Uluslararası D-8 üniversitesi geliyor

ESAM’IN Düzenlediği ‘Çarşamba Konferansları’ Programının Konuğu Olan D-8 Genel Sekreteri Musavi, Müjdeli Haberi Verdi…

Uluslararası D-8 üniversitesi geliyor
 ESAM’ın büyük bir ilgi ile takip edilen haftalık ‘Çarşamba Konferansları’ programının bu haftaki konuğu D-8 Genel Sekreteri Seyyid Muhammet Ali Musavi’ydi. D-8 ile ilgili önemli bilgiler aktaran Musavi, konuşmasında izleyicilere müjdeli bir de haber vererek, Uluslararası D-8 Üniversitesi için çalışmaların sona gelindiğini aktardı…

Ankara Bürosu

Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (ESAM) konferans salonunda düzenlenen programa çok sayıda akademisyen ve bürokrat ile öğrenci iştirak etti. Açılışını ESAM Genel Başkanı Recai Kutan’ın yaptığı programın bu haftaki konuğu olan D-8 Genel Sekreteri Seyyid Muhammet Ali Musavi, D-8’in tarihi gelişimi hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Programın sonunda ise Recai Kutan, Genel Sekreter Musavi’ye plaket takdim etti.

2017 yılında hedef 500 milyar dolar ticaret hacmi

D-8 Genel Sekreteri Musavi, 1997 yılında 8 Müslüman ülkenin Türkiye öncülüğünde bir araya geldiğini aktardıktan sonra, o günden bu yana ekonomi alanındaki gelişmelerin bu gün önemli bir noktaya geldiğinin altını çizdi. D-8 ülkelerinin birbirleriyle olan ticaret hacminin her yıl giderek attığını ve bunun memnuniyet verici boyutlara doğru ilerlediğini kaydeden Genel Sekreter, 1997 yılında D-8 ülkeleri ile ihracatın, üye ülkelerin ekonomilerini yüzde 3’lerine denk geldiğini ancak bu gün bu rakamın yüzde 7’lerin üstüne çıktığını aktardı. Musavi, “1997 yılında 8 müslüman ülkenin birbirleriyle olan ticaret hacmi, 25 milyar dolar iken bu gün bu rakam 150 milyara yaklaştı. D-8’in 20’inci kuruluş yıldönümü olan 2017 yılında hedefin 500 milyar dolar olarak kayda geçilmiş. Biz de bunun için çabalıyoruz” diye konuştu.

Erbakan’dan Sonra D-8 Garip Kaldı

Konuşmasının son kısmında sorulara da yanıtlar veren Genel Sekreter Musavi, D-8’in gelişmesi yönünde engellemelerin yaşandığını da sözlerine ekledi. Musavi, “Ekonomik engellemelerden çok politik engellerle karşı karşıya kalındı. Hükümetin kurulmasından hemen sonra merhum Erbakan görevden uzaklaştırıldı. Kurucu baba olarak onun iktidardan uzaklaştırılmasından sonra D-8 yetim mazlum, garip kaldı” dedi.  Düzenlenen her programda D-8’in genişlemesi yönünde gelen sorularla da karşılaştığını aktaran Musavi, yine aynı yönde gelen bir soruya da, “Bu 8 ülke merhum Erbakan tarafından hem nüfus, hem de gelişmişlikleri açısından özellikle seçilmişti. Hangi üye ülkeye gidersek, gideyim kendimi evimde hissediyorum. Bizi bir arada tutan bir harç var o ise İslam’dır. Bu harç ile birliğimizi geliştirmeliyiz. Şu an dünyada onlarca islam ülkesi var. Ancak öncelikle D-8 ülkeleri arasındaki ilişkilerin ilerlemesi yönünde çalışmalar yürütülüyor. Kısa vadede bir genişlemenin olacağını düşünmüyorum” dedi.

Uluslararası Üniversite Geliyor

Türkiye’de ‘proje hazırlama ve kırsal kalkınma politikalarındaki bilgi ve deneyimlerin D-8 üyesi ülkelere aktarılması’ amacıyla TİKA ve Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) ile işbirliğinin geliştirilmesi için anlaşmalara imza attıklarını da sözlerine ekleyen Musavi, üniversite kurulmasına yönelik müjdeli habere ilişkin de şunları kaydetti: “Geçen yıl bir film festivaline imza attık. Bir takım şeyler yapıyoruz, ancak bunlar daha da geliştirilmeye çalışılıyor. Geçtiğimiz ocak ayında İran’ın önemli üniversitelerinden olan Azad Üniversitesi ile Uluslararası D-8 Üniversitesi’nin kurulması için mutabakat imzaladık. Spor alanında da çalışmalar yapıyoruz. Bu konuda da Spor Bakanlığı ile D-8 ülkelerinin içinde yer alacağı bir olimpiyat için çalışmalar olduğunu biliyorum” diye konuştu.

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 21 Mart 2015, 02:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209