İstanbul'da korkunç gerçek; Binaların Yüzde 63,7'si Depreme Hazır Değil !

İstanbul Ticaret Odası’nın Sosyal Antropolog Özkan Mustafa Küçükkural’a yaptırmış olduğu araştırmada İstanbullular için korkunç gerçek su yüzüne çıktı; Binaların Yüzde 63,7'si Depreme Hazır Değil !

İstanbul'da korkunç gerçek; Binaların Yüzde 63,7'si Depreme Hazır Değil !
İstanbul'da yaşayan bireylerin yüzde 93,7'si apartman tarzı büyük yapılardan hoşlanmıyor

 
       İstanbul Ticaret Odası’nın Sosyal Antropolog Özkan Mustafa Küçükkural’a yaptırmış olduğu ‘’İstanbul Halkının Konut Eğilimleri Araştırması’’nın sonuçları çok önemli veriler içeriyor. Yapılan çalışma günümüzün en önemli meselelerinden birini inceliyor ve İstanbul halkının ikamet ettiği çevre, bina ve konutları hakkında görüşlerini; fiziki ve sosyal çevreleri hakkında beklentilerini gözler önüne seriyor.

Araştırmada öne çıkan sonuçlarda; İstanbul'da yaşayan bireylerin yüzde 93,7'sinin apartman tarzı büyük yapılardan hoşlanmadığı ve bu tarz binalardan oluşan çevrelerde oturmak istemedikleri görülüyor.

Araştırmaya katılanların yüzde21,9’u geleneksel mahalle ortamını özlüyor.


Konutun bulunduğu sokağın fiziki durumundan memnuniyet oranı 5 puan üzerinden 3,26 iken sosyal açıdan memnuniyet 3,21 seviyesinde kalmakta. Çocuk yetiştirme açısından çevre memnuniyeti ise 2,78 seviyesinde kalmakta. 

İstanbul'un En Önemli Sorunu Trafik



 
İstanbul'da yaşayanların yüzde 70,8'inin "İstanbul'un en önemli sorunu nedir?" sorusuna verdiği cevap, "Trafik ve ulaşım" olurken, şehrin yapısıyla ilgili en çok rahatsızlık duyulan konuların başında da otopark sorunu geliyor. Çevresinde otopark bulunan konutların oranı yüzde 21 olurken, İstanbul yaşam şartlarına göre yüzde 80'lere varan otopark eksikliğinin, şehrin yaşamsal karmaşasına büyük etki ettiği düşünülüyor. Diğer yandan yüzde 45 çocuk parkı ve yüzde 55,5 yeşil alan eksikliğinin de şehirde yaşamsal alan için sıkıntı oluşturan diğer unsurlar olduğu belirtiliyor. İkamet edilen çevrenin güvenli olmadığını beyan eden bireylerin oranı yüzde 33,7 şeklinde oldu.

Binaların Yüzde 63,7'si Depreme Hazır Değil !



 
Konuta ilişkin şikayetlerde ilk sırada yüzde 35,2 ile "konutun eski olması" gelirken, yüzde 42,5 binasını depreme karşı güvenli bulmuyor. İkamet edilen binanın yaşının 13 yıldan az olduğunu beyan eden kişilerin oranı yüzde 36,3 iken, bu oran binaların yüzde 63,7'sinin 1999 Gölcük depreminin öncesinde inşa edildiğini ve İstanbul'un depreme ne kadar hazırlıksız olduğunu göstermektedir. 


İstanbulluların Tercihi Üsküdar



 
İstanbul Ticaret Odası (İTO) "İstanbul Halkı Konut Eğilimleri Araştırması" sonuçlarına göre, İstanbul'da ikamet edenlerin yaşamayı en fazla istediği ilçelerin başında Üsküdar gelirken, Kadıköy ikinci, Fatih üçüncü sırayı paylaşıyor; Adalar, Çatalca ve Silivri gibi merkeze uzak ilçeler daha az tercih ediliyor.
İnsanlar Konutların İç Dizaynından Memnun Değil.
İnsanlar yüzde 15 oranında konutlarında fiziki değişiklik yapmış durumda ve yüzde 37,6 oranında ise fiziki değişiklik yapmak isteyen bulunuyor. Böylece konutların yarıdan fazlasında iç dizayn sorunu olduğu ortaya çıkıyor.

Site İçinde Bir Evi Tercih Etmem Diyenler Yüzde 45,7



 
Site içinde bir evi tercih edenlerin demografik özelliklerinde daha genç ve eğitimli oldukları görülüyor. Cinsiyet dağılımında ise siteyi tercih etme kadınlarda daha yüksek olduğu görülüyor. Tercih edenlerin en yüksek nedeni ise güvenli bir ortam aramaları.

SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209