ÖZGÜRLÜĞÜN DİLİ ŞİİR II. ULUSLARARASI ŞİİR GECESİ

ÖZGÜRLÜĞÜN DİLİ ŞİİR II. ULUSLARARASI ŞİİR GECESİ

ÖZGÜRLÜĞÜN DİLİ ŞİİR II. ULUSLARARASI ŞİİR GECESİ
 Eğitim için ülkemizde bulunan misafir (uluslararası) öğrenciler, Bâb-ı Âlem Uluslararası Öğrenci Derneğinin organize ettiği II. Uluslararası Şiir Gecesi’nde özgürlüğün dili şiirler seslendirecekler. Muhtelif coğrafyalarda konuşulan farklı dillerde, farklı kültürlerin değerlerini yansıtan şiirlerin seslendirileceği bir şiir gecesi düzenleniyor. Program 17 Mart Salı akşamı saat 19.00’da Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi’nde icra edilecektir.

İnsanlığın en köklü sanat dallarından biri olan şiir, kadim medeniyetlerin ve zengin kültürlerin en güçlü taşıyıcılarındandır. Yeryüzünde konuşulan bütün dillerde şiir söylenmiş veya kaleme alınmıştır. Bir dilin diğer diller arasında varlık gösterebilmesi için en güçlü dayanağı o dilde kaleme alınmış şiirdir. Yaşadığımız son yüzyıla kadar dini ve kültürel mesajların taşınmasında şiirden yararlanılmıştır. Modernizm sonrası kitle iletişim araçlarının farklılaşması ve yaygınlaşmasıyla şiir, yalnızca şiir olmuş, bir sanat dalı olarak varlığını sürdürmüştür. Dünya döndükçe, söz var oldukça, şiir de varlığını sürdürecektir. Farklı dillerde kaleme alınmış şiirlerden haberdar olmak, o şiirlerde verilen mesajları anlayabilmek için bu programlar birer fırsattır.

Bâb-ı Âlem, yurtdışından Türkiye’ye eğitim için gelen öğrencilere, eğitim ve rehberlik hizmeti vermek amacıyla “Biz Bir Milletiz.”  sloganıyla 2004 yılında faaliyetlerine başlamış bir uluslararası öğrenci derneğidir. Uluslararası Şiir Gecesi’nde; Türkiye'de öğrenim gören misafir (uluslararası) öğrenciler, Amharice, Arapça, Arnavutça, Swahilice, Bengalce, Boşnakça, Farsça, Gürcüce, Moğolca, Kazakça, Çeçence, Yunanca, Kırgızca, Endonezce ve Peştuca dillerinde, 15 farklı şiir seslendirecekler. Öğrenciler sahnede şiirlerin orijinal metinleri seslendirirken okunan şiirlerin tercümeleri sahne arkasında slayt olarak yansıtılacak.

Geçtiğimiz yıl ilki düzenlenen programda “Kardeşliğin Dili Şiir” sloganıyla ‘kardeşlik’ temalı şiirler seslendirilmişti. 17 Mart Salı akşamı saat 19.00'da Fatih’te bulunan Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek programda, dünyanın muhtelif bölgelerinde kaleme alınan şiirlerde ‘özgürlük’ mefhumunun nasıl yer aldığı görülecek. Ayrıca gecede okunacak şiirlerin orijinal metinlerinin ve Türkçe tercümelerinin yer aldığı bir kitapçık da katılımcılara hediye edilecektir. "Özgürlüğün Dili Şiir" sloganı ile tema’sı “Özgürlük” olarak belirlenen etkinliğe tüm sanatseverleri ve şiir dostlarını bekliyoruz.


SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 17 Mart 2015, 02:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209