Haliç`te fetih coşkusu

İstanbul`un fethinin 559. yıl dönümü kutlamaları kapsamında Haliç`te ışık, su, lazer ve havai fişek gösterileri düzenlendi.

Haliç`te fetih coşkusu
 Özel Balat Hastanesi karşısında Haliç`in üstüne kurulan platformda gerçekleştirilen etkinlik öncesinde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, insanlık tarihinde önemli dönüm noktaları bulunduğunu söyledi.

İstanbul`un fethinin, Orta Çağ karanlığındaki Avrupa`nın yeniden yeşermesine, yeni çağın başlamasına vesile olduğunu ifade eden Topbaş, ``Halkla bütünleşen, halka değer veren ve halkın yöneticilerle birlikte olabildiği bir yönetim anlayışını ortaya koydu. Tarihi süreçte önemli bir değişim ve dönüşüm başladı`` dedi.

İstanbul`un fethinin nasıl gerçekleştiğini de anlatan Topbaş, şöyle konuştu:

``29 Mayıs 1453, dünyanın dönüm noktası. Yeni bir anlayış, yeni bir ufuk dünyada açıldı. Güneş farklı doğdu bugün. Karanlıktan, aydınlığa çıktı insanlar. Gerçek anlamda bir barış kenti, sevgi ve hoşgörü kenti olarak bugüne kadar geldi ve ilelebet kıyamete kadar devam edecek. Burada farklı kültürde ve inançta insanlar beraberce yaşamaktalar ve yaşamaya devam edecekler. Bize bu şehri armağan eden ve Peygamber Efendimizin müjdeli hadis-i şerifine mazhar olan o büyük kumandana Rabbimizden merhamet dilerken, kendisini hayırla yad ediyoruz.``

-Işık, su, lazer ve havai fişek gösterileri-

Su gösterisi çerçevesinde 3 dev su perdesi, 118 hareketli su pompası ve 3 adet gayzer su pompasıyla Haliç`in suları hareketlendirildi.

Işık ve lazer gösterisinde de 96 robot ışık, 40 gökyüzü tasarlayıcısı ve 16 adet lazer kullanıldı.

Öte yandan, 10 bin 800 adet havai fişeğin kullanıldığı gösteri sonrasında 3D tekniğiyle hazırlanan ve Faruk Aksoy`un yönettiği ``Fetih 1453`` filmi, 1088 metrekare dev ekranda 8 projeksiyon cihazı kullanılarak gösterildi.

Genelkurmay Başkanlığı Askeri Müze ve Kültür Sitesi Mehteran Bölüğü tarafından verilen konserin ardından da havai fişek gösterisi gerçekleştirildi.

Gösteri, İstanbullular ve turistler tarafından ilgiyle izlendi.

İstanbul Ajansı Haber Merkezi

SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209