TSK'dan Süleyman Şah Türbesi'ne operasyon: 1 şehit

TSK'dan Süleyman Şah Türbesi'ne operasyon: 1 şehit

TSK'dan Süleyman Şah Türbesi'ne operasyon: 1 şehit
 Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Türkiye sınırları dışındaki tek Türk toprağı olan Suriye içindeki Süleyman Şah Saygı Karakolu ve Türbesi’ne bu sabaha karşı "Şah Fırat Operasyonu" gerçekleştirdi. Operasyonda 38 Özel Kuvvet askeri Türkiye’ye getirildi. Herhangi bir çatışmanın yaşanmadığı operasyon sırasında meydana gelen kazada 1 asker şehit düştü.

IŞİD'in kontrolü altındaki bölgede çatışmalar nedeniyle bir süreden bu yana askerlerin nöbet değişimi yapmadığı Türkiye'nin yurt dışındaki Uluslararası Antlaşmalar ile Türk toprağı olan Süleyman Şah Saygı Karakolu'ndaki Süleyman Şah Tğrbesi'ndeki naaşı ve buradaki Saygı Karakolu'nda görevli askerler Türk Silahlı Kuvvetleri'nin operasyonu ile gece yarısı Türkiye'ye getirildi.

'Şah Fırat' adı verilen operasyonla çatışma çıkmadan operasyon tamamlanırken, operasyona katılan askerlerden birisinin kaza sonucu şehit düştüğü açıklandı. Süleyman Şah'ın naaşının sURİYE'nin Eşme Köyü'ndeki, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kontrol altına alındığı ve Türk bayrağının çekildiği yeni türbeye nakledileceği belirtildi.

ŞEHİT ASKERİN ADI VE MEMLEKETİ BELLİ OLDU

Süleyman Şah'ta kaza sonucu şehit olan askerin kimliği belli olduSüleyman Şah Saygı Karakolu'nun tahliyesi sırasında şehit olan askerin, astsubay Halit Avcı olduğu öğrenildi. Muhabere astsubayı olarak görev yapan Halit Avcı'nın Trabzon Maçka nüfusuna kayıtlı olduğu ifade ediliyor. Şehit Halit Avcı'nın evli ve eşinin hamile olduğu öğrenildi.

DAVUTOĞLU İLK AÇIKLAMAYI TWİTTER'DAN YAPTI

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Suriye'deki Süleyman Şah Saygı Karakolu'ndaki askerlerin Türkiye'ye getirilmesiyle ilgili Twitter'deki hesabından açıklamalarda bulundu. Davutoğlu, operasyonu Twitter hesabından yaptığı açıklamada, şöyle dedi:

"Ecdadımızın emaneti Süleyman Şah'ın naaşı Suriye içindeki yeni mekanına geçici olarak nakledilmek üzere ülkemize getirilmiştir. Bugüne kadar büyük bir onur ile görev yapan Süleyman Şah Saygı Karakolu personeli de TSK'nın Şah Fırat operasyonu ile yurda dönmüşlerdir. Süleyman Şahın naaşının nakledileceği Suriye Eşmesinde bir bölge ordumuz tarafından kontrol altına alınmış bayrağımız göndere çekilmiştir. Her türlü riski barındıran çatışma ortamında Suriye toprakları içesinde gerçekleştirilen bu son derece başarılı operasyon nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetlerimizin kahraman personelini bir kez daha tebrik ediyorum."

DAVUTOĞLU GENELKURMAY'DA AÇIKLAMA YAPTI

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile birlikte operasyonun içeriğiyle ilgili Genelkurmay Başkanlığı'nda bir açıklama yaptı. Davutoğlu, operasoynda 39 tank, 57 zırlı araç, 100 araç ve 572 personelin görev yaptığını açıkladı.

KARAKOL VE BİNALAR İMHA EDİLDİ

Türkiye'nin kendi sınırları dışında sahip olduğu tek toprağı Süleyman Şah Türbesi ile son gelişmelerin ardından Mürşitpınar Sınır Kapısı'nda dün görülen yoğun askeri hareketlilik 'Şah Fırat Operasyonu'nun ilk işaretleri olarak değerlendirilmişti.

IŞİD'in kontrolü altındaki bölgede çatışmalar nedeniyle bir süredir askerlerin nöbet değişimi yapmadığı Süleyman Şah Türbesi ile ilgili son iddialar üzerine gözler Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi yakınlarındaki Mürşitpınar Sınır Karakolu'na çevrilirken dün öğleden sonra Mürşitpınar Sınır Kapısı'na zırhlı askeri araçlar gelmiş bir süre sonra kapıdan zırhlı askeri araçlar giriş- çıkış yapmıştı. Askeri operasyonun saat 21.00'de başlatıldığı ve bugün saat 04.45'te askerlerin yurda döndüğü, karakoldaki binaların tümüyle kullanılmaz hale getirildiği açıklandı.

GENELKURMAY: KAZA SONUCU 1 ŞEHİT VAR

Genelkurmay Başkanlığı'nın web sayfasında da Suriye'de düzenlenen operesyon ile ilgili açıklama yapıldı. Açıklamada, uluslararası antlaşmalar ile Türk toprağı olan Süleyman Şah Saygı Karakolu'ndaki manevi değeri yüksek ecdat yadigârı emanetlerin Suriye'de ortaya çıkan güvenlik sorunları ve askeri zaruretler nedeniyle, Türkiye'nin hakları saklı kalmak üzere geçici olarak yine Suriye topraklarında bulunan Suriye Eşmesi Köyüne taşınmak üzere getirildiği belirtildi. Açıklamada, kaza sonucu 1 askerin şehit düştüğü belirtildi. Genelkurmay Başkanlığı'nın açıklaması şöyle:

"Uluslararası Antlaşmalar ile Türk toprağı olan Süleyman Şah Saygı Karakolu'ndaki manevi değeri yüksek ecdat yadigârı emanetler, Suriye'de ortaya çıkan güvenlik sorunları ve askerî zaruretler nedeniyle, haklarımız saklı kalmak üzere geçici olarak yine Suriye topraklarında bulunan Suriye Eşmesi Köyüne taşınmak üzere getirilmiştir. Geride değerli emanet bırakılmamıştır. Suriye Eşmesi'nde naaşın nakledileceği bölge birliklerimiz tarafından kontrol altına alınmış, bayrağımız göndere çekilmiştir.

"Şah Fırat" Operasyonu sırasında herhangi bir çatışma yaşanmamış, başlangıç evresindeki intikal esnasında bir personelimiz geçirdiği bir kaza sonucu şehit olmuştur. Kamuoyuna saygı ile duyurulur."

ZIRLI ARAÇLAR BİRLİKLERİNE DÖNDÜ

IŞİD'in yaklaşık 6 aydır kuşattığı iddia edilen Süleyman Şah Türbesi'ne yönelik dün gece tahliye operasyonu yapıldı. Sınıra yakın bölgeye bir hafta boyunca süren sevkiyatın ardından başlayan operasyon sabah saatlerinde tamamlandı. Çatışmanın yaşanmadığı tahliye sırasında Süleyman Şah Türbesi, yerinden alınarak sınıra daha yakın olan Suriye'nin Eşme köyüne nakledildi. Sınıra tedbir olarak yığılan zırhlı araçlar da tahliyenin tamamlanmasının ardından birliklerine geri döndü.

DIŞİŞLERİ'NDEN 'SÜLEYMAN ŞAH' AÇIKLAMASI

Dışişleri Bakanlığı'nın açıklaması şöyle; "Suriye sınırları içindeki Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu, bilindiği üzere, uluslararası hukuk temelinde anlaşmalarla kayda geçirilmiş bir Türk toprağıdır. Türbe ve müştemilatı; Caber Kalesi eteklerinde ilk yapım tarihinden bu yana bir dizi yıkım, taşınma ve yeniden inşa faaliyeti geçirmiştir. Son olarak, baraj inşaatı nedeniyle 1975’te bugünkü yerine taşınmıştır. Suriye’de devam eden çatışmalar ve süregiden istikrarsızlık ortamı, sınırımızdan 37 km. uzaklıktaki Münbiç İlçesinin Karakozak köyünde bulunan Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu’nun ve büyük bir fedakarlık ve kahramanlık örneğiyle burayı bekleyen Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin güvenliğine yönelik ciddi bir risk oluşturmuştur. Yapılan değerlendirmeler sonucunda, Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu, Süleyman Şah’ın kabriyle birlikte, bu defa, Suriye’de sınırımıza mücavir Suriye Eşmesi köyünün kuzeyinde ve aynı büyüklükteki araziye geçici olarak taşınmıştır. Güvenlik mülahazaları temelinde hayata geçirilen sözkonusu geçici nakli kubur işlemi, Süleyman Şah Türbesi ve müştemilatının anlaşmalarla tespit edilmiş statüsünde herhangi bir değişiklik anlamına gelmemektedir.

ERDOĞAN'DAN 'SÜLEYMAN ŞAH' AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu'nun yerinin değiştirilmesi amacıyla gerçekleştirilen operasyonu sevk ve idaresini gece boyunca bizzat takip ettiği belirtildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın operasyonun tamamlanmasının ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar'ı da ayrı ayrı telefonla arayarak kutladığı öğrenildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, hedeflenen işlemlerin başarıyla gerçekleştirilmesinden dolayı Şah Fırat operasyonuna katılan askerler başta olmak üzere Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarını kutladığı da kaydedildi.

SÜLEYMAN ŞAH TÜRBESİ

Süleyman Şah Türbesi ile Süleyman Şah Saygı Karakolu ve bulunduğu alan Suriye'nin Halep ilinin Karakozak Köyü sınırları içerisinde bulunan ve Türkiye'nin kendi sınırları dışında sahip olduğu tek toprak parçasıdır. Türbe'de Osmanlı İmparatorluğu'nun kurucusu ve ilk padişahı Osman Gazi'nin büyükbabası ve Ertuğrul Gazi'nin babası Süleyman Şah'ın ve iki askerinin naaşları bulunmaktadır. Süleyman Şah Türbesi, sınıra 30 kilometre uzaklıktaki Süleyman Şah Saygı Karakolu'nda Şanlıurfa'daki 20'nci Zırhlı Tugay 3'üncü Hudut Alayı 2'nci Tabur Komutanlığı'na bağlı askerler nöbet tutuyordu.

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 22 Şubat 2015, 23:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209