Şoförler kendilerinde de suç buldu

Karayollarında meydana gelen trafik kazalarının en temel nedeni sorulan şoförlerin yüzde 12,5'i hatayı kendinde buldu.

Şoförler kendilerinde de suç buldu

Yollar Türk Milli Komitesinin (YTMK) Karayolları Genel Müdürlüğü ve hizmetlerine ilişkin tutum, düşünce ve algıların ortaya konulması amacıyla yaptığı ''Kamuoyu Algısında Türkiye Karayolları Araştırması'' adlı çalışmayla, 72 ilde bin 179 şoförle yüz yüze anket uygulandı.

Karayollarında meydana gelen trafik kazalarının en temel nedeni sorulan şoförlere göre ilk sırada yüzde 30,6 ile ''dikkatsizlik-ihmalkarlık-sorumsuzluk'' yer aldı. ''Uykusuzluk-yorgunluk'' şoförlere göre yüzde 29,8 ile ikinci sırada, bunu yüzde 17 ile ''hızlı araç kullanmak'' takip etti. Şoförlerin yüzde 12,5'i seçenekler arasından ''şoför hataları''na işaret etti.

İki şoförden biri ilkokul mezunu

Katılımcıların yüzde 47,7'si ilkokul, yüzde 23,5'i ortaokul, yüzde 24,4'ü lise mezunu olduğunu belirtirken, sadece yüzde 3,9'u yüksekokul ya da üniversite mezunu olduğunu ifade etti. Anket sonuçları, şoförlerin yüzde 0,5'inin herhangi bir eğitiminin olmadığını da ortaya koydu.

Türkiye genelinde karayolları için para harcanacak olsaydı, bu parayla ilk olarak yapılması gereken çalışmanın hangisi olması gerektiği sorulan şoförlerin yüzde 28,6'sı ''yol düzeyini düzeltmek ve sürüş konforunu artırmak'', yüzde 27,5'i ''trafik güvenliğini artırıcı önlemler almak'', yüzde 18,2'si de ''alternatif yeni yollar inşa etmek'' yanıtını verdi.

Şoförlerin yüzde 14'ü ''trafik akışını düzenlemek ve sıkışıklığını azaltmak'' seçeneğini işaretlerken, yüzde 8,8'i ''yolların geometrisini düzeltmek, yüzde 2,5'i de ''karayolunun çevreye olumsuz etkisini azaltmak'' şeklinde görüş bildirdi.

''Genel olarak Türkiye'de karayollarının durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz'' sorusunu yanıtlayan şoförlerin yüzde 43,9'u ''iyi'', yüzde 38,1'i ''orta'', yüzde 8'i ''çok iyi'' şıklarını tercih etti. Yüzde 8,1'inin ''kötü'' şıkkını işaretlediği anket sonuçlarına göre, şoförlerin sadece yüzde 2'si yolların durumunu ''çok kötü'' olarak yorumladı.

10 yıl öncesi ve şimdiki durum

Karayollarında 10 yıl önceki durum ile şimdiyi karşılaştırmaları istenen şoförlerin yüzde 56,1'i ''daha iyi'', yüzde 37,1'i de ''çok daha iyi'' yanıtını verdi. Şoförlerin yüzde 4,7'si ''değişmedi'', yüzde 1,8'i ''daha kötü'', yüzde 0,3'ü de ''çok daha kötü'' şeklinde görüş bildirdi.

Karayollarının güçlü yönlerinin belirtilmesi istenen şoförlerin yüzde 47,4'i ''yol yapımı'', yüzde 32,7'si ''otoyolu yapımı'', yüzde 39,5'i ''bölünmüş yol yapımı'', yüzde 23'ü ''yol bakım onarım hizmetleri'', yüzde 23,6'sı ''trafik işaretlemesi'', yüzde 24,3'ü ''karla mücadele'', yüzde 23,7'si de ''teknolojik gelişmeler''e vurgu yaptı.

Karayollarının zayıf yönlerine ilişkin soruda ise şoförler için ''halkla ilişkiler'' yüzde 37 ile ilk sırada yer aldı. Bu seçeneği yüzde 28,7 ile halkın projelere katılımını sağlama ve görüşlerini alma, yüzde 28,1 ile karla mücadele çalışmaları, yüzde 20,7 ile yol bakım onarım hizmetleri ve yol danışma hizmetleri ve yüzde 12,9 ile yolların standartlara uygunluğu takip etti.

Kazaların en önemli nedeni dikkatsizlik

Karayolları Genel Müdürlüğünden beklentileri sorulan şoförlerin yüzde 15,4'ü ilk sıraya ''yolların daha onarımlı-düzgün-bakımlı olması''nı yerleştirdi. Bunu yüzde 12,4 ile ''daha planlı ve yoğun çalışması'', yüzde 6,9 ile ''yeni yolların daha sağlam ve düzgün olması'', yüzde 4,4 ile ''daha çok yol yapılması'', yüzde 3,8 ile ''bölünmüş yolların çoğaltılması'' ve yüzde 1,4 ile yol ve can güvenliği sağlanması'' izledi.

Karayolları Genel Müdürlüğüne bağlı personelin çalışma performanslarının sorulduğu katılımcıların yüzde 43,1'i personelin özverili çalıştığını düşündüğünü belirtirken, yüzde 41'i ''orta düzeyde çalışıyorlar'', yüzde 15,3'ü ''baştan savma çalışıyorlar'' fikrini savundu.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209