Saklı Güzellikler


Allah, canlı cansız tüm varlıklarda milyonlarca detay yaratmış, bu detayların bir çoğunu da insanların gözlerinden saklı tutmuştur. Örneğin; denize uzaktan ilk bakıldığında uçsuz bucaksız bir su kütlesi olarak gözükür, ama içinde müthiş bir canlılar alemi barındırır. Gökyüzüne ilk bakıldığında insana masmavi bir boşluk gibi gözükür, halbuki arka planında binlerce galaksiden oluşan evreni saklar. İnsan vücuduna ilk bakıldığında sadece yekpare bir beden gibi durur, oysa içinde mükemmel sistemleri, organları, hücreleri, yüzlerce detayıyla müthiş bir ruhu barındırır. Fakat bunların hepsi gözle görülemez. Allah’ın eşref-i mahlukat olarak en güzel surette yarattığı insanın vücudundan bir yer kesilse, sadece kan aktığı görülür, halbuki içinde alyuvarlar, akyuvarlar, sinirler, hücreler gibi çok fazla çeşitlilik ve detay barındırır. İşte bütün bu detaylar insanın gözünden saklanmış durumdadır.
İnsan kendisi için nimet olarak yaratılmış saklı güzellikleri ancak düşünerek ve detayları araştırarak fark edebilir. Aslında yeryüzündeki var olan canlı cansız tüm bu varlıklar mükemmel detaylarla beynimizde bizim için özel yaratılırlar. Evren, insan vücudu, bitkiler, Güneş, çiçekler, dağlar, denizler, yer altı ve üstü dahil birçok ayrıntı ve özellikle birlikte var edilmiştir ve sahip oldukları tüm detaylarda bir sanat vardır. Örneğin; Allah’ın çiçeklerde yarattığı detay tam anlamıyla sanat harikasıdır, çok ünlü ressamların tablolarını andırır. Önce bir tomurcuk şeklini alır, sonra rengi hafifçe koyulaşır, ve bir süre sonra muhteşem bir şekilde açar, çiçeğin deseni ayrı, dimdik durması ayrı, içindeki polenler ayrı detayla yaratılır. Her bahar geldiğinde tüm bitkiler aynı şekilde canlanır, tüm ağaçların üzerindeki yapraklar filizlenir, bütün doğanın canlanışı tüm detayıyla tekrardan yaratılmaktadır. Ve en önemlisi bu detayların hiçbirinde bir atlama olmadan, aynı sırayla hepsi yeniden yaratılır. Her detayın sırası önemlidir. Örneğin; bahar geldiğinde ağaçlar hemen çiçek açmaz, önce tomurcuklanır, sonra küçük filizler belirir, daha sonra yapraklar oluşur, bir süre sonra bu yapraklar büyür ve en sonunda da çiçek açarlar.

Allah’ın sanatı o kadar mükemmeldir ki, yüzeysel düşünüp bakan bir insan da, detayları dikkatle görüp değerlendiren insan da karşılaştığı harikalıktan kendi idrak ettiği kadarıyla zevk alır. Allah’ın sanatı eksikliği olmayan, tastamam, her detayıyla büyüleyici bir güzellik ve estetiğe hakimdir. Allah’ın sanatın her detayına girip inceledikçe ayrı bir sanat ile karşı karşıya kalınacaktır. Allah’ı daha çok tanımak isteyen, estetikten ve sanattan zevk alan insanlar, evrende yaratılan muhteşem sanatı ve Yüce Allah’ın yaratmasındaki mükemmelliği ortaya koyan delilleri daha da detayı ile öğrenmek için adeta sabırsızlanacaktır.

Kuran’ı Kerim’de Nahl Suresinin 17.18 ayetlerinde, Allah’ın yaratmadaki mükemmelliği ve kusursuzluğu şu şekilde ifade edilir;
“Yaratan, hiç yaratmayan gibi midir? Artık öğüt alıp-düşünmez misiniz? Eğer Allah’ın nimetini saymaya kalkışacak olursanız, onu bir genelleme yaparak bile sayamazsınız. Gerçekten Allah, bağışlayandır, esirgeyendir.” (Nahl Suresi, 17-18)

YORUM EKLE

banner309

banner225

banner209