İSTANBUL İÇİN BİR BU EKSİKTİ..!

İstanbul’un yüzer otopark alanları olarak belirlenen yerlerin tamamı tarihi bölgeye kıyı olan SİT alanları.

İSTANBUL İÇİN BİR BU EKSİKTİ..!

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisinin 2013 yılı Aralık ayı Meclis toplantılarında gündem dışı bir söz alarak Meclis Kürsüsünde konuşan CHP İBB Meclis Üyesi Mimar Osman Güdü İstanbul’a yapılması düşünülen “İstanbul’a yüzer oto parklar projesi” konusunu Meclis gündemine getirerek kaygılarını sıralayarak şunları söyledi;

İstanbul’un tarihi ve turistik kıyı alanları, tepeden inme yeni bir karar ile bu kez de denizden talan edilecek. Binlerce yıllık tarihi ile bir Dünya Kültür Kenti olan İstanbul’un bu değerlerini hiçe alacak karar, İSPARK’tan geldi. İstanbul’a yüzer oto parklar geliyor. Deniz alanları kullanılarak oto park sorununa çözüm sağlanacakmış. Hazırlanan taslak projelerde atıl durumdaki şehir hatları vapurları, yeniden elden geçirilerek yüzen otopark haline getirilecekmiş. İşin garip tarafı ilk etapta 400 araç kapasiteli yüzen otopark devreye alınacak, daha sonra da kapasite artışına gidilecekmiş.

Yüzen oto parkta, 400 otomobilin park edeceği bir alan ve buna bağlı olarak kafeteryalar, dinlenme alanları, sanat galerileri de yer alacakmış. Ve bu otoparklar 24 saat hizmet vererek İstanbul’un otopark sorununa çözüm yaratacakmış. İfade edilen 400 araçlık park için, her araç başına, ara ulaşım ve giriş çıkış yolları ile ortalama 25 m2’lik bir alan hesabı ile toplam 10.000 m2 alan gerekli. Eğer diğer hizmet alanlarını da (Kafeteryalar,sanat galerileri,dinlenme alanları v.s) katacak olursak 12-15.bin m2 alan gerekir. Siz hiç 15 Bin m2’lik atıl bir şehir hatları vapuru gördünüz mü.? Bu nasıl bir açıklama, nasıl bir düzen.

Şeytanın bile aklına gelmeyecek bu kent rantlarının sömürülmesi için yaratılan bu mucize projeleri, kimler nasıl ortaya çıkarıyor? Düşünebiliyor musunuz? İstanbul’un en müstesna alanlarında Sirkeci, Kazlıçeşme, Üsküdar ve Harem’e yakın noktalarda yüzer otoparklar yer alacak. İstanbul’un yoğun trafik sıkışıklığının yaşandığı noktalarda vatandaşlar araçlarını bu otoparklara bırakarak, Marmaray’a binip istediği noktaya ulaşacakmış. Özellikle Marmaray’ın devreye girmesi, bu projenin uygulanmasının gereğini ortaya çıkarmış. Ne gariptir ki uzmanlar, Marmaray projesinde raylı sistem ile diğer ulaşım ağlarının entegrasyonunun olmadığı projenin taa başında belirtilmişti.

Şimdi bu sorunun çözümü adına ortaya konan projeye bakın. Projenin savunması yapılırken uygulandığı Japonya ve Kanada’dan örnekler verilmiş. Bu iki ülkenin, hele Japonya’nın kent yoğunlukları ve araç sayıları ile kent alanlarının oranlarına bakıldığında kaçınılmaz sonucu görmek mümkün. Ancak bir şart ile orada bu amaçla yaratılacak bir rant yok.Otopark fonksiyonu ile ticari fonksiyonun aynı alanda uygulanması hangi planlama kurallarında var.! Ama deniz üzerinde yaratılacak bu rantın, yağmanın, bu ve buna benzer çılgın projelerle yapıldığını da çok iyi görüyoruz.
Yapılacak bu uygulama ile raylı sistem ve deniz ulaşımına teşvik hedefleniyormuş. İstanbul’un yüzer otopark alanları olarak belirlenen yerlerin tamamı tarihi bölgeye kıyı olan SİT alanları. Buralarda değil 12 bin m2, bir m2’lik alana bile çivi çakamazsınız. Ama ne yazık ki tüm yasa ve yönetmelikler kurul kararlarına rağmen İstanbul’da ben yaptım oldu anlayışının bu kadar çılgınca bir proje ile devamı tartışmaya açılıyor.

Strasburg’da 18 Mart 1992’de Avrupa Konseyi yerel yönetimler konferansında otomobil ve ulaşımda tercihler ile ilgili sonuçta; yavaş ama kesin biçimde otomobil kentleri öldürmektedir. İkisi bir arada olamayacağından 2000’li yıllar otomobil yada kentten birini seçmenizi zorunlu kılacaktır. Daha yalın bir ifadeyle, Avrupa Kentsel Şartı önümüze iki seçenek koymaktadır; “Ya kent ya otomobil” Binlerce bilim adamının ortaya koyduğu bu gerçeğe rağmen bir Dünya kenti olan İstanbul’da tercihin neden otomobilden yana olduğu sorgulanmalıdır. İstanbul tüm değerleri ile yaşatılması gereken bir tarih ve kültür kentidir. Bu kentin kaderi, ona ihanet edecek hiçbir yöneticiye bırakılmamalıdır. Onlarında bu kenti yok etmeğe hakkı yoktur…!


SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209