BIR MILLET MISTIĞI: ZIYA NUR AKSUN...

Türk Edebiyatı Vakfı’nın bu haftaki “Çarşamba Sohbeti”nde, yakın zamanda kaybettiğimiz değerli tarihçi, tarih felsefecisi ve fikir adamı Ziya Nur Aksun konuşulacak. Kız kardeşi, gazeteci, yazar Belma Aksun “Bir Millet Mistiği: Ziya Nur Aksun” başlığı altında o çok değerli ağabeyini anlatacak. Belma Aksun’la birlikte Ziya Nur Aksun’un hayrülhalefi Mehmed Niyazi Bey de toplantıda hazır bulunacak.

BIR MILLET MISTIĞI: ZIYA NUR AKSUN...
 BIR MILLET MISTIĞI: ZIYA NUR AKSUN...

Türk Edebiyatı Vakfı’nın bu haftaki “Çarşamba Sohbeti”nde, yakın zamanda kaybettiğimiz değerli tarihçi, tarih felsefecisi ve fikir adamı Ziya Nur Aksun konuşulacak. Kız kardeşi, gazeteci, yazar Belma Aksun “Bir Millet Mistiği: Ziya Nur Aksun” başlığı altında o çok değerli ağabeyini anlatacak. Belma Aksun’la birlikte Ziya Nur Aksun’un hayrülhalefi Mehmed Niyazi Bey de toplantıda hazır bulunacak.

BELMA AKSUN VE ZİYA NUR AKSUN

Değerli tarihçi Ziya Nur Aksun'un kardeşi olan Belma Aksun, yirmi yılı aşkın süre Tercüman Gazetesi'nde çalışmış, sürekli basın kartı sahibi bir gazete­cidir.

1938 yılında Konya'da doğdu. Konya Kız Öğretmen Okulu'nu bitirdi. Gazeteciliğe Tercüman Gazetesi'nde başladı. Bu gazetede her gün yayınlanan "A'dan Z'ye Kadın ve Ev" köşesini yönetti. Yanı sıra araştırma yazıları yazdı: "Dünya Kadınları", "Kadın­larımız".

Sovyetlerin çökmekte olduğunu dünyaya ilk kez haber veren Helene Carrerre d'Encausse'un "Çatırdayan İmparatorluk" adlı eserini tercüme etti ve Tercüman Ga­zetesi'nde tefrika edildi.

Basında yankı uyandıran "Uzak Komşumuz Suriye" ve "Selam Para Kelam Para, Merhaba Amerika" röportajlarını kaleme aldı. "Tercüman Kadın Ansiklopedisi", "Ter­cüman Görgü Ansiklopedisi", "Tercüman-Altıntabak Büyük Yemek Ansiklopedisinin genel koordinatörlüğünü yaptı.

İngilizce, İtalyanca ve Fransızca olmak üzere üç yabancı dil bilen yazarın telif ve tercüme şu eserleri bulunuyor:

Telif eserleri:

* Yaşama Sanatı Görgü, Tur Yayınları, 1980.

* Sağlıklı Beslenme ve Diyet Sağlığınız Çatalınızın Ucunda, Damla Yayınları, 2002, 3 baskı.

* Keşke (Hikâyeler), Ötüken Neşriyat 2009.

Tercümeleri:

* Lejyon, VVilliam Peter Blatty, İnkılap Yayınevi, 1984.

* Samson'un Tercihi: İsrail, Amerika ve Bomba, Seymour M. Hersn, Beyan Yayınları, 1992.

* Tunus/u Hayrettin Poja'nm Hatıraları, Muhammed Salan Mzali, Jean Pignon, Nehir Yayınları, 1997.

* ...Ve Sonra Hiç Kalmadı, Erik Frank Russel, Metis 1995.

* Mevki Uygarlığı, Robert Sheckley, Metis 1995.

ZİYA NUR AKSUN

Ziya Nur Aksun (d. 29 Mayıs 1930, Konya -ö. 6 Eylül 2010, İstanbul), Türk tarihçi, hukukçu, matbaacı, yayıncı.

Eserlerinden çok sohbetleriyle tanınmış; Osmanlı ve İslam tarihi hakkında bilgisi ile birçok kişiyi etkilemiş bir tarihçidir. "Bilge tarihçi" olarak anılır[1].

Hayatı

29 Mayıs 1930 tarihinde Konya'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimi aynı şehirde yaptı. Liseyi birincilikle bitirdiği için İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi'ne imtihansız kabul edildi[2] . Ertesi yıl Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde geçti. Ankara’daki öğrencilik yıllarında Said-i Nursi ile tanıştı, eserlerini okudu ve yaydı[3]. Daha sonra tüm ilgisini Osmanlı tarihine yöneltti. Hukuk öğrenimini 1955 yılında tamamladı. Avukatlık stajını tamamladıktan sonra Konya Barosuna kaydoldu.

1956'dan itibaren yaşamını İstanbul’da sürdüren Yusuf Ziya Aksun, üniversite ders kitapları basan bir matbaa kurarak iş hayatına başladı. 1960’lar ve 1970’lerin başında devrin muhafazakâr entelektüellerinin toplanma mekanı olan Beyazıt’taki Marmara Kıraathanesi’nde ülkenin yakın tarihine ilişkin konuşmaları ile tanındı[4]. Ülkücü hareketmimarlarından Dündar Taşer ve Erol Güngör ile sohbetlerini derleyerek 1974 yılında “Z.N” rumuzu ve “Dündar Taşer'in Büyük Türkiyesi” adıyla yayımladı. Aynı yıl, II. Meşrutiyet dönemi felsefecisi Filibeli Ahmed Hilmi’nin “İslam Tarihi” adlı eserini sadeleştirdi; geniş bir biyografi ile birlikte yayımladı. Bu iki eseri dışında Diriliş dergisindeZ.N. rumuzuyla makaleler yazdı.

1965-1976 yılları arasında Osmanlı Tarihi üzerine bir eser üzerine çalıştı. Ancak bu eseri bitiremedi. 1976 yılında felç geçirerek konuşma ve yazma yeteneğini yitirdi. Sol eliyle resim yaparak duygu ve düşüncelerini paylaşmaya başladı. Genellikle cami, medrese gibi dini yapıları resmeden yağlıboya tablolar yaptı.[3] Bakımını, 34 yıl boyunca gazeteci kardeşi Belma Aksun üstlendi.

Yarım kalan "Osmanlı Tarihi" adlı eseri 1995 yılında dört cilt halinde yayımlandı. “Gayri Resmi Tarihimiz” adlı eseri 1997’de basıldı. Güzel sanatlara yeteneği, şiir ve müziğe hayranlğıyla da tanınan Aykun, 2001 yılında Türkiye Yazarlar Birliği tarafından Türk tarihi üzerine çalışmalarıyla üstün hizmet dalında Yılın Kültür Adamı seçildi.[5]

Tarihçi, 6 Eylül 2010’da İstanbul’da hayatını kaybetti. Şâkirin Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Kaynak: //www.sanatalemi.net

SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209