AK Parti iPhone 5 gibi olacak

Erdoğan'ın 30 Eylül'deki 'veda' kongresi yaklaştıkça, merak da artıyor. AK Parti kendini değiştirmeden yenileme peşinde. Tıpkı 'iPhone 5' gibi .

AK Parti iPhone 5 gibi olacak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ’ın ‘veda’ kongresi yaklaştıkça, meraklı bekleyiş artıyor. Partiye kimlerin katılacağı, listede hangi isimlerin olacağı üzerinden tartışma yürüyor. Başbakan’ın önceliği çok farklı. Partinin kadrolarıyla beraber söylem ve programında ‘revizyon’a gidiliyor. O çok beğenilen ‘balkon konuşması’nın kalıcı olması hedefleniyor. AK Parti kendini değiştirmeden yenileme peşinde. Tıpkı ‘iPhone 5’ gibi . Kongreye iki hafta kala AK Parti mutfağında neler pişiyor?
İktidar partisinin kulislerinde gezinti yaptım. Partinin önemli bazı isimlerini dinledim. Gördüklerimi ve duyduklarımı kısaca paylaşayım. AK Parti iktidarı, 11 yıldır kesintisiz bir şekilde ve tek başına işbaşında. Bu uzun bir dönem. Parti yöneticileri bununla yetinmiyor. Bir 11 yıl daha iktidarı garanti görüyorlar. ‘2023 Vizyonu’na uygun şekilde bir 10 yıl daha iktidarda kalacakmış gibi hazırlık yapıyorlar. İyi de bir 10 yıl daha nasıl yol alacaklar? Bu parti kendini kadro ve söylem olarak yenilemeyecek mi? İşte bu noktada yoğun bir çalışma var. Kadro yenilenmesi işini bizzat Başbakan Erdoğan yürütüyor. “Omurgayı koruyacağım” diyerek aslında radikal bir değişim yapmayacağının işaretini verdi. Parti program ve söyleminde ise revizyona gidiliyor. Hüseyin Çelik, Ömer Çelik, Mahir Ünal ve Yalçın Akdoğan’dan oluşan çekirdek kadro, partiye yeni bir üslup ve gündem kazandırmak için bir süredir çalışıyor. 

‘İleri Demokrasi Yolculuğu’
Başbakan, iki yıldır ‘İleri demokrasi’ diyor. Bu söz, her polis copunda ve ya antidemokratik gelişmede ironik bir şekilde hatırlatılır. Ne Başbakan ne de kurmayları bu eleştirilere bakıp geri adım atma niyetinde değil. ‘İleri demokrasi’ Türkiye ’yi 2023’e taşıyacak sihirli bir sözcük gibi görülüyor. AK Parti ’nin 11 yıl önce kaleme alınan parti programı ve Acil Eylem Planı revize ediliyor. AK Parti , bütün hesabını 2023’e kadar iktidar olacağı üzerine yapıyor. ‘İkinci dönem’ dedikleri bir 11 yıl daha iktidar olacakmış gibi proje geliştiriyor. Peki, bu çalışmanın adı ne dersiniz? ‘İleri Demokrasi Yolculuğu’. Bu sadece bir kitap değil. Bir anlamda 2023’e kadar izlenecek yol haritası. Partililer için bir ‘rehber’. İçerisinde neler olduğuna gelince…İnsan hakları, demokratikleşme, terörle mücadele gibi kronikleşen başlıklar yine olacak. Yargı reformunun sürekliliği, YSK yetkilerine tırpan, seçim - siyasi partiler kanunu, dokunulmazlıklar önemli konular. ‘Kürt sorunu’ hangi adla kitaba girecek henüz netleşmedi. Önemli bir ayrıntı başkanlık sistemine yer verilecek olması. Başbakan’ın kongre konuşmasının çerçevesi ‘İleri Demokrasi Yolculuğu’ndan olacak. O konuşmada başkanlık sistemi tekrar gündeme gelecekmiş. Bu arada, ‘İleri Demokrasi Yolculuğu’ 30 - 40 bin adet basılarak yurt geneline dağıtılacak. 

İsrail ve Suriye yok 

30 Eylül’deki AK Parti Kongresi, ‘Usta’ nın ‘veda’sına uygun bir şekilde ‘görkemli’ olacak. Arena Salonu’nda her şey en ince ayrıntısına kadar düşünüldü. İki haftalık süre olmasına karşın defalarca ‘tatbikat’ yapıldı. Salon girişinde 81 ile ayrı stand hazırlandı. Burada buluşulacak ve kültürel ürün sergileri olacak. Bu kongre yurtdışı ilginin en yoğun olduğu kongre olarak siyasi tarihe geçecek. BM Genel Kurulu’nu andıran bir katılım bekleniyor. 160 ülkeye davetiye gönderilmiş. Parti kongresi olduğu için siyasi parti temsilcileri çağrılmış. Sayı fazla olur diye de heyetlere ikişer kişilik kota konmuş. Mesut Barzani ve Schröder, geleceğini söyleyen ilk isimler. Arap Baharı ’nın yaşandığı Mısır , Libya , Tunus gibi ülkelerin üst düzey katılım bekleniyor. Önemli bir ayrıntıyı da hatırlatmak gerekiyor: Mavi Marmara krizinin ardından ‘ambargolu’ olan İsrail ’e davetiye gitmedi. İsrail ’e bir ülke daha eklendi. AK Parti Kongresi’ne Suriye ’de davet edilmedi. Kongrede ‘birlik - beraberlik’ içerikli sloganlar ağırlıkta olacak. 

AK Parti İphone 5 gibi
 

Görüşmeleri yaptığım sırada iPhone 5 yeni piyasaya çıkmıştı. Bir parti kurmayı AK Parti ’yi son model ,gelişmiş cihaza benzetti. “Biz de iPhone 5 gibi kendimizi upgrade ediyoruz. Yani bir üst level’a (sınıf) geçiyoruz” dedi. AK Parti , kendisini iPhone 5 gibi görürken, muhalefet partilerini dokunmatik ekranı bile olmayan, çözünürlüğü düşük eski model cep telefonlarına benzetiyor. Başbakan Erdoğan ’ın seçim zaferlerinden sonra yaptığı ‘balkon konuşmaları’ her kesimden destek görmüştü. Aynı kurmay, ”Başbakanımız bu sefer balkon konuşmasını da aşacak. Bütün toplumu kucaklayan bir manifestoya imza atacak” diyor. iPhone 5’in beklentilerin biraz altında kaldığını biliyoruz. Bakalım, AK Parti Kongresi’nden nasıl bir tablo çıkacak.



YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209