Üniversite öğrencileri hibrit otomobil tasarladı

Kırklareli Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu öğrencileri, hem güneş enerjisi hem de benzinle çalışan otomobil tasarladı.

Üniversite öğrencileri hibrit otomobil tasarladı

Rektör Prof. Dr. Mustafa Aykaç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrencilerinin hibrit araç tasarlayarak büyük bir başarıya imza attıklarını söyledi.

Öğrencilerin geçen yıl da güneş enerjisiyle giden bisiklet ürettiklerini hatırlatan Aytaç, şöyle konuştu:

''Geçtiğimiz yıl sadece güneş enerjisiyle çalışan bisiklet yapılmıştı. Bu yıl o daha da geliştirilerek hibrit araç yapıldı. Bu işe bizzat emeklerini harcayan ve hayal gücüyle geliştirerek bu eseri ortaya çıkaran genç üniversiteli öğrenci arkadaşlarımızı kutluyorum. Umuyorum gelecekte iş hayatına atıldıktan sonra da bu tür işlerde çalışacaklar, güzel ürünler, eserler ortaya çıkaracaklar. Bu onların ilk başarısıdır. Üniversite olarak çok daha büyük başarılara imza atacaklarına inanıyorum. Otomobilin test sürüşünü rektörlüğün bahçesinde yaptım ve çok beğendim.''

Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Elektronik Teknolojisi Bölümü öğretim görevlisi Adnan Fatih Kocamaz da aracın saatte 60 kilometre hız yaptığını belirtti.

Projenin öğrenciler Yener Akbal, Kerem Ağaoğlu, Mehmet Erkiş, Halil Başak ve Furkan Saraç tarafından yaklaşık 5 ayda tamamlandığını ifade eden Kocamaz, ''Tasarladığımız hibrit otomobil hem benzinle hem de güneş enerjisiyle çalışıyor. 6 litre benzinle 150 kilometre, güneş enerjisiyle 210 kilometre gidiyor. 6 bin liraya mal olan hibrit tek kişilik otomobil, en fazla 60 kilometre hız yapıyor. Araçta güneş enerjisi ile dolan 100 amperlik jel akü kullanılıyor'' dedi.

Kocamaz, petrol fiyatlarındaki artış ve dünyadaki petrol rezervinin azalması nedeniyle hem tüketicinin hem de üreticilerin alternatif kaynaklara yöneldiğini, bu nedenle böyle bir proje hazırladıklarını, aracın Ar-Ge çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

-''Projeyi gerçekleştireceğimize kimse inanmadı''-

Projede çalışan öğrencilerden Yener Akbal da arkadaşları ve öğretmenleriyle büyük bir projeye imza attıklarını, bu başarının kendileri için büyük gurur kaynağı olduğunu belirtti.

Başlangıçta hibrit otomobil yaptıklarına kimsenin inanmadığını ifade eden Akbal, otomobili gören kişilerin çok şaşırdığını söyledi.

Otomobilin yerli üretim olmasına dikkat ettiklerini belirten Akbal, ''Aracın en küçük parçasına kadar kendimiz imal ettik. Hiçbir mekanik eğitimimiz olmadığı için başta çok zorluk çektik. Zamanla kendimizi daha da geliştirerek aracı tamamladık'' diye konuştu.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209