Zeyrek sarnıcına tekrar betonarme müdahale yapıldı.

Daha önce yapılan beton uygulaması koruma kurulu kararı ile söktürülmüştü, Şimdi uygulanan bu müdahale engellenecekmi?

Fatih belediyesi Zeyrek sarnıcı restarasyonunda evvelce engellenen beton kullanılmasını tekrar hayata geçirdi.
03 Ağustos 2012 gece yarısı başlanılan çatıya beton dökümü vatandaşlar tarafından bizlere ihbar edildi.
Olay yerine gidip durumu fotoğraf ve video ile tespit etme çalışmamız inşaat çalışanları tarafından engellendi, Çok sıklıkla karşılaştığımız gibi restorasyon çalışmalarını çekmemiz "Yasak" gerekçesi ile engelleneniyor. Direterek hukuki haklarımızı kullanmaya kalktığımızda darp ile karşılaşmaktayız.
Bu işlerin neden yasak olduğunu öğrenebilmiş değiliz. Kimden neyi saklamaya  çalışıyorlar.

Daha önce anıt eser tarihi sarnıcın çatısına atılan beton koruma kurulu kararı ile söktürülmüştü. Bir yıl atıl bekletilen çatı restorasyonu gece baskını ile betonarme yapılıverdi. Bu olaydan koruma kurulunun haberi varmı bilmiyoruz. Daha önce söktürülen beton tekrar nasıl uygulanabiliyor.

Fatih'te ve Türkiyede tarih, doğa katliamı sayılan birçok uygulama soruşturma savcılarının ve mahkemelerin durdurma kararı almamaları nedeniyle devam ediyor. Karar alındığında ise tahribat geri dönülmez boyutlarda oluyor, basit para cezaları ile bu suçlar geçiştiriliyor.

Zeyrek sarnıç restorasyonunda birçok tarihi obje yok edildi, kalıntılar ve alanda bulanan bazı kabirler artık yerinde yok, Çatıüzerinin betonla kaplanma uygulaması evvelce iptal edilip söktürülmüştü, şimdi hangi gerekçe ile aynı uygulama tekrar edildi bilmiyoruz


Fatihte ve yurdumuzda uygulanan restorasyon projelerinde asırlık yapıların onarımı bazı uygulamarda kum ve çimento marifeti ile yapılıyor, Betonun yarı ömrü 50 yıl olduğuna göre bu restorasyon ne işe yarayacak?
Bu yapıların gelecek yüzyıllara taşınması ancak Büyük mimar Sinan'ın eserlerinde uyguladığı, Çelik kelepçe ile taşların bağlanması ve horasan harcı ile mümkün olacağını günümüzün ! bu Böyük! Restorasyon mimarlarımız, mühendislerimiz bilmiyor mu.
Apartman teknik ve teknolojisi ile yapılanlar 30-40 sene sonra gördüğümüz üzere enkaza dönecektir. Dünya kültür mirasını korumak, politik ve rant menfaatlere kurban edilmemelidir.
Bu gün yapılanlar günü kurtarmak, gelecekte ne olursa olsun sorumsuzluğudur. Bunu kabul etmek mümkün değildir.

BENZER HABERLER:
//www.fatihhaber.com/zeyreksarnic.htm
//www.fatihhaber.com/zeyreksarnici.htm
//www.fatihhaber.com/demire-mektup.htm
//www.fatihhaber.com/bizans-ihya-projeleri.htm

Yılan hikayesine dönen sarnıç restorasyonunun 2006 yılından kalma haberi:

Zeyrek Sarnıcı Restore Ediliyor
Haber: Hürriyet Gazetesi 29.12.2006
Bizans döneminin önemli yapılarından biri olan Pantokrator Manastırı'nın sarnıcı olan “Zeyrek Sarnıcı” restore ediliyor. Projeye ilişkin bilgi veren Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, göreve geldiklerinde mülkiyeti Piri Mehmet Paşa Vakfı'na ait sarnıcın içinde tinercilerin barındığını, atık suların sarnıca aktığını ve bu tarihi yapının çok kötü bir durumda olduğunu söyledi.

Vakıf mütevelli heyeti ile yapılan görüşmeler sonucunda 2004 yılı sonunda bir protokol imzalayarak, sarnıcı 10 yıllığına kiraladıklarını anlatan Demir, buraya fonksiyon verilinceye kadar vakfa aylık 700 YTL kira ödeyeceklerini, daha sonra gelir getirmeye başlayınca bunu tekrar değerlendireceklerini kaydetti.

Demir, vakfın da buradan elde edeceği gelirin belli bir oranını vakfa bağlı diğer kültür eserlerinin bakımı, restorasyonu ve onarımı için kullanacağını bildirdi.

Sarnıcın mülkiyet probleminin çözümlenmesinin ardından rölöve-restitüsyon-restorasyon ve tesisat projelerinin hazırlatılarak Anıtlar Kurulu'ndan onaylatıldığını, bu arada İSKİ ile de çevreden sarnıcın içine akan tüm atık suları engellediklerini anlatan Demir, bu çalışmaların ardından restorasyon için ihaleye çıktıklarını kaydetti.

Demir, ihaleyi 3 milyon 850 bin YTL bedelle Atölye Mim Tasarım ve Yapım Limited Şirketi'nin kazandığını ve birkaç gün içinde yer teslimini yapacaklarını söyledi. Restorasyon çalışmalarının 2007 yılının sonunda biteceğini belirten Demir, ”Çok güzel bir proje oldu. Bienalde kullanılacak. İstanbul'un 2010 Avrupa Kültür Başkenti sürecinde çok değerlendirilecek.

Kültürel ve sanatlar faaliyetler için kullanılacak. Sergi alanları olacak. Onun için de buranın değerlendirilmesi konusunda sivil toplum kuruluşlarına açığız” diye konuştu

SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209