Lastiklerin Üretim Aşamaları

Lastik üretimi birçok maddenin büyük bir teknoloji ve özveriyle bir araya getirilmesinden meydana gelmektedir. Ancak yine de hammadde olarak doğal ve sentetik kauçuk kullanıldığını söyleyebiliriz.

Lastiklerin Üretim Aşamaları

Sizi bir yerden başka bir yere götürme konusunda en önemli görevlerden birini üstlenen, her gün üzerinde seyahat ettiğiniz lastiklerinizin hangi maddeler ile hangi aşamalardan geçerek aracınıza ulaştığını öğrendiğinizde şaşkınlığınızı gizleyemeyeceksiniz. Kısaca “ağaç gövdesinden araç üstüne” dersek bu hiç te yanlış bir tabir olmaz. Lastiğinizin temelinde yatan kauçuk, tropik iklimlerde özel yetiştirilen ağaçların gövdelerinden süzülerek elde edilmektedir. Tam bu noktadan başlayan lastik serüveninin sizlere ulaşana kadar ki tüm aşamalarını öğrenmeye hazır mısınız?

Lastik üretimi birçok maddenin büyük bir teknoloji ve özveriyle bir araya getirilmesinden meydana gelmektedir. Ancak yine de hammadde olarak doğal ve sentetik kauçuk kullanıldığını söyleyebiliriz. İlk aşamada hammadde olarak doğal ve sentetik kauçuk, ihtiyaç duyulan diğer malzemeler olan karbon karası, sülfür ve çeşitli kimyasallarla karıştırılarak özel bir karışım hazırlanır. Lastiğinize siyah rengini veren de burada bahsedilen karbon karasıdır. Bunun ardından kalenderleme denilen, çelik ve tekstilden malzemelerinden meydana gelen kord bezlerinin her iki taraftan da ince bir tabaka halinde kauçuk ile kaplanması işlemi bulunmaktadır. Bu işlemin uygulandığı tekstil kordlar lastiğin karkas bölgesinde, çelik bazlı kordlar ise kalenderleme işleminden sonra lastiğin kuşak bölgesinde kullanılırlar. Sonrasında lastiğin karkasını tutan, taşıyan ve lastiğin jant ile temas noktasında bulunan topuk bölgesinin yapımına başlanıyor. Topuk bölgesi, farklı adet ve kalınlıklardaki topuk tellerinin yan yana sıralanarak bir araya getirilmesiyle oluşturulmaktadır. Buraya kadar gerekli tüm materyaller elde edilmiş oldu. Buradan sonra lastiğin imal edilmesine geliyor sıra.

Öncelikle astar, gövde katı ve yanaklar bir tamburun üzerinde sarılarak başlanıyor lastiğin imalatına. Bu malzemeler yerleştirildikten sonra topukların pozisyonları ayarlanır ve kat kenarlar topuk demeti üzerine sarılarak yanaklar ile birleştirilir. Bu işlem eşzamanlı olarak gerçekleştirilmek zorundadır. Böylece son olarak kuşaklar ve sırt katı da eklenerek lastik pişirilmeye hazır hale getirilmiş olur.

Tüm bu işlemlerin ardından elde edilen lastik, hazırlanmış özel kalıplar içerisinde belirli bir basınç ve sıcaklık altında pişirilerek istenilen forma sokulur. Yanak üzerindeki markalama ve lastik deseni bu aşamada yapılmaktadır. Lastik pişirilip te son haline getirildikten sonra gövdesinde oluşan çapaklar temizlenerek hazır hale getirilir.

Uzun uğraşlar ve zahmetler sonrasında üretimi tamamlanan lastikler son bir kontrol aşamasından geçirilerek istenilen ebat ve özelliklere sahip olduğu garanti altına alınır.

Bu ileri teknoloji ürünü, konforlu ve emniyetli bir sürüş sağlamamız için tasarlanarak devamlı bir geliştirme süreci içerisindedir. Hassas işlemler ve özenli çalışma sonucunda sizlere ulaşan lastiklerinizi yetenekleri doğrultusunda özenle kullandığınız takdirde uzun yıllar boyunca tam performans göstererek sizi güvende tutacaktır. İhtiyaçlarınız doğrultusunda en doğru lastiğe ise //kolayoto.com üzerinden ulaşabilirsiniz.

Güncelleme Tarihi: 30 Ocak 2015, 19:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209