ÇÖZÜM SÜRECİNİ DİYARBAKIR UÇARLI GENÇLİK DERNEĞİ BAŞKANI İLE DEĞERLENDİRDİK

ÇÖZÜM SÜRECİNİ DİYARBAKIR UÇARLI GENÇLİK DERNEĞİ BAŞKANI İLE DEĞERLENDİRDİK

ÇÖZÜM SÜRECİNİ DİYARBAKIR UÇARLI GENÇLİK DERNEĞİ BAŞKANI İLE DEĞERLENDİRDİK
 ÇÖZÜM SÜRECİNİ DİYARBAKIR UÇARLI GENÇLİK DERNEĞİ BAŞKANI İLE DEĞERLENDİRDİK

Reyhan Aydın: Sayın Başkanım öncelikle derneğinizin kuruluşu hakkında bizi bilgilendirir misiniz?

Atilla Habat Altuntop: Derneğimiz 2010 yılında Uçarlı Köyünde kuruldu. Uçarlı; Lice’ye 17 km, Diyarbakır’a 76 km, 45-50 haneli bir köydür. Biz orada 2010 yılında gençlerin bir arada toplanması için böyle bir dernek girişiminde bulunduk. Daha sonrada STK olarak Avrupa Birliği Projelerinden yararlanabileceğimiz bilgisini aldık.2011 yılının 9. Ayında bir AB projesiyle başladık. Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden gelen 27 ülke katılımcılarıyla ilk projemizi olan “Avrupa Şemsiyesi” gerçekleştirerek, çalışmalarımıza başladık. Bu projenin asıl amacı dans ve müzikle insanların nasıl bütünleştiğini ve evrensel niteliğini ortaya çıkarmaktı.Burada biz Norveç’lilere halayımızı öğrettik, onlar bize kendi milli danslarını öğretti, İtalyanlar,Macarlara öğrettiler…  7. Günün sonunda Lice’de halka açık bir kültür gecesi düzenledik, büyük bir katılımla, toplumsal kaynaşmanın güzel bir örneğini sergilemiş olduk. Beş seneden beridir de çeşitli konularda bu projelere devam ediyoruz.


Reyhan Aydın: Bu projelerin gençlere katkısı nedir?

Atilla Habat Altuntop: Buradan giden ve gelen katılımcılar kültürel zenginlikten faydalanıyor. Gençler için çok yararlı. Şöyle ki: Mesela mimarlık öğrencisi bir katılımcının başka bir ülkeye gittiğinde, oranın mimari yapısı hakkında bilgi ediniyor ve birebir inceleme fırsatını yakalıyor ve ilerde yapacağı projeler için ufku genişliyor. Biz bunun örneğini Batum’daki bir projemizde yaşadık. İnşaat Mühendisliğinde okuyan bir katılımcımızın yapmış olduğu çalışmalara büyük destek olduğunu söyledi.

Reyhan Aydın: Çözüm Sürecinin başlamasının projelere etkisi nedir?

Atilla Habat Altuntop: Çözüm Süreci bölgeye her konuda olduğu gibi projelerimizin kabul edilmesine olumlu etkileri oldu. Diyarbakır’a yerli ve yabancı turist akını oldu. Bölge riskli bölgeden güvenli bölgeye geçiş yaptı, yurt dışındaki bu projeleri finanse eden merkezler tarafından. Ama son olaydan sonra fazla yok, çünkü güvenli bölgeden çıkıldı.


Reyhan Aydın: Şuanda projeler ne aşamada?

Atilla Habat Altuntop: Şuanda projeler riskli bölge ilan edildiğinden durmuş durumda. Projelerimiz kabul edilmemektedir. Bu yüzden de biz buradaki gençleri bu imkânlardan faydalanmasını sağlayamıyoruz. Yurt dışındaki öğrencilerde buradaki imkânlardan faydalanamıyor. Riski bölgeye geçmesinin sebebi de gelen öğrencilerin zarar görebileceği, giden katılımcılarında zararlı olabileceği düşüncesinin hâkim olmasıdır. AB tarafından masrafları karşılanan bu projeleri gerçekleştiremememiz de bizi üzmektedir.

Reyhan Aydın: Bugüne kadar kaç öğrenci bu projelerden faydalandı?

Atilla Habat Altuntop: 2010 yılından beri biz 500-600 katılımcıyı bu projelerden yararlandırdık. Tüm masraflarıda AB Gençlik Programları Merkezi ve Türkiye Ulusal Ajansı işbirliği fonu tarafından karşılandı.

Türkiye Ulusal Ajansı gençlerin bu projelerden yararlanması için önayak oldu. Bizde gençlere ulaşarak, onların projelerle gittiği yerlerde önyargılarından uzak kendilerini ifade etme olanakları sağladık. Buda onların özgüvenlerini geliştirip daha verimli olmalarını sağlıyor. Çünkü orada hiç kimsenin etnik kimliğine değil, yaptığı çalışmaların ne kadar verimli olacağına bakılıyor. Tüm bu faydalarından dolayı da büyük talep alıyoruz.

Reyhan Aydın: Çözüm Sürecinin son aşamasından sonra etkileri nasıl yansıdı?

Atilla Habat Altuntop: Çözüm Sürecinin iyi gitmesi ile ilgili almış olduğumuz veriler bize olumlu anlamda yansıdığını açıkça göstermiştir. Bunun yansımalarını nasıl yaşadığımıza gelince öncelikle; insanların Diyarbakır’a bakış açışının değişmeye başlaması, toplumun değişik kesimlerinden yerel turistin belirgin oranlarda artmasını sağlamıştır. Bunun yanında yabancı turistlerin yoğun şekilde ziyaret etmesi Diyarbakır’a olan ön yargının kırılmasını sağladığını görüyoruz. Ekonomik anlamda da bölgeye çok fazla olumlu etkileri olmuştur. Bugün Güneydoğu İş Adamları Derneği de bunu destekliyorsa demek ki bu büyük kitlelerin de yararlandığı ve bu yararın devam etmesini isteklerini gösteriyor. Devam ettiği sürece de bizler oradan bir şekilde karlı çıkmış olacağız ve kendimizi daha fazla ifade etme imkânı bulacağız. Buda bize olumlu anlamda yaklaşımları çoğaltacaktır. Projelerimizde bu paralel de kabul edilip, başarıya ulaşacaktır.

Reyhan Aydın: Sayın Başkanım vermiş olduğunuz bilgilerden dolayı ve bölge için yapmış olduğunuz olumlu çalışmalardan dolayı teşekkür ediyorum.

Atilla Habat Altuntop: Derneğimiz ve kendi adıma ben teşekkür ediyorum.


 

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 04 Ocak 2015, 21:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209