Düzce'de Şevval Sam konseri iptal oldu

Van 100’üncü Yıl Üniversitesi’nde “Başörtüsü benim için bir tekstil ürünüdür” diye konuştuğu iddia edilen ve bazı kesimlerin tepkisini çeken sanatçı Şevval Sam’ın konserleri bir bir iptal ediliyor.

Düzce'de Şevval Sam konseri iptal oldu

Sam’ın 3 Temmuz’da vermeyi planladığı Kocaeli Karamürsel’deki konserinin iptalinin ardından, 7 Temmuz’daki Düzce konseri de Düzce Belediyesi’nce iptal edildi. Düzce Belediyesi Basın Yayın ve Halka İlişkiler Müdürlüğü, kararı doğruladı ancak kendilerinede herhangi bir neden gösterilmediğini belirtti.
Şevval Sam’ın menajeri Harun Belenkoğulları, Düzce Belediyesi’nin kararını internetten öğrendiğini, kendilerine henüz resmi açıklama yapılmadığını söyledi. Belenkoğulları, Şevval Sam’ın Karamürsel konserinin iptali hakkında ise şunları söyledi: “Bu konuşmalara istinaden bölgedeki kişilerin tepki duyduğunu, bu yüzden iptal ettiklerini söylediler. Biz de saygı duyduk. Konu hakkında Şevval Sam konuşmak istemiyor. Gerekli açıklamalar yapıldı. Takdir halkın, kamuoyunun. Her şey açık. Ne yapılmaya çalışıldığı ortada. Biz hepsine saygı duyuyoruz, sadece seyrediyoruz. Bir yandan da konserler iptal edildiği için tepki duyan insanların mailleri geliyor.”

DÜZCE Belediyesi, Yaz Konserleri’nde sahneye çıkacak Şevval Sam’ın konserinin iptal edildiğini açıkladı. Düzce Belediyesi, iki gün önce Yaz Konserleri kapsamında 7 Temmuz’da Şevval Sam ve Gökhan Türkmen, 8 Temmuz’da Murat Boz ve Göksel’in konser vereceğini açıklamıştı. Şevval Sam da internet sitesinin konserler bölümünde Düzce konseri programına yer vermişti.

Şevval Sam, Van 100’üncü Yıl Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada başörtüsü için "Benim için tekstil ürünü" dediği iddiasıyla gündeme gelirken, Düzce’de konser verecek olması tepki çekti. Sosyal paylaşım sitelerinde Şevval Sam konserinin iptal edilmesi istendi. Düzce Belediyesi, bugün internet sitesinden Yaz Konserleri programında değişiklik yapıldığını, Şevval Sam konserinin iptal olduğunu açıkladı


ŞEVVAL SAM'IN VAN 100'ÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ'NDEKİ AÇIKLAMASININ TAM METNİ

Şevval Sam, Van 100'üncü Yıl Üniversitesi'nde şunları söylemişti; "İktidarlar tarafından bu parçalanmayı gerçekleştirmek için bir takım nesneler kullanılıyor. Birilerinin etnik kimliği, birilerinin başörtüsü, kiminin de ideolojik düşüncesi. Bunların hepsi aslında şekilcilik. Öyle bir gün gelecek ki, bir gün insanların başörtüsü takmadığı yani bunun şeklen gerekli olduğu ve insanlık düzeyinin değişmesiyle buna ihtiyaç kalmayacağını düşünüyorum. Örtünmeye karşı değilim, tek din v.s. bunlar bana uzak şeyler, benim inancım tasarımcıya dair. Bütün bunlar sonradan üretildi, o benim için tekstil malzemesi, dünyaya geldiğinde insan çıplaktı, bütün bunlar sonradan ortaya çıktı. Bazı çevreler tarafından başörtüsü ideolojik amaçlar için kullanılınca kadınlar kendi aralarında bölündüler. 20 sene önce bu gündeme getirilmeseydi, bugün bir problem olarak karşımıza çıkmazdı. İnsanlar bir Kızıldereli efsanesine göre içlerindeki iyi ve kötü kurtların kavgası arasında kalmışlar. İyi ve kötü kurtlardan hangisini beslerseniz devamı o yönde gelecektir. İnancınızın arkasında durun, ben özgür düşünce ve ifadeye destek veririm.

YAZARLAR KONUYU DEĞERLENDİRDİ

Şevval Sam ile ilgili gelişmeleri Türkiye'nin ünlü isimleri hurriyet.com.tr'ye değerlendirdi.

Hürriyet Dünyası yazarlarından Melis ALPHAN hurriyet.com.tr'ye konuyla ilgili şunları söyledi;

Voltaire demiş ki; "Ben senin düşüncelerine asla katılmıyorum. Ama düşüncelerini savunman için canımı bile feda edebilirim." Şevval Sam'ın böyle bir laf etti mi etmedi mi bilmiyorum. Ama velev ki etti; bu onun düşüncesidir ve yargısız infazla konserlerini iptal etmek büyük haksızlık. Sam'ın sözleri ifade özgürlüğü içinde kabul edilmeli. İlla dini veya siyasi bir boyuta çekmemek lazım.

AMBERİN ZAMAN: 'SIRA SANATÇILARA GELİYOR’ İMAJI GÜÇLENİYOR

“Herkes fikrini saygı sınırları içerisinde beyan etmekte özgür olmalıdır. Şevval Sam’ın düşüncesi inançlı kesimi üzmüş olabilir, doğru. Ama akabinde ‘ben böyle bir şey söylemedim’ diyorsa eğer bu işi bu şekilde büyüterek, konserlerini iptal ederek herhangi bir fayda sağlanamaz. Sadece her iki tarafı daha da biler. Bir Fazıl Say meselesi de var.

Yurtdışında oluşan imaj ‘artık sanat da baskı altına girmeye başladı, medyanın üzerindeki baskıların yanı sıra sanatçılara geliyor’ imajı oluşuyor. Ben özellikle de Şevval Sam ‘böyle bir şey demedim’ diyorsa eğer bunu büyütmenin de anlamı yok. Ahmet Kaya ile ilgili de aynı süreç yaşanmadı mı? Olay nerelere vardı? Acıklı bir durum, bunu rahatlıkla söylüyorum. Benim başörtüsü konusunda tavrım net, yasaklara karşıyım. Konserlerini filan iptal ederek en önemlisi elinden ekmeğini alıyorsun.”

Kimse kimseye bir şeyi zorla dayatmayacak”                                                   
                                                          
"HERKESİN FARKLILIĞINA SAYGI DUYUYORUM"
Şevval Sam telefon bağlantısı ile katıldığı 5N1K programında Cüneyt Özdemir'in sorularını yanıtladı. Van'da Toplum Gönüllüleri Vakfı tarafından öğrenciler için düzenlenen söyleşide "başörtüsü tekstil malzemesidir" dediği iddia edilen Sam, hakkında çıkan haberlere açıklık getirdi.

Sam, "Ben bu kadar barıştan, düşünce özgürlüğünden söz ederken başörtüsü bez parçasıdır diyebilir miyim?" sözleriyle iddiaları reddederek herkesin farklılıklarına saygı duyduğunu vurguladı. Barıştan, sevgiden, kardeşlikten bahsettiğini söyledi. Sam açıklamasını "gerçekten öyle bir şey söyleseydim gençler itiraz etmez miydi?" sözleriyle sürdürdü. "İnsanları barışa ve sevgiye davet ediyorum. Medyaya da rica ediyorum. Düşüncelerimin özünü görsünler. Bizi bu tuzaklara düşürmesinler." dedi.

SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209