AKP’li 50 vekil Saray’ı değil vicdanının sesini dinledi

Meclis’ten, beklendiği gibi Yüce Divan kararı çıkmadı ama AKP içindeki fireler alarm zillerinin çalmasına yetti.

AKP’li 50 vekil Saray’ı değil vicdanının sesini dinledi
 Fireler, “Kol kesilmedi ama burkuldu.” yorumlarına neden oldu. Genel Kurul’da dört eski bakandan ilk olarak Zafer Çağlayan’ın Yüce Divan oylaması yapıldı. Oylama öncesinde 312 sandalyeye sahip iktidar partisinden, sadece birkaç firenin çıkabileceğinden bahsediliyordu. Ancak rakamın 50 çıkması AKP’lileri endişelendirdi. Parti yönetimi firelerin peşine düşerken, sonraki oylamalarda sayının artmaması için ekstra tedbir aldı. Ancak milletvekilleri üzerinde kurulan pres ters tepti. Çünkü Muammer Güler’le ilgili ikinci oylamada ret sayısı 264’ten 258’e düştü. Böylece fire sayısı 38’den 44’e yükseldi. AKP’liler en büyük fireyi ise AB eski Bakanı Egemen Bağış’ın oylamasında verdi. Bağış için 245 milletvekili Yüce Divan’a gitsin’  255 milletvekili ise ‘gitmesin’ dedi. Böylece üçüncü oylamada fire sayısı 50’ye çıktı.

     Muammer Güler’in oylamasına Cumhuriyet dönemi için kullandığı ‘reklam arası’ tweet’i  ile meşhur olan Tülay Babuşcu katılmadı. 8 vekil ise mazeretli oldukları için Genel Kurul’da yoktu. CHP’den Tolga Çandar, MHP’den Enver Erdem, HDP’den dört milletvekili, Anadolu Partisi Genel Başkanı Emine Ülker Tarhan ile bir bağımsız milletvekili de ilk oylamada yoktu. Tarihi oylama öncesinde milletvekilleri üzerinde eşi görülmemiş bir baskı kuruldu. Devreye girden Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz hafta AKP Grup Başkan Vekillerini ‘Ak Saray’a çağırdı. Bu baskıya rağmen 50 AKP’linin iradesinin hakkını verdiği görüldü. Muhalefet, 50 vekili, ‘vicdanlı AKP’liler’ olarak niteledi.

    Bu sonucun çıkmasında bakanlarla ilgili ortaya atılan iddiaları ciddi bulan vekillerin, “Yiyen onlar, neden biz aklıyoruz? Suçları yoksa Yüce Divan’da aklansınlar.” tavrı etkili oldu. Ayrıca AKP’de firelerin büyük çoğunluğunun dönem kuralına takılan isimler arasından çıktığı düşünülüyor. Sonuçların partide yeni bir dönemi başlatabileceği konuşuluyor. Bu düşünceyi paylaşan isimlerin başında 17 Aralık sürecinde partiyle yollarını ayıran Eski Kültür Bakanı Ertuğrul Günay geliyor. AKP’li Şamil Tayyar firelerden büyük rahatsızlık duydu. Tayyar, ilk oylamadan sonra attığı tweette ‘içimizeki ihanet şebekesi’ ifadelerini kullandı.

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 21 Ocak 2015, 02:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209