Savcının yetkisini aşarak gözaltına aldığı 17 polisin tamamı serbest

Polise yönelik İstanbul merkezli bir algı operasyonu daha çöktü. İstanbul Cumhuriyet Savcısı Okan Özsoy’un yetkisini aşarak farklı illerde gözaltına aldırdığı 17 polisin tamamı serbest bırakıldı.

Savcının yetkisini aşarak gözaltına aldığı 17 polisin tamamı serbest
 İstanbul’da görevli Savcı Okan Özsoy’un yetkisini aşarak verdiği talimatla  Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli Emniyeti’nde çalışmış 17 polis hakkında gözaltı kararı vermişti. Bu durum üzerine hukukçular savcıların başka şehirlerde işlem yapamayacağı konusunda üst üste açıklamalar yapmıştı.

Dün savcılık sorgulamasının ardından 8 polis serbest bırakılmıştı. Mahkemeye sevk edilen 9 emniyet mensubu da bu sabah serbest bırakıldı. Böylelikle savcılık ve mahkeme sorguları tamamlanan gözaltındaki polislerin tamamı bu sabah itibariyle serbest kalmış oldu.

Serbest kalan polislerin avukatı: Algı operasyonu çökmüştür
Polislerin avukatı Deniz Atmaca, "Algı operasyonu çökmüştür." dedi.

Serbest kalan emniyet mensupları, avukatlarıyla birlikte İstanbul Adalet Sarayı'ndın çıktı. Adliye çıkışında basın açıklaması yapan polislerin avukatlarından Deniz Atmaca, "22 Temmuz'da başlayan polise karşı bu algı operasyonunu yürütmeye çalışanların vagonu tek suçla yürüyor. İlk başladığında 'darbe' diyen oldu, 'casusluk' diyen oldu 'vatan hainliği' diyen oldu. Ama şu anda bir tek ellerinde 'resmi evrakta sahtecilik' isnadı kaldı. Bu da zaten temelsiz. Zira müvekkillerimiz yasanın emrettiği kurallara noktasına virgülüne uymuştur. Bugünkü tahliyelerin en büyük sebebinin de bu olduğunu düşünüyoruz. Nihayetinde algı operasyonunun çöktüğünü düşünüyoruz. Bundan sonra bu kadar şiddetli gelemeyecekler. Çünkü ellerinde artık öne sürebilecekleri herhangi bir veri bulunmuyor. Vazifesini yasalar çerçevesinde yapan bir memurun artık kolay kolay tutuklandığını görmeyiz diye ümit ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Soruşturma ile ilgili bilgi veren Avukat Mehmet Aslan da, "Müvekkillerimiz tutuklanmadığı için geçici memnuniyet içerisindeyiz. Bu dosyalar sona erdiği zaman biz gerçek mutluluğu yaşayacağız. 22 Temmuz'da başlayan polisleri yıldırma ve itibarsızlaştırma algı operasyonu çerçevesinde Edirne ve Tekirdağ ilinde çalışmış olan istihbarat emniyet personeline karşı 3 gün önce operasyon başlatılmıştı. Emniyet ifadesinden sonra savcılığa sevk edildiler, burada 8'i serbest kaldı. 9 kişi tutuklanma talebiyle sulh ceza hakimliklerine sevk edildi. Bu kişilerden 4'ü Edirne'de; 5'i de Tekirdağ'da çalışanlardı. Sorgu sürecinde uzun uzun derdimizi anlatmaya çalıştık. Çıktığımızda derdimizi hakim beye anlattığımız kanaatindeydik." şeklinde konuştu.

Gazetelerdeki yalan ve iftira dolu haberlere tepki gösteren Aslan, "Star gazetesinde yayınlanan listelerle başlayan 'casusluk' 'vatan hainliği' iddiaları, daha sonra Akşam gazetesinin Edirne ile ilgili yaptığı karalama kampanyalarının bu operasyonla sonuna gelinmiş gibi gözüküyor. Mahkeme bütün dosyayı inceledi ve burada hiçbir suçun oluşmadığına kanaat getirdi. Sevk maddesi sadece TCK'nın 204/2. Maddesi 'memurun resmi evrakta sahteciliği'nden sevk yapıldı. Mahkeme, adli kontrolle müvekkillerimizin serbest bırakılmasına karar verdi." dedi.

'POLİSE KARŞI ALGI OPERASYONLARININ SON BULACAĞINI UMUYORUZ'

Aslan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu kararın oluşturulmak istenen algılara artık bir son vereceğini umut ediyoruz. Yıllarca vatanına, ülkesine aşk, şevk ve iştiyakla çalışmış, büyük bir fedakarlıkla kelle koltukta görev yapmış emniyet mensuplarına yönelik algı operasyonlarının son bulacağını umuyoruz. Umduklarını bulamadılar diye düşünüyoruz."

Bu dosyanın yetkisiz olarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nda yürütülmesinin kanunsuz olduğunu söyleyen Aslan, "Suç işlediği iddia edilen yerler Edirne ve Tekirdağ'dır. Burada bir takım hukuki kılıf uydurularak operasyonu İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı yapmıştır. Bu tamamen hukuka aykırı bir çalışmadır. Bize göre bu dosyaya zaten takipsizlik kararı verilmesi lazım. Bu iki ilde de sahte isim yok, kod isim yok herkes kendi isimleriyle dinlenmiş. Mahkeme kararları var. Yani hukuktaki bütün prosedürlerine uyularak yapılmış bir istihbari faaliyet. Yetkisiz olarak yapılan soruşturmanın burada sona erdirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Sona erdirilmedi ama müvekkillerimizin tutuklanmaması da bizim için bir memnuniyet sebebidir." şeklinde konuştu.

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 14 Kasım 2014, 14:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209