Elektrikli oto 123 yıl önce Osmanlı'da vardı

Türkiye bu yıl çevre dostu, hız tutkunu ve yakıt tasarrufu sağlayan ilk elektrikli araçları kullanmaya hazırlanıyor. Oysa 123 yıl önce Yıldız Sarayı'nda teker döndürmüşlerdi...

Elektrikli oto 123 yıl önce Osmanlı'da vardı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, çevre dostu otomobil üretiminin dünyanın gündeminde olduğunu belirterek, ''Ülkemizde çevre dostu elektrikli otomobiller 123 yıl önce Yıldız Sarayı'nda ilk kez kullanılmıştı.

Osmanlı belgeleri ilk elektrikli arabayı ülkemize getirenin II. Abdülhamid Han olduğunu ortaya koymaktadır. 1888 yılında II. Abdülhamid, İngiltere'den ilk elektrikli arabayı sipariş etti.'' dedi.

Otomotiv Distribütörleri Derneği'nin (ODD) 26'ncı Olağan Genel Kurulu'na katılarak açılış konuşması yapan Yazıcı, denizyoluyla İstanbul'a getirilen ilk aracın deneme sürüşünü de dönemin Maliye Bakanı'nın yaptığını aktardı.

Yazıcı'nın verdiği bilgiye göre Abdülhamid Han da arabayı Yıldız Sarayı'nda bizzat kendisi denedi. Sultanın elektrikli arabayla küçük bir kaza yaptığı da rivayetler arasında.

Yazıcı, otomotiv sektörünü, dünyanın her yerinde yüksek katma değer oluşturan bir sektör olarak tanımladı. Yazıcı, Türkiye'de yıllarca otomobilin zenginliğin bir göstergesi olduğunu ifade ederek, bugün ise otomobilin artık bir ihtiyaç konumunda bulunduğunu söyledi.

Otomobilin artık orta gelir grubunun sahip olduğu bir araç olduğuna değinen Yazıcı, 2002'de bin kişiye 65 araç düşerken 2011 sonunda bin kişiye 141 araç düştüğünü, 10 yılda yüzde 100'ün üzerinde bir artış gerçekleştiğini kaydetti.

Otomotiv sektörünün son iki yıldır dış ticaret açığı verdiğini anımsatan Yazıcı, bu durumun otomotiv sektörünün üretiminde ithal girdi oranının oldukça yüksek olduğunu gösterdiğini ifade etti.

OSMANLI'DAKİ ELEKTRİKLİ OTOMOBİLİN TARİHÇESİ 2. SAYFADA

ajanslar

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209