RTÜK'ten Samanyolu Yayın Grubu'na skandal ceza

RTÜK, Samanyolu Yayın Grubu’na 1 milyon TL’ye yakın ceza verdi.14 Aralık medyaya darbe operasyonunda yaşananların dakika dakika verilmesi kusurlu bulundu.

RTÜK'ten Samanyolu Yayın Grubu'na skandal ceza
 Samanyolu Haber TV Genel Yayın Yönetmeni Metin Yıkar, “RTÜK, sadece grubumuzun kanallarını takip edip astronomik cezalar yazarak susturma çabası içerisinde.” dedi.
 
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Samanyolu Yayın Grubu'na 1 milyon TL'ye yakın para cezası verdi.
 
14 Aralık operasyonları sırasında yaşananların dakika dakika verilmesini de kusurlu buldu. Samanyolu Yayın Grubu'nu tarafsız davranmamakla suçlayan RTÜK, gönderdiği kararda;
 
“Yayın akışında; Samanyolu Yayın Grup Başkanı Hidayet Karaca ve Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı'nın da aralarında bulunduğu şahıslara yönelik gözaltı operasyonları, gelişmeler, operasyon karşısındaki tepkiler, eleştiriler ve açıklamalar yer almıştır.” ifadelerini kullandı. 
 
Cezaya hükmedilen kararlarda, “Anadolu ayakta”, “Demokrasi mesajı rahatsız etti”, “Bu iddialar korkunç! Hedef el koymak mı?” “Susturma operasyonlarına meydanlardan anlamlı tepki” gibi ifadelerin toplumda özgürce kanaat oluşmasına engel olduğu öne sürüldü.
 
Hızını alamayan RTÜK, çocuk kanalı Yumurcak TV'yi de listeye ekledi. 
 
14 Aralık'ta Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca'nın gözaltına alınması sırasında Samanyolu Haber TV'nin sabah programından bir bölümünü ekranına taşıyan Yumurcak TV, ‘uyarı' cezası aldı.
 
Bu cezalarla birlikte, 17 Aralık 2013'ten bu yana Samanyolu'na kesilen cezalar 4 milyon lirayı buldu.
 
Verilen cezalara tepki gösteren Samanyolu Haber TV Genel Yayın Yönetmeni Metin Yıkar, “RTÜK; başka hiçbir televizyon kanalı kalmamış gibi, sadece Samanyolu Yayın Grubu'nun kanallarını takip edip bunlara astronomik rakamlarda cezalar yazarak susturma çabası içerisinde.” dedi.
 
RTÜK'ün siyasi bir hale büründüğünü söyleyen Metin Yıkar;
 
“Medya baskısı ve susturma çabalarının ne olduğunu zaten bütün Türkiye görüyor. Hepimiz isterdik ki, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu adil ve ülkedeki televizyon yayıncılığını kontrol edebilecek, düzenleyebilecek bir kurum olsun. Ama bunları tamamen bırakmış, siyasi bir hale bürünmüş, muhalif gördükleri herkesi susturma çabası içine girmişlerdir.” diye konuştu.
 
RTÜK'ün Yumurcak TV'ye ceza vermesiyle alakalı olarak Yıkar;
 
“Yumurcak TV'ye, 14 Aralık özgür medyaya darbe operasyonu ile alakalı olarak, bağlı bulunduğu yayın grubu başkanının haberlerine yer verdi diye yüklü miktarda para cezası göndermişler. Bunun artık izah edilebilecek bir tarafı yoktur.” ifadelerini kullandı.
 
17 Aralık’tan sonra kesilen cezalar 4 milyon lirayı buldu
 
17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonundan beri çeşitli baskı ve engellemelere maruz bırakılan Samanyolu Yayın Grubu’na verilen cezalar yaklaşık 4 milyon lirayı buldu. 145 idari para cezasının 51’i Samanyolu TV’ye, 94’ü de Samanyolu Haber TV’ye verildi.
 
Samanyolu TV’ye verilen cezalar 2 milyon 640 bin lirayı bulurken, Samanyolu Haber TV’ye 1 milyon 166 bin lira ceza kesildi. Eski bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar’la ilgili gazetelerdeki yolsuzluk haberlerini bahane gösteren RTÜK, dört eski bakanın kişilik haklarının zedelendiğine hükmederek Merhaba Yenigün programına 246 bin lira ceza verdi.

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 15 Şubat 2015, 15:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209