Suikastin perde arkasından rant cinayeti çıktı

Ulusal Kanal, emekli SAT Komandosu Sadettin Doğan'a, Somali'de düzenlenen suikastin perde arkasına ulaştı. Poyrazköy davasından yargılanan Doğan'ın uluslararası rant cinayetine kurban gittiği ortaya çıktı. Doğan, başkent Mogadişu'daki havalimanı işletmesinin İngiliz firmasından alınıp, Türk firmasına verilmesini sağlayınca hedef alınmış...

Suikastin perde arkasından rant cinayeti çıktı
 Somali'de emekli SAT Komandosu Sadettin Doğan'ın öldürüldüğü suikastin perde arkasından rant cinayeti çıktı. Doğan, İngilizlerin işlettiği havalimanını bir Türk firmasının almasını sağlayınca hedef oldu ve öldürüldü.

Doğan'ın çalıştığı firmanın sahibi Ahmet Çetin'in ilk açıklamasındaki "Somali'de Türklerin bu oranda işler yapmasının birilerini rahatsız ettiği anlaşılıyor." ifadeleri de Ulusal Kanal'ın edindiği bilgileri doğruladı. Poyrazköy davasından yargılanırken istifa ederek Somali'ye giden SAT komandosu Sadettin Doğan'ı ölüme götüren uluslararası rant şebekesi oldu.

Mogadişu’daki Aden Adde Uluslararası Havalimanı'nın işletmesi 2013 Eylül'ünde Dubai merkezli İngiliz şirketi SKA Havacılık'tan alınarak Türk İşadamlarının kurduğu Favori LLC firmasına verildi. Bu süreçte en aktif rolü uzun süredir havalimanında güvenlik şefi olarak çalışan E. SAT Komandosu Sadettin Doğan üstlendi. 

Doğan'ın gerek Somali'de görev yaptığı dönemde gerek yetkililerle gerekse bölge kaynakları ile kurduğu ilişkiler bu etkili oldu. Ve kendi çalıştığı Çetin Grup'un da ortaklığıyla kurulan Favori LLC firması, 15 Eylül 2013'den itibaren havalimanını işletmeye başladı. İhale tutarı 15 milyon dolardı. 

İngiliz firma, yenileme ve modernizasyon yükümlülüklerini yerine getirmediği için sözleşmesinin iptal edilmesini kabullenmedi. Peşi sıra iptal davaları açtıysa da sonuç alamadı. Sadettin Doğan ve Favori LLC, bu sürecin ardından hedef tahtasına oturtuldu.

Favori LLC kurucularında Ahmet Çetin, 25 Kasım 2013'de Dünya Gazetesi'ne yaptığı açıklamada tehdit ve baskı altında olduklarına dikkat çekmişti. Çetin; İngiliz firmasını kastederek "Yıllık cirosu 5 milyar dolar olan bir olan şirketten havaalanı işletmesini almak kolay değil bize karşı şantaj, tehdit ve karalama kampanyaları yürütülüyor." ifadelerini kullandı. 

Uzmanlar da Somali'deki El Şebab ve diğer kontra saldırı örgütlerinin; "bu kadar planlı bir saldırıya imza atamayacağında" hem fikir. Ulusal Kanal'ın edindiği bilgiye göre; Sadettin Doğan'ın kullandığı aracın havalimanından çıktığını haber alan saldırganlar pusuya yattıkları bölgede aracın önünü kesti. Ve doğrudan doğrudan Sadettin Doğan'ı hedef aldı. 

Kaynaklar; risk oranı yüksek olan Somali'de, bu şekilde tehdit altındaki birine zırlı araç tahsis edilmemesini eleştirdi, "Zırhlı araç kullanılsaydı saldırı çok daha ucuz atlatılırdı." dedi.
 
Sadettin Doğan, SAT Komando birliğinin en parlak isimlerinden biriydi. Bir çok zorlu operasyonda görev aldıktan 7 yıl SAT Komando Okulu'nda hocalık yaptı, bugün zor görevlere imza atan SAT Komandolarının yetişmesine önemli katkı sundu. Doğan çevresinde başarılı, girişken ve tuttuğunu koparan kişiliğiyle tanınıyordu.

Özer Sürmeli
ulusalkanal.com.tr

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 07 Haziran 2014, 17:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209