20 Katrilyon ne olacak?

CHP’li Meclis Üyesi Ali Cemal Kimverdi, İstanbul Valisi Avni Mutlu’ya sordu: İstanbul İl Özel İdaresinin sahip olduğu 20 Katrilyon değerinde ki taşınmazlar ne olacak?

20 Katrilyon ne olacak?
 CHP’li Meclis Üyesi Ali Cemal Kimverdi, İstanbul Valisi Avni Mutlu’yu sordu: İstanbul İl Özel İdaresinin sahip olduğu 20 Katrilyon değerinde ki; Okullar, Hastaneler, Arsalar, İş Merkezleri, Bürolar, Lojmanlar ve bunlar gibi taşınmazların durumu ne olacak? Kimlere ve kaç TL’ye sattınız veya satacaksınız! Bu konuda ilerde doğabilecek kamu zararının sorumlusu kim olacaktır?

İstanbul İl Özel İdaresinin sahip olduğu okullar, hastaneler ve arsaları, İş Merkezleri, Bürolar, Lojmanlar ve bunlar gibi taşınmazları sorgulayanCHP İstanbul İl Genel Meclis Üyesi Ali Cemal Kimverdi hazırladığı ve Meclis Başkanlığına sunduğu veİstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun cevaplandırması için hazırladığı yazılı soru önergesi ile ilgili şunları söyledi;  6360 sayılı yasa ile Büyükşehirlerde İl Özel İdarelerinin ve buna bağlı İl Genel Meclislerinin kapatılacağı yasalaşınca, Özel İdarelerinin mülkleri ve bunların bundan sonra ne olacağı konusunda belirsizlik devam edince endişelerimiz haklı olarak artmaya başladı. 

İstanbul İl Özel İdaresinin sahip olduğu taşınmazlar değeri;

2011 rayiç değeri: 7.228.682.255.10 TL

2012 rayiç değeri: 7.355.182.787.81.TL

Bu rakamlar resmi rakamlar olup faaliyet raporlarında yayınlanmıştır.

2011-2012 yılları arasındaki fark 126.000.000 TL olarak ortaya çıkıyor. Bunu 2012 rakamlarına eklersek 2013 rakamları yaklaşık 7.500.000.000.00 TL civarındadır. Bu fiyatlar defter değerleridir, piyasa fiyatları bunun kat be kat üzerindedir. Özel İdarenin sahip olduğu taşınmazların çok büyük bölümü okul ve okul arsalarından oluşmaktadır. Bunların dışında iş merkezleri, bürolar, lojmanlar vs. oluşmaktadır.Lojmanların büyük kısmı haraç mezat satılmaya başladı ve satılmakta. İl Genel Meclisinin faaliyeti sonucu yani kontrol altında olunca neler olduğunu, kapatılınca neler olabileceğini 3 örnekle açıklayacağım.

 

İL GENEL MECLİSİNİN DIŞINDA YAPILAN PROTOKOL VE İŞLER;

1-Fenerbahçe Spor Kulübüne Milli Eğitim Bakanlığı ve Valilik ile yapılan protokolle, Fenerbahçe stadının yanında bulunan Kenan Evren lisesi arazisi 14.000 m2 arsa, 3 okul yapma karşılığında Fenerbahçe spor kulübüne devredilmiştir.

 

İL GENEL MECLİSİNİN MÜDAHİL OLDUĞU ÖRNEK;

2-Dönemin Valisi Sayın Muammer Gülerin 2007 yılında İstanbul İl Özel İdare mülkü olan Bakırköy ilçesi Zeytinlik mevkiinde  bulunan 8002 metrelik okul arsası.Sayın Güler, arsayı 3 okul yapma karşılığında Delta inşaata protokol yaparak veriyor, Protokol onay için İstanbul İl Genel Meclisine gelince CHP Grubu müdahil oluyor, mahkemeye gitmeye, konuyu basına taşımaya, muhalefet şerhleri koyup mücadele edince tüm belgeler tutanaklarda mevcut, firma arsayı 13 okul yapma karşılığı almak zorunda kalıyor. Yani İstanbul İl Genel Meclisi CHP grubunun 2007 deki başarısı İstanbul’a 10 okul fazladan kazandırmıştır. AKP’li Meclis Başkanı (tutanaklarda mevcut) muhalefet sayesinde İstanbul 10 okul fazladan kazanmıştır” der.

 

LOJMANLAR HARAÇ MEZAT

3-Lojmanların satışı İl Genel Meclisinin kapatılacağı yasalaşınca gündeme geldi. Tarafımca lojmanların bazıları SHÇEK (sosyal hizmetler çocuk esirgeme kurumu) sığınma evi konuk, evi gibi alanlarda kullanılmak üzere devredilmesini talep ettim vermediler. Satışlar başlayınca bunların kim tarafından ve kaça alındığını sordum. Vereceğim örnek çok açık bir kurum zararını ifade etmektedir. İdare Ataşehir ilçesi Yenişehir mahallesinde bulunan 10 adet daireyi adedi 230.000.TL den ihaleye çıkartıyor ve satıyor. Yaptığım bir araştırmada lojmanların bulunduğu bölgede 2013 yılında Çevre Şehircilik Bakanlığı-TOKİ-Ataşehir Belediyesi anlaşarak protokolle yeniden dönüşüm anlaşması yapıyor.

 

Harabe halinde oturulmayacak lojmanlar satın alanlar tarafından TOKİ ‘ye verilerek yenilenecek. 230.000 TL’ye aldıkları daireler hiçbir şey yapmadan TOKİ’ye verilerek yeni daireler haline gelecek. Gelecek dairelerin değerleri 600-700 bin liraya satılacak. İdare bu daireleri satmayıp TOKİ ile takas etseydi 10 tane yeni dairesi olacak ve idare en az daire başına 400-500 bin lira karlı çıkacaktı. Bu konuda kamu zararının sorumlusu kim olacaktır? Diye 9-1-2014 perşembe günü bu konuda önerge verdim önerge ekte.

 

 

İstanbul İl Genel Meclisi 2014 yılı Ocak ayı Meclis toplantılarında CHP İl Genel Meclis Üyesi Ali Cemal Kimverdi tarafından hazırlanan ve Meclis Başkanlığına verilen yazılı soru önergesi şöyle:


 

İL GENEL MECLİS BAŞKANLIĞINA/ İSTANBUL

 

KONU: İstanbul’da mülkiyeti İl Özel İdaresi ait Lojman satışları

 

Bilindiği gibi bir süreden beri mülkiyeti İl Özel İdaresi adına kayıtlı olup İstanbul ilinin değişik ilçelerinde bulunan lojman ve arsalar ayrı ayrı satılmaktadır. Bu konuda aşağıdaki sorularımın cevaplandırılmasını talep ediyorum.

 

1- Şu ana kadar ilimizde sahibi bulunduğumuz lojman ya da arsalar kimler tarafından kaç TL’ye alınmıştır?

 

2- Ataşehir ilçesi Şerifali çiftliği mevkiinde bulunan lojmanların olduğu bölge 24 Ocak 2013 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı-Ataşehir Belediyesi-TOKİ iştiraki emlak konut gayrimenkul yatırım ortaklığı arasında imzalanan protokolle yıkılıp modern binalar yapılacağı bölge ve mülk sahipleri tarafından bilinmekte iken bu bölgedeki lojmanlar neden konsorsiyumla daha modern daireler karşılığında anlaşma yapıp yüksek değerle satış yönüne gidilmemişte bu hali ile satılmıştır?

 

3- Bu konuda ilerde doğabilecek kamu zararının sorumlusu kim olacaktır?

 

Konuyu yüce meclisimizin bilgilerine sunar, gerekli bilgilerin ve açıklamaların yüce meclisimize, basına ve kamuoyuna açıklanmasını saygılarımla arz ve talep ederim. dedi.

 İl Genel Meclis Üyesi Ali Cemal Kimverdi

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 12 Ocak 2014, 14:21
YORUM EKLE
YORUMLAR
Nur Kemal Çalışkan
Nur Kemal Çalışkan - 10 yıl Önce

Beavo be Ali Cemal Kimverdi iyiki sen varsında Chp ist.il genel meclisinin şahsında bizlerinde onurunu koruyorsun.şayet ben bir belediye başkanı olursam benim vicdanım olacaksın şeref sözümdür.

SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209