İBB Belediye Meclisi Gezi Parkı’nı konuştu

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Ergün Turan, Topçu Kışlası'nın 2011'de eski eser olarak tescil edildiğini belirterek, “Taksim’deki protestocu grubun ilk günkü iyi niyetli eylemlerini anlayışla karşılıyoruz. Topçu Kışlası’nın ihyasıyla 50 bin metrekarelik Gezi Parkı’nın sadece 4 bin metrekaresinde inşaat yapılacak. AVM değil, şehir müzesi olarak kullanılacak” dedi.

İBB Belediye Meclisi Gezi Parkı’nı konuştu
 

Ergün Turan: “İlk günkü iyi niyetli eylemleri anlayışla karşılıyoruz”

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi , Haziran ayı toplantılarının ilk gününde Taksim Yayalaştırma Projesi kapsamında Gezi Parkı’ndaki yapılan yol genişletme çalışması ve sonrasında çıkan olayları ele aldı. Mecliste konuşan AK Parti Grubu Başkan Vekili Ergün Turan, Taksim’deki protestocu grubun ilk günkü iyi niyetli eylemlerini anlayışla karşıladıklarını söyledi.

Çıkan olaylarda hayatlarını kaybeden iki vatandaşımız ve bir şehit polisimize Allah’tan rahmet, yaralılara da acil şifalar dileyen Ergün Turan, protestonun can kaybıyla birlikte kamu malına da büyük zararlar vermekle sonuçlandığına dikkat çekti. “AK Parti iktidara geldiği ilk günden itibaren kültürel eserlerin ihyası çevre ve yeşile verdiği önemi icraatları ile ortaya koymuştur bundan sonrada böyle olacaktır” diyen Ergün Turan, elde edilen verilere göre Gezi Parkı'ndaki eylemlerinde 54 tane İETT otobüsünün de tahrip edildiğini açıkladı.
 
Bu araçların 16 tanesinin daha yeni alınan otobüsler olduğunu, bunlardan 7 tanesinin artık hiç kullanılamaz hale geldiğini ve alana onlarca trilyon zarar verildiğini ifade eden Turan, CHP’li meclis üyelerinin Taksim Yayalaştırma Projesi’nde lehte oy kullandıklarını hatırlattı. Ergün Turan, Topçu Kışlası’nın yeni bir proje olmadığını, Koruma Kurulu’nun 2011 yılında eserin ihyasına karar verdiğinin altını çizerek, sözlerini şöyle sürdürdü;

Topçu Kışlası’nın yapımına 2011 yılında karar verildi

“Kışla tescil edilmiş bir eser. 1999 koalisyon hükümeti zamanında Kültür Bakanlığı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu 5 Kasım 1999’da  aldığı ilke kararının 3. maddesinde ‘Korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilen ... yapının gerek kültür varlığı niteliği, gerekse kültürel çevreye olan tarihsel katkıları açısından eldeki mevcut belgelerden… yararlanmak suretiyle kendi parsellerinde daha önce bulunduğu yapı oturum alanında eski cephe özelliğinde aynı kitle ve gabaride özgün plan şeması, malzeme ve yapım tekniği kullanılarak kapsamlı restitüsyon etüdüne dayalı rekonstrüksiyon uygulamasının koşulsuz sağlanmasına, Tüm bu uygulamalar için koruma kurulu kararının alınmasına gerektiğine’ denilmektedir. Bu karara göre tescil edilmiş tarihi eserlerin aslına uygun olarak yeniden yapılması şart koşulmuştur. Eski eser olarak tescil edilen Topçu Kışlasının yeniden yapılması bir zorunluluk olup yine bu yeniden yapımın nasıl olacağı da ilgili mevzuat hükümlerinde bellidir.”

Topçu Kışlası zemin oturumu 7 bin 600 metre kare alana sahip. Gezi Parkı 50 bin metrekarelik alan. Zaten mevcut halde eski dükkanların olduğu 3 bin 500 metrekare inşaat alanı bulunduğunu dile getiren Turan, “Eserin ihya edilmesiyle sadece ilave 4 bin  metrekarelik bir alan inşaat alanı olacak. İhya edilen eser zaten kamu mülkü olup bütünüyle kamusal amaçlar doğrultusunda kullanılacaktır. Ülkede demokratik hakların bu yollarla aranmasına taraf olmamak gerekir. Başbakanımız söyledi, ‘mesele demokrasi ve ağaç meselesiyse buna can feda’ dedi. Oysa birileri, ‘Mesele sadece Gezi Parkı değil arkadaş. Sen hala anlamadın mı hadi gel” diyor diye konuştu.

Toplantıda konuşan İBB Meclisi CHP Grup Başkanvekili Fahrettin Kayhan da “Taksim’de partiler yok, orada halk var” diye başladığı konuşmasında, CHP’nin Taksim de yayalaştırmaya oy verdiğini, ancak Gezi Parkı'yla ilgili bir plan tadilatına ve Gezi Parkına Topçu Kışlası yapılmasına oy vermediğini söyledi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın Belediye Meclisi’ni konu hakkında bilgilendirmesini isteyen Kayhan, “İstanbul’u barışla, katılımcı demokrasiyle yönetelim. Bizim birlikte olmaya ihtiyacımız var” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde CHP Grubu Taksim Gezi Parkı'nın yeşil alan olarak kalması için bir önerge de verdi. Ergün Turan, önergenin Koruma Kurulu kararı dolayısıyla hukuka uygun olmadığını söyledi. Önerge, meclis üyelerinin oy çokluğuyla reddedildi.

SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209