ÖYM'ler kriz çıkardı! HSYK son noktayı koydu Tahliye sayısı 5'e çıktı

Ergenekon sanıklarının tahliye taleplerini reddeden İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, "Özel Yetkili Mahkemelerin (ÖYM) TBMM tarafından kaldırılmasının Anayasa'ya aykırı olduğunu" iddia etti.

ÖYM'ler kriz çıkardı! HSYK son noktayı koydu Tahliye sayısı 5'e çıktı

 Ergenekon sanıkları için verilen iki ayrı karar bir anda yargıda savaşa neden oldu. HSYK jet bir açıklama yaparak son noktayı koydu. HSYK, "Mahkemeleri açma ve kapatma yetkisi TBMM'dedir" denildi.

Ergenekon'da 33 sanığın tahliye taleplerine red kararı veren 13. Ağır Ceza Mahkemesi yaptığı açıklamada ''Mahkeme kurma-kaldırma yetkisi TBMM'dedir. 13. Ağır Ceza Mahkemesi yetki gaspı yaptı'' demesi üzerine HSYK'dan jet yanıt geldi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Veli Küçük, Doğu Perinçek, Tuncay Özkan, Sedat Peker, Mustafa Levent Göktaş'ın da aralarında olduğu Ergenekon davası sanığı 35 kişinin tahliye taleplerini reddetti.  İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin açıklamasına yanıt veren Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), ''Mahkeme kurma-kaldırma yetkisi TBMM'dedir. 13. Ağır Ceza Mahkemesi yetki gaspı yaptı'' yorumunda bulundu.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Ergenekon sanıklarının tahliye taleplerini reddederken, aynı davaya ilişkin tahliye taleplerini değerlendiren 21. Ağır Ceza Mahkemesi kabul yönüne karar verdi veTuncay Özkan, Levent Göktaş ve Sedat Peker tahliye edildi.Mahkeme Tuncay Özkan ve Levent Göktaş için yurtdışına çıkış yasağı koyurken, Peker'e verilen ceza miktarını dikkate alarak herhangi bir adli kontrol uygulamadı.

NE OLMUŞTU?

ÖYM'lerin kapatılmasına ilişkin düzenlemenin yürürlüğe girmesi sonrası 'yok hükmünde' kabul edilen İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, elindeki son görev olarak Ergenekon davasının gerekçeli kararının yazılması bırakılmıştı. 13. Ağır Ceza Mahkemesi buna rağmen sanıklar hakkında bir karar verdi ve yargıdaki büyük savaşı da gözler önüne seren bir açıklama yaptı. Mahkeme yaptığı açıklamada, ÖYM'lerin kapatılmasına ilişkin kararı tanımadığını ve mahkemeyi ancak HSYK'nın kapatabileceğini duyurdu.

Açıklamada, "Mahkemeyi TBMM kurar, kapatılması HSYK’nın elindedir. Meclis’in mahkemeleri kapatması Anayasa’ya aykırıdır” denildi.

2 YENİ TAHLİYE DAHA...

Bu arada 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce tahliye talebi reddedilen Kemal Kerinçsiz ile Mehmet Ersöz tahliye edildi.

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 10 Mart 2014, 16:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209