Abdulkadir Molla'nın idamı askıya alındı!

Bangladeş'te Temyiz Mahkemesi, Cemaat-i İslami Genel Sekreter Yardımcısı Abdülkadir Molla'nın avukatlarının, müvekkillerine verilen idam cezasının yeniden gözden geçirilmesi talebini değerlendirmeye başladı.

Abdulkadir Molla'nın idamı askıya alındı!
 Bangladeş'te Temyiz Mahkemesi, Cemaat-i İslami Genel Sekreter Yardımcısı Abdülkadir Molla'nın avukatlarının, müvekkillerine verilen idam cezasının yeniden gözden geçirilmesi talebini değerlendirmeye başladı.

 
Mahkeme heyeti, 65 yaşındaki Molla'nın infazının bir karar alınana kadar ertelendiğini açıkladı.
 
Molla'nın avukatları, Bangladeş hükümetinin gerekli tüm yasal işlemleri tamamlamadan müvekkillerini idam etmek için hazırlık yaptığını belirterek, infazın ertelenmesi için dilekçe vermişti.
 
Bangladeş hükümeti tarafından, bağımsızlık savaşı sırasında işlenen suçların araştırılması için 2010 yılında kurulan Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nde yargılanan Molla, 344 silahsız sivilin öldürülmesini azmettirmek dahil altı farklı suçlamanın beşinden hüküm giyerek 5 Şubat 2013'te ömür boyu hapse mahkum edilmişti. 

Bangladeş'in en büyük İslami partisi olan Cemaat-i İslami'nin genel sekreter yardımcılığını yürüten Molla, suçlamaları reddetmiş ve hakkında verilen ömür boyu hapis cezasının iptali için Temyiz Mahkemesi'ne başvurmuştu. Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nin hükmünü onayan Temyiz Mahkemesi, 17 Eylül'de Molla'ya verilen ömür boyu hapis cezasını idama çevirme kararı almıştı.
 
Dün idam edilmesi beklenen Molla'nın idamının infazı, son anda avukatlarının talebini kabul eden Yüksek Mahkeme yargıçları tarafından bugün sabaha ertelenmişti.
 
İnsan hakları örgütleri de mahkeme kararının yeniden gözden geçirilmesi talebini geri çevirip Molla'yı idam ederek Bangladeş'in uluslararası hukuka karşı gelmiş olacağı uyarısında bulunmuştu.
 
1 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
 
Bu arada ülkenin güneyindeki Feni kentinde Molla'ya verilen idam cezasını protesto eden Cemaat-i İslami yanlılarının polis karakollarına molotof kokteylli saldırı düzenlediği belirtildi. Polisin göstericileri dağıtmak için ateş açması sonucu bir kişi yaşamını yitirdi.
 
Cemaat-i İslami yandaşlarının başkent Dakka'da da araçları ateşe verdiği ve çeşitli binalara molotof kokteylleri attığı gelen haberler arasında.

İNGİLTERE İDAMI DURDUR ÇAĞRISI YAPTI
 
İngiltere, Bangladeş'teki Cemaat-i İslami Lideri Abdülkadir Molla'nın idam edilmesi kararından derin endişe duyduğunu bildirerek, Bangladeş'i idam cezasını iptal etmeye çağırdı.
 
İngiltere'nin İnanç ve Toplumlardan Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Baroness Warsi yaptığı açıklamada, "Abdülkadir Molla'nın idam edilme planlarına dair haberlerden derin endişe duyuyorum. Birleşik Krallık, ölüm cezasına her ne koşulda olursa olsun karşıdır" ifadelerini kullandı.
 
Molla'ya verilen idam cezasının temyiz mahkemesine taşınmasına izin verilmediğine dikkati çeken Warsi, "Bangladeş, Uluslararası İnsan Hakları Sözleşmesi çerçevesinde, tüm vatandaşlarına yasalar önünde eşit davranmalıdır. Birleşik Krallık, Bangladeş'i sonunda idam cezasının iptalini sağlayacak, cezayı ertelemeye bir kez daha çağırmaktadır" diye konuştu.
 
Bangladeş Yüksek Mahkemesi, Cemaat-i İslami Lideri Abdülkadir Molla'nın idamını dün geceden, bu sabaha ertelemişti.


AGD VE SAADET PARTİSİ'DEN İSTANBUL, ANKARA VE KONYA'DA PROTESTO
 
Anadolu Gençlik Derneği (AGD) üyesi bir grup dün gece Cemaat-i İslami Lideri Abdülkadir Molla'nın idam kararını, Bangladeş'in Ankara Büyükelçiliği önünde protesto etti.
 
Büyükelçilik önünde toplanan grup, taleplerini içeren sloganlar attı, dövizler taşıdı. AGD Ankara Şube Başkanı Hasan Karaman, grup adına yaptığı açıklamada, Cemaat-i İslami Genel Sekreteri Abdülkadir Molla'nın Bangladeş hükümetince idam edileceğini belirtti.
 
"Bangladeş hükümetinin güdümündeki yargının" kararını "zorbalık" olarak nitelendiren Karaman, "Bangladeş hükümeti, sömürünün ve emperyalizmin her türlüsüne karşı çıkan bir hareket olan Cemaat-i İslami'yi tasfiye etmek için açıkça insanlık suçu işlemektedir. Bu idamı ve Bangladeş hükümetini şiddetle protesto ediyoruz" ifadesini kullandı.
 
İnsanının alın terinin ve emeğinin sömürülmesine karşı çıkan Cemaat-i İslami'nin idareci kadrolarına karşı "kıyım" yapıldığını belirten Karaman, şunları kaydetti:
 
"İnsanların temel hak ve özgürlerinin ayaklar altına alan Bangladeş hükümetine karşı, çifte standartçı, ikiyüzlü ve çıkar esası güden ABD ve AB'den bir tepki gelmesini zaten beklemiyoruz. Biz onları Bosna'dan, Irak'tan, Çeçenistan'dan, Filistin'den, Mısır'dan, Arakan'dan zaten tanıyoruz. Bangladeş hükümetinin kendi halkına karşı yürüttüğü zorbalığın, barbarlığın ve hukuk tanımazlığın arkasında ABD, AB ve İsrail'in gizli ellerinin olduğunu biliyoruz. Bu kirli ellerin sahiplerini lanetliyoruz.
 
Bu ve bundan önceki haksız infazlar karşısında ses çıkarmayan İslam ülkelerinin de yöneticilerinin ABD, AB ve İsrail ile işbirliği içerisinde olduğunu elbette biliyoruz. Aynen ülkemizde olduğu gibi duyarlılık sahibi Müslüman halkın bu idamlara ve zorbalığa aynen bizim gibi tepki koyduğunu da biliyoruz. Türkiye hükümetini bu mesele ile ilgili duyarlı olmaya ve adım atmaya davet ediyoruz. Bizler Anadolu Gençlik Derneği mensupları olarak bu idamı bir kez daha şiddetle protesto ediyor ve lanetliyoruz."
 
Gösteri sırasında Büyükelçilik'te bulunan çalışanlar binanın ışıklarını söndürerek eylemi perde arkasından izledi.

AGD'DEN BASIN AÇIKLAMASI 


Birkaç saat içerisinde Cemaat-i İslami Genel Sekreteri Abdülkadir Molla, işbirlikçi Bangladeş Hükümeti tarafından idam edilecektir. En başından beri temel insan hak ve hürriyetlerinin uzağında bir tutum izleyen Bangladeş Hükümetinin ve hükümetin güdümündeki yargının bu kararı apaçık bir zorbalıktır. Bangladeş Hükümeti, sömürünün ve emperyalizmin her türlüsüne karşı çıkan bir hareket olan Cemaat-i İslami’yi tasfiye etmek için açıkça insanlık suçu işlemektedir. Bu idamı ve Bangladeş Hükümetini şiddetle protesto ediyoruz.
 
Aynen 28 Şubat Postmodern Darbesinin yerli aktörlerini yaptığı gibi Bangladeş Hükümeti dışarıdan, Siyonist ve emperyalist çevrelerden aldığı talimatla hareket etmektedir. Kendi halkına karşı acımasız bir kıyım uygulamaktadır. Bangladeş Hükümeti, Bangladeş’in insan gücünü ve enerji kaynaklarını küresel güçlere peşkeş çekerek ikbal peşinde koşan kadrolardan oluşmuştur. En başından beri ülkenin enerji kaynaklarının yağmalanmasına, insanının alın terinin ve emeğinin sömürülmesine karşı çıkan ve bu çizgide faaliyet gösteren Cemaat-i İslami’nin idareci kadrolarına karşı tam bir kıyım yapılmaktadır. Bu idam ve infazların Bangladeş halkının özgürlüğü ve refahı ile uzaktan yakından alakası yoktur. Bilakis halka rağmen kolluk kuvvetlerinin gücü ile hareket eden ceberut bir yapı vardır.
 
 
İnsanların temel hak ve özgürlerinin ayaklar altına alan Bangladeş Hükümetine karşı, çifte standartçı, ikiyüzlü ve çıkar esası güden ABD Ve AB’den bir tepki gelmesini zaten beklemiyoruz. Biz onları Bosna’dan, Irak’tan, Çeçenistan’dan, Filistin’den, Mısır’dan, Arakan’dan zaten tanıyoruz. Bangladeş Hükümetinin kendi halkına karşı yürüttüğü zorbalığın, barbarlığın ve hukuk tanımazlığın arkasında ABD, AB ve İsrail’in gizli ellerinin olduğunu biliyoruz. Bu kirli ellerin sahiplerini lanetliyoruz.
Bu ve bundan önceki haksız infazlar karşısında ses çıkarmayan İslam Ülkelerinin de yöneticilerinin ABD, AB ve İsrail ile işbirliği içerisinde olduğunu elbette biliyoruz. Aynen ülkemizde olduğu gibi duyarlılık sahibi Müslüman halkın bu idamlara ve zorbalığa aynen bizim gibi tepki koyduğunu da biliyoruz. Türkiye Hükümetini bu mesele ile ilgili duyarlı olmaya ve adım atmaya davet ediyoruz. Yapay gündemlerle, fındıkkabuğunu doldurmayan meselelerle halkımızı oyalamayın. Bedeli ne olursa olsun adaletten, haktan ve insanlıktan yana olun. Bu millet sizden bunu bekliyor.
 
Bizler Anadolu Gençlik Derneği mensupları olarak bu idamı bir kez daha şiddetle protesto ediyor ve lanetliyoruz. Allah’ın laneti ve gazabı tüm zalimlerin ve işbirlikçilerinin üzerine olsun. Onlar akıttıkları kanda boğulacaklardır. Bu haksızlıklar ve zulümler karşısında susanlar ise elbette alınlarında kara bir leke ile bir ömür dolaşacaklardır. Bu kara lekeyi taşımak istemeyen, insanlık onuruna ve duyarlılığına sahip olan herkes bu idama tepkisini en şiddetli biçimde göstermelidir. Zalimler çok yakında nasıl bir inkılâpla devrileceklerini göreceklerdir.
 
Yine biz Anadolu Gençlik Derneği mensupları olarak inanıyoruz ki şehadet tüm nesillere ve çağlara bir çağrıdır. Yine biz inanıyoruz ki Cemaat-i İslami’nin Genel Sekreteri Abdülkadir Molla şehadete yürümekten geri durmayacaktır. Ve her şehit zafere bir adım daha yaklaşmaktır. Şehadet Abülkadir Molla’yı ölümsüz kılacaktır. İnsanlıktan nasibini almamış emperyalist güçler ve işbirlikçi Bangladeş Hükümetinin mensupları için ise elbette çok yakında çetin bir azap vardır.
 
Salih TURHAN
Anadolu Gençlik Derneği
Genel Başkanı

 

NEW YORK'TA PROTESTO
 
Bangladeş'te Cemaat-i İslami Lideri Abdülkadir Molla'ya verilen idam kararı, New York'taki bir grup tarafından protesto edildi

Bangladeş Başkonsolosluğu önünde toplanan yaklaşık 50 kişilik grup, Bangladeş hükümeti tarafından Molla için verilen idam kararına tepki gösterdi.  

Kadınların da yer aldığı protestocular, "Adalet istiyoruz" diye sloganlar attı. Cemaat-i İslami liderinin fotoğrafının bulunduğu, "Hemen Abdulkadir Molla'yı ve tüm muhalefet liderlerini serbest bırakın. Adli cinayetlere son" yazılı pankart taşıyan grubun üyeleri sırayla söz alarak düşüncelerini dile getirdi. Bölgeden geçen Amerikalıların ilgisini çeken eyleme herhangi bir polis müdahalesi olmadı.  

İşadamı Muhammed Sıddıki, Molla hakkında alınan idam kararının 'politik' olduğunu savundu. Molla'nın işlediği öne sürülen suçların 1971 yılındaki iç savaş sırasında benzer isimli başka bir şahıs tarafından gerçekleştirildiğini söyleyen Sıddıki, "Leydi Hitler" olarak adlandırdığı Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina Vecid'in demokrasiyi 'katlettiğini' ileri sürdü. Sıddıki, "Abdulkadir Molla suçlu değil. Üzerine yıkılan suçlar benzer isimli başka bir kişi tarafından işlenmiştir. Molla, Cemmat-i İslami Lideri olduğu için cezalandırılmak isteniyor. Adalet istiyoruz" diye konuştu.  Protestolarının devam edeceğini belirten göstericiler olaysız dağıldı.
 



İLGİLİ DİĞER HABERLER



haber:
//www.tv5haber.com

SİVİL HABER

YORUM EKLE
YORUMLAR
hasan simsek
hasan simsek - 10 yıl Önce

sayın müslüman devlet büyüklerimiz lütfen bu idamı durduralım müslümanlar sessiz kalmasın buna fırsat verilmesin

SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209