'Kutsiyetpenahları Papa Fransuva'

Erdoğanın Papayı Davet Ettiği O Mektuba Milli Gazete Ulaştı

'Kutsiyetpenahları Papa Fransuva'
 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Hıristiyan dünyasının ruhani lideri Papa’ya gönderdiği davetiyeye Milli Gazete ulaştı. Papa’ya, Kutsiyetpenahları şeklinde hitap eden Erdoğan, davet mektubunda, “Yüce kişiliğinizi ülkemizde ağırlamaktan onur ve mutluluk duyacağız” ifadesine yer verdi. 10 Eylül 2014 tarihli mektupta, Erdoğan’ın, öve öve bitiremediği Fransuva, Türkleri, Nazi’lere benzeten ve Ermenilere soykırım yapmakla suçlayan ilk papa olarak tarihe geçmişti.

Bünyamin GÜLER

4 Papa’dan 2’si Akp’ye Geldi

Cumhuriyet tarihi boyunca Türkiye’ye Vatikan’dan gerçekleşen en üst düzey ziyaretlerin 4’üncüsü önümüzdeki günlerde gerçekleşecek. Papa Fransuva’nın ziyaretinden önce tarihimizde 3 papa Türkiye’ye ziyaretler gerçekleştirdi. AKP döneminde ise Vatikan’dan gerçekleşen ziyaretlerin sayısı ise 2 olacak. AKP döneminde ilk ziyaret ise 2006 yılında da Papa 16’ıncı Benediktus tarafından gerçekleşmişti. Dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in davetlisi olarak Türkiye’ye gelen Papa Benediktus’u dönemin Başbakanı R. Tayyip Erdoğan, Esenboğa Havaalanı’nda uçağın merdivenlerinde karşılamıştı. 1967 yılında Papa 6’inci Paola, 1979 yılında da Papa 2’inci Jean Paul Türkiye’yi ziyaret eden diğer papalar olmuştu.

 Aklınızı Başınıza Alın

Millî Görüş Lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın çağrısıyla 2006 yılında Saadet Partisi tarafından gerçekleştirilen “Papa Gelmesin” mitinginde Erbakan tarihi bir konuşma yapmıştı. Çağlayan’da Papa’nın gelişini protesto eden 1 milyon kişiye hitap eden Erbakan, iktidara şu tarihi uyarılarda bulunmuştu: “Papa milletimizi hiçe sayarak Patriği ziyaret etmeye ve onun ekümenikliğini perçinleyerek Bizans’ı hortlatmaya geliyor. Büyük Ortadoğu Projesi’nin mimarlarının dini temsilcisi olarak buraya geliyor. Gelmesinin bir diğer nedeni de Ayasofya’yı ziyaret ederek caminin Hıristiyanlık ile ilişkisini tesis etmek için geliyor. AKP yöneticilerini takdis etmek için geliyor. Gidin aklınızı başınıza alın, Papa’nın gelmesini önleyin.”

Ziyaretin tarihi de manidar!

Papa Fransuva’nın ziyaretinin Kasım ayına denk gelmesi de manidar bulunuyor. Çünkü, 30 Kasım ‘Konstantinopel Ekümenik Patrikhanesi’nin kuruluş tarihi olarak biliniyor. Papa’nın ziyaretinde Ortadoks Hıristiyanlar için önemli olan bu önemli günde de İstanbul’da düzenlenecek bir ayine katılacağı öne sürüldü. Aziz Andreas Yortusu olarak bilinen güne denk getirilen ziyaretin bu anlamda önemli olduğu da kaydediliyor.

Erbakan Hoca, “Papa’nın gelmesini önleyin” diyordu,  siz yine methiyelerle davet ediyorsunuz. Yüksek müsadelerinizle hatırlatalım: “Yolumuz Erbakan’ın yolu” diyordunuz. Erbakan Hoca, milyonları Çağlayan’a yığıyor, “Papa gelmesin” diye çırpınıyordu;  siz ise “Gel” diye davet mektubu yazıyorsunuz. Şimdi de yüksek müsadelerinizle soralım: Bu çelişkiniz, istismar tarihine geçecek güçlü bir politik misal değil midir?

1967-PAPA 6. PAOLA

1979-PAPA 2. JEAN PAUL

2006-PAPA BENEDİKTUS (AKP DÖNEMİ)

2014-PAPA FRANSUVA (AKP DÖNEMİ)

Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francisco’nun 28-30 Kasım tarihlerinde Türkiye’ye yapacağı ziyaretin davetiyesine Milli Gazete ulaştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından davet edilen Papa Francisco’ya Erdoğan’ın, ‘Kutsiyetpenahları Papa Fransuva’ şeklinde hitap etmesi dikkat çekti. Söz konusu davetiyede Papa’ya yönelik yoğun övgü ve iltifat cümlelerine yer verildi. Davet mektubunda, Papa’ya, “Dünya barışı, insanlığın kardeşliği ve huzuru için göstermekte olduğunuz değerli gayretlerinizi takdirle izlemekteyim” diyen Erdoğan, bu ziyaretin eş başkanlığını yürüttüğü Medeniyetler İttifakı sürecinin hedeflerine erişilmesi bakımından da önemli olduğunu vurguladı.

4 Papa’dan 2’si Akp’ye Geldi

Cumhuriyet tarihi boyunca Türkiye’ye Vatikan’dan gerçekleşen en üst düzey ziyaretlerin 4’üncüsü önümüzdeki günlerde gerçekleşecek. Papa Fransuva’nın ziyaretinden önce tarihimizde 3 Papa Türkiye’ye ziyaretler gerçekleştirdi. AKP döneminde ise Vatikan’dan gerçekleşen ziyaretlerin sayısı ise 2 olacak. AKP döneminde ilk ziyaret ise 2006 yılında da Papa 16’inci Benediktus tarafından gerçekleşmişti. Dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in davetlisi olarak Türkiye’ye gelen Papa Benediktus’u dönemin Başbakanı R. Tayyip Erdoğan, Esenboğa Havaalanı’nda uçağın merdivenlerinde karşılamıştı. 1967 yılında Papa 6’inci Paola, 1979 yılında da Papa 2’inci Jean Paul Türkiye7yi ziyaret eden diğer papalar olmuştu.

Ziyaretin tarihi de mânidar!

Papa Fransuva’nın ziyaretinin Kasım ayına denk gelmesi de mânidar bulunuyor. Çünkü, Kasım 30 Kasım ‘Konstantinopel Ekümenik Patrikhanesinin’ kuruluş tarihi olarak biliniyor. Papa’nın ziyaretinde Ortadoks Hristiyanlar için önemli olan bu önemli günde de İstanbul’da düzenlenecek bir ayine katılacağı öne sürüldü. Aziz Andreas Yortusu olarak bilinen güne denk getirilen ziyaretin bu anlamda önemli olduğu da kaydediliyor.

Türkleri soykırımla suçlayan ilk papa!

Erdoğan’ın, öve öve bitiremediği Fransuva, Türkleri, Nazi’lere benzeten ve Ermenilere soykırım yapmakla suçlayan ilk papa olarak tarihe geçmişti. Papalığa seçilmeden önce Jorge Mario Bergoglio adını kullanan Papa, 2010 yılında Arjantinli Haham Abraham Skorka ile birlikte kaleme aldığı bir kitapta,  “20. yüzyılda kendilerini tanrılar olarak görenler, tüm köyleri yerle bir ettiler. Türkler Ermenilere yaptı, Naziler de Yahudilere. İnsanları öldürmek için tanrısal niteliklere atıfta bulunan söylemler kullandılar” ifadelerine yer vermişti. Papa, daha sonra da kendisini ziyaret eden Ermeni din adamlarına da , “Ermeniler, 20’nci yüzyılın ilk soykırımına uğradılar”  diyerek, 1915 olaylarını “soykırım” olarak nitelendiren ilk Papa olmuştu. 

İşte o tarihî mektup:

“ Kutsiyetpenahları Papa Fransuva,

Ülkemizi ziyaretiniz için yüce kişiliğinize selefim Sayın Abdullah Gül tarafından yapılan daveti Türkiye Cumhuriyeti’nin yeni Cumhurbaşkanı olarak, göreve başladığım şu günlerde yenilemekten özel bir memnuniyet duymaktayım.

Katolik aleminin ruhani liderliği görevini, üstlendiğiniz tarihten bu yana dünya barışı ve insanlığın kardeşliği ve huzuru için göstermekte olduğunuz değerli gayretlerinizi takdirle izlemekteyim. Çalışmalarınızın katkı ve etkilerini Birleşmiş Milletler himayesinde sürdürülen ve Türkiye’nin de eş başkanlığını yürütmekte olduğu Medeniyetler İttifakı sürecinin hedeflerine erişilmesi bakımından da ayrıca önemsemekteyim.

Günümüzde farklı dinlerin mensupları arasında diyaloga ve karşılıklı anlayışa her zamankinden daha fazla ihtiyaç vardır. Farklı din ve inançlara ev sahipliği yapan, din ve vicdan hüriyettinin anayasa teminatı altında bulunduğu Türkiye, bu bağlamda örnek bir konumdadır. Ülkemize yapacağınız ziyaret tüm insanlık için ayrı bir önem ve anlam taşıyacak. Tarihte yaşanan anlaşmazlıkların giderilmesi ve geleceğe umutla bakılmasına yardımcı olacak, mesajların verilmesine vesile olacaktır.

Programınız açısından uygun olduğu takdirde 28-30 Kasım 2014 tarihlerinde Yüce Kişiliğinizi ülkemizden ağırlamaktan, onur ve mutluluk duyacağımı bildirmek isterim.

Bu vesile ile Yüce Kişiliğinizin sağlık ve mutluluğu için en halisane dileklerimi sunarım”

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 15 Kasım 2014, 00:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209