İşsizlik psikolojisi

 Tüm ülkelerin gündeminde bir numaralı sorun olarak varlığını sürdüren bir kavram; işsizliktir. İstihdam sorunu ülkelerin sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyine bağlı olarak nitelik farklılıkları gösterebilir. Bu konuda değişmeyen nokta işsiz kalanların psikolojik durumudur. İşsiz olmanın psikolojik boyutuna geçmeden önce işsiz olmak nedir onu ifade etmek faydalı olacaktır. İşsiz, DİE’nin tanımına göre işsiz tanımı içine istihdam halinde olmamak, ücretli ve ücretsiz bir saat bile çalışmamak; iş arama kanallarını kullanmış olmak, 15 gün içinde iş başı yapmaya hazır olmak demektir. Çalışmak istemek ve iş bulamamakta işsizlik olarak tanımlanır. İşsizlik, sadece ekonomik bir sorun değil kişileri konuları da kapsar. Aile ve toplumu etkileyerek sosyal yaşamı olumsuz yönde etkiler. İşsizlik, kişiyi bunalıma sokan, ruhsal rahatsızlıklar sürecinin yaşanmasına neden olan bir süredir. Bu dönemlerde suç oranlarının artışı söz konusu olmaktadır.

Bireyin işini kaybetmesi, hayat standartları nın düşmesi anlamına da gelir. Kişi işini kaybetmenin verdiği fiziki ve ruhi değişiklikleri psişik ve somatik sorunlar olarak da yaşar. İşi kaybetmek aynı zamanda statü ve güç kaybı, sosyal kontağın azalması, kolektif bir amacın olmaması, düzenli aktivitelere katılamama gibi sosyal psikolojik olgular ortaya çıkarır. Umutsuzluk, çaresizlik, gibi duygularda ardından gelir. İşsiz kişi hayatının anlamını kaybeder ve kendine olan saygısı azalır. Kişi kendini boşlukta hissetmektedir. 
Esas olan bu süreci atlatmak için ne yapmak gerektiğidir. Yukarıda yazdığım duygu ve düşünce bozukluklarından zor olsa da uzak durmak gereklidir. Günlük hayatlarını iş hayatındakine benzer bir şekilde sürdürmek faydalı olabilir. Zevk alarak yapılan aktivelerde bulunmak da psikolojik açıdan bireyi rahatlatabilir. 
Sonuçta, şu düşünce sistemi bireyi rahatlatabilir. İşsizlik durumunun geçici olduğuna inanmak fakat iş bulmak içinde çaba göstermek gereklidir. Aşırı umutsuzluğa düşmek uzaklaşılmak istenen durumun içine bireyi daha da sokmaktadır. Önceki olumlu iş deneyimlerini hatırlamak ve bireysel anlamda güçlü olduğunuz tarafları ön plana çıkarmak bu dönemin sonunda olumlu sonuçlar almanızı sağlayacak araçlardır. Umarım hiçbirimiz işsiz kalmayız…
YORUM EKLE

banner309

banner225

banner209