İnsani Yardım Çalışmalarında Mimar ve Mühendislerin Rolü Ve Yeryüzü Mühendisleri

     İnsanlık çağımızda büyük bir yanılsama ve hakikatlere ulaşamama güçlüğü çekmektedir. Diğergamlık merhamet şefkat duyguları körelmiş veya merhamet sahipleri güçsüzler ,güçlüler ise merhametten yoksun kalmışlardır. Dünyada çok büyük bir nüfus temel insani ihtiyaçlarını karşılayamazken dünya kaynaklarının büyük bir bölümünü hoyratça kullanan daha az bir nüfus bulunmaktadır. Aşağıda tek tek temel insani sorunları irdelersek,

SU SORUNU

Dünya genelinde yaşayan bir milyardan fazla kişi temiz su bulamıyor…

Su sıkıntısı çekenlerin sayısı yüz milyonlarla ifade ediliyor… Küresel ısınma ve artan nüfus gibi nedenlerden dolayı önümüzdeki 20 yılda bu rakamın ikiye katlanması bekleniyor…

Su sıkıntısı, tarımsal üretimde de sorunların önünü açıyor… Tükenen tatlı su rezervleri, ciddi bölgesel krizleri “su savaşları” riskini artırıyor… AFETLER Afet öncesi çalışmalara dikkat çektiği gibi afet sonrası çalışmalara da önem vermektedir. Ülkemizde bu konuda yapılacak çok işler olduğunu topluma duyurma misyonunu üslenir. Afet sonrası çocukların ve yetişkinlerin psikolojik destekleri ile doktorlar ilgilenirken enkazların en doğru bir şekilde kaldırılması içinden canlı kurtarılması mühendislik işidir.

AÇLIK SORUNU

Dünyada 800 milyon insan açlık problemi ile boğuşuyor. Yetersiz beslenen çocuklar hastalıkların pençesine daha kolay düşebilmektedir. Yetişkin hale geldiklerinde ise fiziksel ve zihinsel sorunlarla malul olduklarından geçimlerini sağlayamamaktadırlar. Açlığın nedenleri kötü yönetimler aşırı şehirleşme doğal afetler kuraklık sel baskını deprem vs. Buna mukabil her yıl 5 milyon azalmakta bu rakam yeryüzü mühendisleri olarak yapılacak iş bu rakamın çeşitli çalışmalarla daha yukarı çekilmesi olmalıdır.

EVSİZLİK SORUNU

BM Kayıtlarına göre dünyada evsiz sayısı 100 milyon (2005) her dört saniyede bir kişinin evsiz kaldığı söylenmektedir. Her yıl 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü . Evsizliğin en büyük sebebi siyasi çatışmalar, paylaşamama hastalığı ,dünyada barışı sağlayacak güçlü bir iradenin olmayışıdır.Yeryüzü Mühendisleri olarak Temiz su ihtiyacından sonra en temel insan hakkı olan barınma ihtiyacına yönelik çalışmalar yapmak temel görevlerimiz arasındadır.

SOKAKTA YAŞAYAN ÇOCUKLAR SORUNU

Türkiye’de en az 42.000 çocuğun sokaklarda yaşadığı ya da çalıştığı tahmin edilmektedir; ancak gayri resmi rakamlar 80.000’e kadar çıkmaktadır. Bu çocukların büyük çoğunluğu, daha iyi yaşam standartları arayışı içinde şehirlere akın eden göç etmiş ailelerden gelmektedir. Bu kadar refah seviyesinin artmasına rağmen bir toplumda hala çocuklar sokakta yaşıyorsa burada bir problem var demektir. Bu paylaşamama hastalığı merhamet yoksunluğu adalet zaafı aile kurumunun ne kadar zayıf oluşu gibi sebepler sıralanabilir Yeryüzü Mühendisleri olarak topluma olan borcumuzu sokak çocuklarını insan haysiyetine yakışır duruma getirinceye kadar çalışmak durumundayız.

Y.Doç.Dr.Ömer Faruk KÜLTÜR Yeryüzü Mühendisleri Derneği Genel Başkanı

YORUM EKLE

banner309

banner225

banner209