Demokrasi sinavında kalemler kırılıyor

17 Aralık'ta başlayan büyük operasyon medya kuruluşları açısından demokrasi sınavına döndü. Gazetelerin demokrat kalemleri yazdıkları yazılar ya da televizyon programlarındaki söylemleri sebebiyle kurumlarından uzaklaştırıldı.

Demokrasi sinavında kalemler kırılıyor

 İlk olarak, yıllarca Sabah Gazetesi'nde köşe yazarlığı yapan Nazlı Ilıcak rüşvet ve yolsuzluk operasyonundaki duruşu sebebiyle çıkarıldı. Ilıcak, hukuk ilkeleri içerisinde hareket edilmesi gerektiğini ve yolsuzluk hadisesinin üzerinin örtülmemesini köşesine taşımıştı. Ilıcak, gazeteyle ilişiği kesildikten sonra Twitter hesabı üzerinden, "Tek cümle ile şahsiyetimi kaybedeceğime işimi kaybettim. Allah'ıma şükrediyorum bana yolumu şaşırtmadı." açıklamasını yapmıştı. Gazete ise, Nazlı Ilıcak'la ayrılık gerekçesini 'fikir ayrılığı' olarak açıkladı.

Sabah'ın bir diğer yazarı 38 yıllık gazeteci Nur Batur ise 7 senedir çalıştığı gazetesinden istifa etti. Batur, gazetenin son dönemdeki yayın politikasını tasvip etmediğini açıkladı. İstifasını Twitter hesabı üzerinden duyuran Nur Batur, ayrılık mesajında, "Yazmaya başladığım zaman Sabah gazetesi sadece Türkiye değil aynı zamanda da bir dünya markasıydı. Ne yazık ki Sabah, son dönemde gazetecilik anlayışıyla birlikte saygınlığını ve etkisini kaybetti. Özellikle son bir yılda propaganda aracına dönüşüp çıkmaz sokağa girdi. Farklı görüşlerin sesi kesildikçe de marka değeri yok oldu. Artık Sabah gazetesinin uluslararası saygınlığı ve etkisi de kalmadı." dedi.

Görevden almalar ve ayrılmalar Yeni Şafak Gazetesi'nde de devam etti. İlk olarak köşe yazarı Osman Özsoy'un işine son verildi. Gazete, Özsoy'un gönderilmesine dair bir açıklama yapmazken Özsoy, Twitter hesabı üzerinden, 'gelen bir telefonla işine nasıl son verildiğini' yazdı: "Bilgisayar başında yarınki yazımı tamamlamak üzereydim ki gelen bir telefonla, Yeni Şafak'taki yazılarıma son verildiğini öğrenmiş bulunuyorum. 4 Nisan 1983'ten beri 30 yılı aşkın süredir değişik mecralarda yazdım. Yeni Şafak'ta da 4 güzel yazı yılı geçirdim. Gazete yönetimini aşan bir iradenin buna neden olduğunu tahmin etmek güç değil. Arkadaşlara asla kırgın değilim. Sayın Başbakan'ın yaptığı gibi, yollarımız ayrıldı, fikir ayrılığı oluştu diye eski yol arkadaşlarımızın arkasından konuşmak bize yakışmaz. Prensip itibarıyla yarım kalmış işlerden asla hoşlanmadığımdan, başladığım yazıyı tamamlayıp yine de gazeteye gönderdim... Bugünler de gelip geçecektir. Yarınlarımızın bugünlerden daha aydınlık olacağından kimsenin zerre kadar tereddütü olmasın. Emin olun; yakında tertemiz, pırıl pırıl, adil bir ülkede yaşayacaksınız."

Son olarak Yeni Şafak'ın bir diğer yazarı Murat Aksoy'un, CNN Türk'teki 5N 1K programında yaptığı hukuki eleştiriler sebebiyle işine son verildi. Murat Aksoy hükümetin, kriz yönetiminde başarısız olduğuna dikkat çekerken yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun ardından hukuk sisteminin ve devletin çöktüğünü söylemişti.

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 12 Ocak 2014, 06:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209