İkinci el otomobil alma tüyoları!

YODER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Baş, ikinci el otomobil almak isteyenlere uyarılarda bulunarak, modeli ve kilometresi verilen araçların iyi araştırılması, ciddi ve güvenilir firmaların ürünlerine itibar edilmesini istedi.

İkinci el otomobil alma tüyoları!

İkinci el otomobil almak isteyenlerin yanlış tercih yapmaması konusunda açıklamalarda bulunarak, doğru araç tercihi için de iyi bir araştırma yapılmasının zorunluluk olduğunu vurgulayan Çukurova Yetkili Otomobil Satıcıları Derneği (YODER) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Baş, bunun yanında ikinci elde piyasada bilinen markaların ürünlerinin satın alınmasının yerinde bir karar olacağını savundu.

Özellikle aracın modeli ve kilometresi kullanılarak verilen ilanların iyi araştırılması gerektiğini ifade eden Baş, alım gücü sınırlı veya kendilerine ikinci el otomobil için bütçe ayıranların güvenilirliğe önem vermelerini gerektiği vurguladı.

Baş, ikinci el otomobil almak isteyenlerin acı sürprizle karşılaşmamaları için önerilerde de bulunarak, araç almak isteyenlerin öncelikle aracın kilometresinin gerçeği yansıtıp, yansıtmadığı konusunda tereddüt yaşadıklarını anlattı. Bunu en doğru şekilde bilmenin, aracın servis bakımlı olup olmadığından geçtiğine dikkat çeken Baş, ikinci el otomobil piyasasında söz sahibi olan ciddi, güvenilir, kurumsal kimliğe sahip firmaların, sattıkları aracın her türlü kontrolünü yaptıklarını, kilometresinin gerçek olup olmadığını da bildiklerini ve buna göre değerlendirme yaptıklarını dile getirdi.

Bu firmaların bu kontroller nedeniyle ikinci el piyasasında kullanılmış araç almak isteyenlerin aldanmasını da önlediğini vurgulayan Baş, “Aracın kilometresi bir anlamda yıpranma payını da gösterir. Eğer güvenilir bir firmadan ikinci el otomobil almıyorsanız veya tereddütleriniz varsa satın almayı düşündüğünüz bu aracın kontrolünü bu işi ciddi şekilde yapan firmaya gidip yaptırır, ekspertizini alabilirsiniz.

İçiniz rahat olur ve belki de aldatılmaktan da kurtulursunuz. Bazı kişiler aracını daha yüksek fiyata satmak için belki bunu yapabilir. Ama satın alan için de ciddi bir kayıp olacak. Bu kayba uğramamak, aldanmamak ve aldatılmamak için ikinci el satışında da güvenilir firmalara başvurulmasında yarar var” dedi.

Mehmet Baş, ikinci el araç almak isteyenlerin, şu konulara dikkat etmesini istedi; “Baktığınız aracı teknik bir uzmana inceletin. Motoru, mekanik aksamı, yürüyen aksamı, iç aksamına baktırın. Güvenlik ekipmanları ne durumda soruşturun. Boyanın kalınlığını ölçen cihazla kaportayı kontrol ettirin. Bu sayede orijinal olup olmadığını anlayabilirsiniz. Kaportada kamuflaja özellikle dikkat edin. Şaşi ve kapı bölümlerini özellikle kontrol edin.

Ancak, bunun için konunun uzmanına başvurmalı, yetkili servisten veya ikinci el satışı yapan firmadan yardım almalısınız. İkinci el oto satışı yapan firmalar, showroomlarında satış için sergiledikleri aracı uzmanlarca mutlaka kontrol ettiriyor, ekspertiz işlemlerinden geçiriyor, durumlarını rapor ederek alıcıya sunuyorlar. Bu durum, sizin aracı satın alırken içinize sinmesini sağlayacaktır.”

Özellikle son yıllarda üretilen bazı otomobillerin, kontrol ünitelerinde yazılımlarla kontrol edilip, kilometresi ile oynanıp oynanmadığı başta olmak üzere aksamlarıyla ilgili bilgi alınabildiğini ifade eden Baş, önerilerini de şöyle sürdürdü; “İkinci el otomobil almadan önce fiyat araştırmasını iyi yapın. Bunun yanı sıra radyatörü kontrol ettiğinizde su paslı ve yağlı olmamalı.

Akü çatlak olmamalı, akü başları okside olmamalı. Ruhsattaki bilgilerle şaşi ve motor numaralarını karşılaştırın. Şaşi eğilmiş olmamalı. Sürücü koltuğuna oturup, ön konsolları, otomatik camları, merkezi kilidi, emniyet kemerini, koltuk ayarlarını, farları, sinyalleri, iç lambaları mutlaka kontrol edin."

İHA

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209