İki Başkan Çarşamba Sohbetinde Buluştu...

Türk Edebiyatı Vakfı tarafından düzenlenen Çarşamba Sohbetleri’nin bu haftaki konukları Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın ve Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’di.

İki Başkan Çarşamba Sohbetinde Buluştu...
 “Şehir, Kültür ve Sanat” başlıklı sohbeti Türk Edebiyatı Vakfı Başkanı gazeteci yazar Servet Kabaklı yönetti.


“Çarşamba Sohbetleri” adı altında düzenlenen program, vatandaşlardan da büyük ilgi gördü. Etkinliği yöneten Türk Edebiyatı Vakfı Başkanı Gazeteci Yazar Servet Kabaklı,  “Şehir ve medeniyet dendiğinde diğer ilçeleri ayırabilirsiniz ancak, Eyüp, Fatih ve Üsküdar aklımıza geliyor. Üçünün beraber anılması lazım. Ama hele hele Eyüp Sultan’ın çok daha candan anılması lazım. Gerçi Fatih’te de tarihimizi ecdadımızı görünüyoruz. Ebu Eyyûb El-Ensarî Hazretleri ile başlayan sonra da gerçekten Türk – İslam manevi hayatı içinde, edebi hayatı içinde dillere destan bir çok büyüğümüzün Eyüp’ün bağrında yattığını görüyoruz” diye konuştu.


Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın da etkinlikte, “Ben şehirle özellikle medeniyet kavramlarını yan yana getirdiğimde şehir mi medeniyeti doğurur medeniyet mi şehri doğurur diye bir düşünceye kapıldığımda fikrimce insan şehri ve medeniyeti oluşturur diye düşünüyorum” dedi.


KÜLTÜR – SANAT VE TEVHİD


Şehrin insanın fıtratıyla fiziki anlamda uyum içinde barınabileceği bir mekan olduğunu söyleyen Başkan Aydın, “Çünkü değişik şehirlerin değişik karakterleri var fiziki anlamda. Bu fiziki farklılıklar o şehirlere ayrı bir özellik kazandırıyor. İnsan fıtratı da bu fiziki özelliklere uyum sağlamak için bir takım fiziki oluşumlar yapıyor. Bir de insanın fıtri ihtiyacının yanında manevi anlamda da ihtiyaçları var. Kültür, sanat dediğimiz insanın gelişimine cevap veren meşruiyetler de var. İşte bunlar da şehirde kendini bulan kendini ifade eden o şehrin genel atmosferine göre şekillenen değerler. Hangi nitelikte olursa olsun her medeniyette, her şehirde bu iki özelliği görebiliyoruz. Belki buna bir şey eklemek gerekir. Bizim medeniyetimiz ya da bizim şehrimiz dediğimiz zaman da bu iki olguya tevhidi, tevhidin rengini vermek o özelliklerini bu düzlemlere işlenmesiyle İslam şehirleri ortaya çıkıyor diye düşünüyorum. Aslında Eyüp böyle bir şehir. Akşemsettin hazretlerinin bir rüyası ile başlıyor gibi gözükse de kaynaklarda Bizans döneminde de yerleşimler olduğu görülüyor. Ama biz belki biraz daha yakına baktığımızda gerçekten 500 yılı aşan bir süreç içinde bir yerleşim yeri olduğunu görüyoruz” şeklinde konuştu.  


Eyüp’ün  özelliği olan bir belde olduğunu belirten Başkan Remzi Aydın, “Barındırdığı şahsiyeti ile ve onun varlığından kaynaklanan mekanlar ve bu mekanlara ruh veren geçmişteki atalarımızın mimarisi ve o şehri ve o şehre fonksiyon kazandırması. Eyüp gerçekten tarihi bir belde. Tarihi sadece bir hikaye kitabı gibi okumak yanlış olur. Tarih günümüze ve geleceğimize ışık tutan bir hazinedir. Ders alınması gereken bir düzlemdir. Eyüp’te bu özelliklere sahip bir ilçedir” dedi.

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir de konuşmasında, “Benim için de son derece anlamlı olan Çarşamba Sohbetlerine davet edilmekten büyük onur duyduğumu bilmenizi isterim. Ahmet Kabaklı üstadımızı da rahmetle minnetle yad ediyoruz. Şehir, şehirli olmak aynı zamanda medeni olmak Medine’den geliyor biliyorsunuz. Medeniyetin kelime kökü de şehirli olmak. Bence 10 yıldır belediye başkanlığı yapan ve de adeta medeniyetlerin buluşma noktası tarihe baktığımızda 8 bin 500 yıllık geçmişi olan, 3 büyük imparatorluğa başkentlik yapmış böyle önemli bir yere derinlemesine baktığınızda dünyada insanlık, medeniyet adına tüm kazanımların neredeyse doğduğu bir yerde Fatih’de belediye başkanlığı yapmanın gururunu duymaktayız” dedi.

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 24 Ocak 2015, 02:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209