Öyleyse Cennet İçin Yarışın...

Kuran ayetlerinde cennet nimetleri hakkında yapılan ince ve detaylı tarifler, oradaki nimet ve güzelliklerin, dünyadakilerin en iyi, en güzel ve en kaliteli olanlarından çok daha üstün olacağını bize göstermektedir. Kuran'da cennet tasvir edilirken, yaşadığımız dünyadan örnekler ve benzetmeler verilmiştir. Çünkü insan bilmediği bir şeyi ancak bildiği şeylerden yola çıkarak zihninde canlandırabilir. Bu ise, her ne kadar aslı gibi olmasa da insana bir ölçüde fikir verir. Kuran'da cennet tarif edilirken, Allah'ın dünyada yaratmış olduğu en makbul, en kaliteli, en çok rağbet edilen, en nadir rastlanan şeylerden örnekler verilir. Örneğin cennette her türlü meyveden bulunduğu Kuran'da ayetlerinde anlatılmaktadır. Fakat çeşitli ayetlerde muz veya incir gibi genelde daha fazla tercih edilen meyveler örnek verilir. Elbette ki bu meyveler cennetteki sınırsız meyve bolluğunun arasından seçilmiş iki nimettir. Allah, cennetin üstünlüğünü ve kalitesini bu şekilde çeşitli örneklerle haber vermekte, dünya ölçülerinde makbul olan şeylerin cennette çok daha üstünleriyle bulunduğunu bildirmektedir.

Cennetle ilgili olarak Kuran'da ve hadislerde bahsi geçen mücevherler, insanlık tarihinde hep zenginlik ve ihtişamın sembolü olmuştur. Çok kıymetli olan bu mücevherler nadir rastlanan güzelliğe sahiptirler. Elmas, inci, yakut, altın, gümüş gibi ziynetler tüm insanların ittifakla beğendikleri, bunlarla süslenmiş eşyaları görmekten zevk aldıkları güzelliklerdir. Bu değerli taşlar cennette Yüce Allah’ın salih kullarına bir lütfu olarak çok bol miktarlarda ve her yerde sunulur. Kuran'da "Özenle işlenmiş mücevher tahtlar üzerindedirler." (Vakıa Suresi, 15) ve "Adn Cennetleri (onlarındır); oraya girerler, orada altından bileziklerle ve incilerle süslenirler..." (Fatır Suresi, 33) ayetleriyle cennette çeşitli mücevher ve kıymetli taşların bolluğu haber verilir.

Hadislerde de cennetle ilgili çok fazla detay verilmiştir. Örneğin cennetteki binaların tuğlası, cennetin toprağı, çakıl taşına kadar hadislerde anlatılmıştır. Peygamberimiz (sav)'in hadislerinde şöyle ifade edilmiştir:

Cennet binalarının bir tuğlası altın, bir tuğlası gümüş, harcı misk, çakılı inci ve elmas, yakut ve toprağı da safrandır... [Ramuz el-Ehadis-1, s. 200/6]
Altın, gümüş, inci, yakut, elmas, miskin ortak özellikleri dünyada nadir bulunmasıdır. Örneğin, altının 1 onsu için, 3 ton altın cevherinin işlenmesi gerekir. Bilinen maddelerin en değerlilerinden olan orijinal bir elmas bulmanın olasılık hesabı 40 milyonda birdir. Yukarıdaki hadiste cennet toprağı, altın renginde kıymetli bir bitki olan safrana benzetilmiştir. Aynı şekilde safranda elde edilmesi zor olan bir bitkidir. Safran vanilya benzeri aroması hoş kokulu canlı, parlak sarı rengi ile baharatlar arasında son derece özel bir yere sahiptir. 1 kg safran elde etmek için 250.000 arası çiçek toplamak gerekir.

Günümüzde safran üretimi her geçen gün azalmaktadır. Bunu etkileyen en önemli faktör ise bitkinin yetiştirilmesindeki zorluktur. Çünkü safrandan 3-4 yıl gibi sürede ürün alınmaktadır. Dünya şartlarında yetiştirilmesi çok zor ve zahmetli olan bu değerli bitkinin, cennette toprağı oluşturacak kadar bol miktarda olması orada nimetin hesapsızca olacağına işaret etmektedir.

Netice itibarıyla dünyada elde etmek için çok fazla zaman, emek ve harcama gerektiren mücevlerler ahirette bol miktarlarda bulunacaktır. Oldukça değerli, ender bulunan güzelliklerin cennette bu şekilde çok bol olması kuşkusuz insanın ruhunda farklı bir heyecan ve zevk oluşturacaktır.

(Ey Muhammed) iman edip salih amellerde bulunanları müjdele. Gerçekten onlar için altlarından ırmaklar akan cennetler vardır. Kendilerine rızık olarak bu
ürünlerden her yedirildiğinde: "Bu daha önce de rızıklandığımızdır" derler. Bu, onlara, (dünyadakine) benzer olarak sunulmuştur.. (Bakara Suresi, 25)

YORUM EKLE

banner309

banner225

banner209