ve banka hesabında 2 milyon 247 bin TL para bulunuyor. Diğer bakanların mal varlıklarında da ciddi ve kaynağı açıklanamayan artışlar var.

Meclis Soruşturma Komisyonu’na gelen bakanların mal varlıklarına ilişkin Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Uzmanı tarafından hazırlanan rapora göre, Erdoğan Bayraktar'ın mal varlığındaki ve hesaplarındaki hareketler normal. Eski İçişleri Bakanı Muammer Güler'in kendisi ve eşi adına kayıtlı toplam 10 adet taşınmazı var. Banka hesaplarında 24 Ocak 2014 tarihi itibarıyla 2 milyon 247 bin TL para bulunuyor. Eşi Neval Güler adına Çanakkale Ayvacık Mıhlı köyünde 2013 tarihinde tapu harç matrahı 63 bin 333 TL'ye bir taşınmaz satın alınmış; ancak söz konusu taşınmaz mal bildirimine dahil edilmemiş. Raporda verilen bilgiler şöyle:

DANIŞMANLIK ÜCRETİ BİLDİRİMDE YOK

Muammer Güler'in oğlu Barış Güler'in 2003-2013 yılları arasında elde ettiği gelirlerin tetkikinden, şahsın ortağı olduğu şirketlerin 2011 ve sonrasında kurulduğu tespit edildi. Söz konusu şirketlerden Güler'e kâr payı ve borç para verme şeklinde kaynak aktarılmadığı anlaşıldı. Sadece 2011 yılı Aralık ayından itibaren BBS Sigorta şirketi ve BBS Danışmanlık şirketinde sigortalı olarak kendisine ücret ödendiği, şahsın kendisinin ve ortağı olduğu şirketlerin Reza Zarrab'dan alınan danışmanlık ücretleri dolayısıyla beyanname ve bildirimlerine rastlanılmadığı aktarıldı. Şahsın yasal gelir kaynağının kira gelirleri ile ücret gelirinden oluştuğu görüldü. Rapora göre, 2003 ile 2008 yılları arasında ortalama aylık geliri 250-500 TL.  2013 yılında ise yaklaşık 5.600 TL. Barış Güler'in söz konusu gelirlerle 2010 yılında Türkiye Finans Katılım Bankası Erenköy Şubesi'ndeki hesabına 400 bin dolar nakit para yatırdığı, söz konusu tutarın büyük çoğunluğunun taşınmaz alımında kullanıldığı belirtiliyor. 2012 yılında yine Türkiye Finans Katılım Bankası Çerkezköy Şubesi'nde iki işlemle 136 bin dolar döviz bozdurduğu aktarılıyor.  Raporda, “2011 yılında Ziraat Bankası Akay Şubesi'ndeki vadeli hesaplarına 350 bin dolar nakit para yatırdığı, vadeli TL hesabına 105 bin TL nakit para yatırdığı, 2013 yılı sonu itibarıyla vadeli hesaplarında yaklaşık 735 bin TL parasının bulunduğu dikkate alındığında şahsın mal varlıklarının gelirleri ile orantılı olmadığı tespit edilmiştir.” denildi.

BANKA HESABINDA 945 BİN TL

MASAK'ın tespitlerine göre, Muammer Güler'in kızı Burcu Güler'in yasal gelir kaynağının ücret ve kira gelirinden oluştuğu, 2010 yılında tapu harç matrahı 270 bin TL'ye, 2011 yılında 34 bin TL'ye iki adet taşınmaz satın aldığı görülüyor. Söz konusu taşınmazlardan kira geliri elde ettiği, banka vadeli hesaplarında 2014 yılı Ocak ayı itibarıyla 945 bin TL parasının olduğu, şahsın aylık ortalama brüt ücret gelirinin 2004 ile 2007 yılları arasında 750 ile 890 TL arasında olduğu belirtiliyor. Burcu Güler, 2009 yılı Haziran ayından itibaren THY'de çalışmaya başlıyor. Aylık ortalama gelirinin 2009 yılında 4.030 TL, 2010'da 4.850 TL, 2011'de 4.820 TL, 2012'de 4.300 TL, 2013'te ise 8.800 TL olduğu kaydediliyor. Raporda, ‘mevcut bilgilerden şahsın iki taşınmaz alımı ve bankalardaki 945 bin TL tutarındaki vadeli mevduatının gelirleri ile orantılı olmadığı, zira Ziraat Bankası Akay Şubesi'nde vadeli hesaplarına 2011 yılında 333 bin TL ve 131 bin doların babasının aynı banka şubesindeki hesabından çekilerek aktarılmış olması, kendisi ve ağabeyinin TL hesabına aynı tarihte aynı tutarda para yatırılması, aynı tarihte babası, ağabeyi ve kendisinin TL hesabına para yatırılarak hesap açılması dikkate alındığında şahsın hesaplarına konu olan tutarların kendi tasarruf veya birikimlerinden kaynaklanmadığı' vurgulanıyor. 

Yolsuzluğu Soruşturma Komisyonu'nun AKP'li üyeleri: Dosyaları inceleyemedik!



Eski bakanlarla ilgili yolsuzluk ve rüşvet iddialarını inceleyen TBMM Soruşturma Komisyonu’ndaki AKP’li üyelerin, dosyaları incelemediği ortaya çıktı. AKP’li üyeler bu gerçeği bizzat itiraf etti. Gerekçeleri ise parti kongreleri olması ve Genel Merkez’in verdiği başka görevlerinin bulunması.

Eski bakanlarla ilgili yolsuzluk ve rüşvet iddialarını inceleyen TBMM Soruşturma Komisyonu, gelecek hafta başında yapacağı toplantıda bakanların Yüce Divan’a gidip gitmemesi konusundaki son sözünü söyleyecek. Muhalefet partili üyelerin, “AKP’li bazı üyeler soruşturma komisyonuna gelen dosyaların kapağını bile açmadı.” iddiası son toplantıda teyit edildi. Komisyonun AK Partili üyelerinden ‘Kongreler nedeniyle dosyaları inceleyemedik.’ itirafı geldi.

     Soruşturma Komisyonu, geçen hafta yaptığı toplantıda eski bakanların MASAK Bilirkişi Raporu’na yaptıkları son dakika itirazları nedeniyle Yüce Divan oylaması yapamamıştı. Alınan bilgilere göre, toplantıda Komisyon Başkanı Köylü’den önemli bir itiraf geldi. CHP’li üye Erdal Aksünger’in son dakikada yapılan itirazlara ve komisyonun yeterli oranda çalışmamasına tepki gösterip, “Çok detaylı bir araştırma yapamadığımızı siz de biliyorsunuz, herkes biliyor yani. Ben, bunun çok ahlaki olmadığını düşünüyorum.” sözlerine Komisyon Başkanı Köylü, “İşte, iki sebebimiz var; birisi o, birisi de arkadaşlarımız ‘hafta sonları kongreye gidiyoruz’ diye bu dosyaları inceleyemedik’ diyorlar. Yani bütün sıkıntımızın önemli bir kısmı da bu.” şeklinde karşılık verdi.

MUHALEFETTEN ‘ŞAİBE’ UYARISI

İtirazlar nedeniyle toplantının 5 Ocak tarihine ertelenmesine CHP’li üyelerden tepki geldi. CHP’li Rıza Türmen, komisyonun görev süresinin 9 Ocak’ta sona ereceğine işaret etti: “O zaman ne rapor yazmak için zamanımız kalacak ne de belgeleri toparlayıp TBMM Genel Kurulu’na bir sunuş yapabileceğiz. İktidar partisi zamana oynuyor. Yani böyle ertelenmesi komisyonun üzerinde şaibe doğuracaktır.”

MHP’li Mesut Dedeoğlu, toplantıdaki konuşmasında Komisyon Başkanı Köylü’nün eski bakanların itirazlarıyla ilgili olarak, “Bu ek itirazlardan, bilgilerden bir şey çıkmaz.” dediğini söyleyince, Köylü, “Çıkmayabilir dedim.” şeklinde düzeltme yaptı. Dedeoğlu ise “Dediniz, bu cümleyi kullandınız.” diyerek iddiasını sürdürdü. Köylü, “Bugün karar vereceğiz düşüncesiyle toplanıp da karşımıza böyle bir şey çıktığından dolayı, komisyon üzerindeki algının olumsuz olacağını söylüyorsunuz. Doğrudur, ona ben de katılıyorum. Bunun büyük bir kısmı da bize dönük olacaktır. Biz eleştirileceğiz daha ziyade ama benim de vicdanım bu araştırmanın da yapılmasını gerektiriyor.” dedi.

AKP’Lİ ÜYELER: BAŞKA İŞLERİMİZ VARDI

Toplantıda söz alan AK Partili üyeler, Komisyon Başkanı Köylü’nün iktidar partisi mensubu üyelerin dosyaları yeterince incelemediğine yönelik sözlerini teyit etti. AK Partili Mustafa Akış, “Ben 10 gündür İçişleri Komisyonu’nda iç güvenlik paketi gibi kritik bir yasanın çalışması üzerine sabahtan akşama kadar orada görev yapıyorum. Onun dışında hiçbir şeye bakma imkanım olmadı.” derken, İlknur Önceöz, “Soruşturma Komisyonu çalışmalarımızı çok yoğun çalışmalar içerisinde, partimizin kongre süreci başladı. Hem illerimizin kongreleri hem de bizim Genel Merkez tarafından verilen görevlerimiz nedeniyle ciddi anlamda aslında çok da fazlasıyla mesai veremedik işin doğrusu.” ifadelerini kullandı.

HAKKI KÖYLÜ: BEN DE MEMNUN DEĞİLİM

Daha sonra söz alan CHP’li Erdal Aksünger, Egemen Bağış’ın itiraz dilekçesine işaret ederek, “Bence Egemen Bağış sırf kafa karıştırsın diye bunu göndermiş buraya.” dedi. Bu sözlere Komisyon Başkanı Köylü, “Olabilir, ona bir şey demiyorum.” diye karşılık verdi. Komisyon üyelerinin, Bağış’ın bilirkişinin kendisini ‘kasıtlı olarak suçladığı’ yönündeki iddiasını hatırlatmasına Köylü, “Onu biz ciddiye almıyoruz. Bizim için önemli değil.” diye cevap verdi. Köylü, Yüce Divan oylamasını ertelemesiyle ilgili olarak da, “Sonuç olarak yani ben de çok memnun değilim bu işten. Keşke bugün bitirebilseydik, iyiydi, hiç olmazsa rahat rahat yazardık, kafamızı dinlerdik, giderdik ama maalesef orada kaldık.” şeklinde konuştu.
Kaynak:CHA

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 05 Ocak 2015, 23:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209