Medya baskınına gazetecilerden tepki yağıyor

Özgür medyaya yönelik baskına aralarında gazeteci ve yazarların da olduğu bir çok kesimden tepki yağıyor.

Medya baskınına gazetecilerden tepki yağıyor
 BASIN KONSEYİ: Basın Konseyi tarafından yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'nin basın özgürlüğü konusunda uluslararası sıralamalarda her yıl daha da gerilediği, cezaevindeki gazeteci sayısı bakımından dünya birincisi olan Türkiye'de gerçekleştirilen medya mensuplarına yönelik yeni operasyonun, uluslararası alanda prestij ve imajın tekrar sorgulanmasına neden olacağı belirtilerek, şöyle denildi: "İnsan haklarına saygılı bir hukuk devletinde, ilkel 'intikam.2 dürtüsünün değil, erdemli 'adalet' ve 'özgürlük' duygularının ağır basması gerektiğini hatırlatarak; geçmişteki tutumlarını örnek göstermek suretiyle, bugün müdahaleye maruz kalanlara yönelik işlemleri meşrulaştırmak mümkün değildir. İlkelerinden ödün vermeyen Basın Konseyi, dün olduğu gibi bugün de, 'ama' demeksizin, özgürlüğünden mahrum edilmek istenen gazetecilerin haklarını savunmaya devam edecektir. Bu bakımdan, basın mensuplarının gözaltına alınmasını, medya kurumlarında arama yapılmasını gerektiren hukuki ve fiili nedenlerin, somut delilleriyle ve gerekçeli olarak kamuoyu ile paylaşılmasını talep ediyoruz."

TÜRKİYE GAZETECİLER FEDERASYONU: Türkiye Gazeteciler Federasyonu(TGF) ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel, medya kuruluşlarına yönelik operasyonun 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasını unutturmak için muhalif gazetecilere yönelik olduğunu söyledi. Sertel, "AKP iktidarı döneminde çok değişik siyasi görüşlerden farklı dünyalardan insanlar, şiddete maruz kaldı. Öldürüldü, tutuklandı. Yıllarca cezaevlerinin nemli hücrelerinde tutuklu kalan arkadaşlarımız, kardeşlerimiz oldu. Yalnızca tutuklu olan gazeteci ve aydınların, askerlerin değil, onların ailelerine de çok ağır aylar, yıllar yaşatıldı. Tutuklananların tümünün ortak özelliği, bu iktidarın zulmünü kabul etmemekti. Onların ortak özellikleri muhalif olmaktı. Sabaha karşı evlerine operasyonlar yapıldı, sahte deliller üretildi. Hakimler sanıkların ifadelerini bile dinlemedi, tahliye talepleri rededildi. Gazeteci arkadaşlarımız ve milletvekilleri hapishanede uzun süre tutuldu. Bugün iktidar uzun yıllar, yarattığı baskıyı, zulmü, adaletsizliği, hukuksuzluğu yine sürdürmek istemektedir. Yolsuzlukların üzerine yürüyen, bakanların, onların çocuklarının karıştıkları hırsızlıkları yazanlar, cezalandırılmak istenmektedir. Bir dönem özel uçağını aldığı ve çok sevdiğim dediği insanları, gazetecileri tutuklatanlara asla güvenilmez ve inanılmaz. Bugün muktedirin gücünden ötürü kendisine bağlılık içinde hizmet edenler, bilsinler ki onlara da en ufak bir karşı duruşlarında, sıra kendilerine de gelecektir." dedi.

Taha Akyol: Gazeteci-Yazar Taha Akyol, Hakan Çelik'in CNNTürk'teki programında medyaya yapılan operayonları değerlendirecek. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç 'gerçekse vahim' sözlerini hatırlatan Akyol, yapılan operasyonlardan sonra durum "Demekki gerçekmiş ve vahimmiş." dedi.

Hasan Cemal:14 Aralık operasyonuyla Zaman'a, Samanyolu'na ve meslektaşlarıma yapılan baskıyı şiddetle protesto ediyorum.

Cengiz Çandar: Tüm dayanışma duygularım Ekrem Dumanlı ve adaletsizliğin hedefi olanlar ile. Diktatörlüğe doğru pervasız gidiş. Bu "Cemaat operasyonu" adı altında basın özgürlüğüne kaba bir saldırıdan başka bir şey değil.

Yeni Asya Gazetesi Genel Yayın Müdürü Kazım Güleçyüz:Geçmişte kendilerine yapılan hukuksuzlukları kullanarak bugünkü konumlarına erişenler, bugün hangi akılla başkalarına hukuksuzluk yapıyor? 4 yıl önce "Üstünlerin hukuku değil, hukukun üstünlüğü" deyip sonra milleti aldatanlar unutmasınlar ki: Hukuk bir gün onlara da lâzım olur. Kendinize yapılmak istendiğini iddia ettiğiniz "darbe"nin misillemesini bir yıl sonra medyaya "darbe"yle yapmaya kalkarsanız komik olursunuz. Eski darbelere arka çıkıp, TMSF darbesi ile iktidar medyasına dönüştürülenlerin, son operasyona da alkış tutmaları cibiliyetlerinin gereği. Medya operasyonuna yönelik tepkileri "tiyatro" diye alay konusu yapanlar, son gelişmeler karşısında nasıl "Çevir kazı yanmasın" diyecekler?

Yavuz Baydar: Özgür haber ve yorum yapan, iktidarları eleştirme hakkını korumak isteyen her medya mensubu artık ‘makul şüphe’ altındadır. Eski hesaplarla hınç üretmiş, ve yeni kin tohumları eken medya mensuplarına, sadece şu: İki yanlış bir doğru etmez. Beş yanlış hiç etmez.

İsmail Küçükkaya: Gün intikam günü değil; 'oh olsun' deme günü değil; hakkı, hukuku, adaleti, özgürlüğü savunma günü. Özgür basın susturulamaz..!

Hayko Bağdat: Bu operasyon ile bu ülkenin Alevi basını, Kürt basını, devrimci basın, ulusalcı basın merkez medya vs daha mı huzurlu olacak? Peh...

Koray Çalışkan:Uydurma balyozu iner kafana değil, basına baskına hayır deme zamanı. Mağdurun sizdeni bizdeni olmaz... Yiyin birbirinizi diyen esas yamyamdır. İlkeler belli, insandan insana degismez. #ozgurbasinsusturulamaz. Bugün 23 gazeteciyi darbecilikten gözaltına aldıran AKP, esas darbeci Kenan Evren'i 1 gün gözaltına aldırmadı. #ozgurbasinsusturulamaz

Ergun Babahan: Zaman Gazetesi ve Samanyolu'na yapılan baskı faşizandır. Demokrasiye sahip çıkmak gerekir

Tayfun Talipoğlu:Hidayet Karaca ve Ekrem Dumanlı'nın dik duruşu 17-25 Aralık yargı kaçkınlarını korkutuyor. Hırsızılığı tespit eden yargılanıyor. Hırsız yargıç.  Fuat Avni haber vermişti fakat öyle telaşlanmışlar ki evrak eksik. Arama yapamıyorlar. Biz '17-25 Aralık'ı unutturmayacağız' diyoruz. "Hükümet gündemi değiştiriyor" dıyorduk yanılmışız. Operasyonlarla hırsızlığı gündemde tutuyor. Benim gibi düşünmüyor diye gazetecilerin alınmasına sessiz kalan arkadaşlar. Yakında ses çıkaracak kimse kalmayacak.

Nurcak Akad: Özgürlükler 'ama'yı kaldırmaz. 'Ama onlar da' diye başlayan cümleler baskı ve hukuksuzluğun onaylanması anlamına geliyor

Koray Çalışkan: Uydurma balyozu iner kafana değil, basına baskına hayır deme zamanı. Mağdurun sizdeni bizdeni olmaz... Bugün 23 gazeteciyi darbecilikten gözaltına aldıran AKP, esas darbeci Kenan Evren'i 1 gün gözaltına aldırmadı.

Hakan Aksay: Zaman ve Samanyolu'na baskıları (geçmiş kinleri gerekçe göstererek) seyretmek demokratlık olmaz. Gazeteciliği savunmaya ara vermemeliyiz.

Zeynep Gürcanlı: Ama demek zamanı değil... Gazetecilere terörist muamelesini kabul etmiyorum. Nokta!

Yazar Ahmet Ümit: Özgürlük, fikrini ve düşünceni korkmadan söylemekle, yazmakla başlar. Kim olursa olsun, kime karşı olursa olsun. #ozgurbasinsusturulamaz

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 14 Aralık 2014, 13:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209