Kamu kurumlarına korsan hizmet !

Taksi esnafının cebinden çalan korsan taksileri kamu kurumları bile kullanmış.

Kamu kurumlarına korsan hizmet !

Korsan taksicilerin bakkal, su dağıtıcısı, çay ocağı ve emlak bürosu adı altında telefonla hizmet verdikleri belirlendi.

Trafik Daire Başkanı Çelik, "Korsan taksilerin müşterileri arasında kamu kurumları bile var" dedi

Bugün gazetesinden Kamil Elibol'un haberine göre korsan taksicilere de müşterilerine de ceza verilmesi yönündeki yasa ile bu alandaki yasa dışılığın önüne geçilmeye çalışılsa da Emniyet GenelMüdürlüğü Trafik Daire Başkanı Yüksel Çelik’in verdiği bilgiler özellikle İstanbul'da yoğunlaşan "korsan" taksi pastasının büyüklüğüne işaret ediyor. Çelik, korsan taksimüşterileri arasında bazı kamu kurumve kuruluşlarının olduğunu açıkladı.

ÇAKMA TAKSİLER TRAFİKTE

Türkiye Belediyeler Birliği'nce düzenlenen Belediye Başkanları Bilgilendirme Toplantısı'nda sunum yapan Yüksel Çelik, korsan taksi piyasasına dikkat çekti. Korsan taksicilerin rent a car, bakkal, su dağıtıcısı, çay ocağı ve emlak bürosu adı altında telefonla hizmet verdiklerini belirten Çelik, şöyle konuştu: "Bu kişiler geneldemahallede iyi tanınan, güvenilir ve emeklilerden oluşuyor.

Gidilecek mesafeye göre ücret tarifesi, broşür ve kartvizit bastırarak güvendikleri kişi, kahvehane ve kuruluşlara veriyorlar. Korsan taksilerin müşterileri arasında; bankalar, kamu kurumve kuruluşları, özel üniversiteler dahi var. Dağıttıkları kartvizit ya da broşürlerde geçen telefonlar üzerinden yaptıkları görüşmelerde güvenlik amacıyla 'özel bir şifre' kullanıyorlar.

Ücret tarifeleri vergi ve şoför maaşı vermedikleri için taksilere nazaran daha düşük oluyor. Başta İstanbul olmak üzere az da olsa diğer illerimizde yasal olarak yetkilendirilmiş ticari taksilerin plakaları aynı renk,marka ve model araçlaramükerrer (sahte) olarak takılarak aynı plakalı birden fazla ticari taksi yolcu taşımacılığı yapıyor." İstanbul'da yoğunlaşan hususi araçlarla korsan taksicilik yapılmasının ve bu tür araçlara rağbet edilmesinin nedenlerinin incelendiğini belirten Çelik, taksici hatalarının vatandaşı korsana yönlendiğini söyledi. Çelik , o hataları şöyle sıraladı:

MÜŞTERİYLE PAZARLIK YAPILIYOR

Trafik kurallarına uymamave tehlikeli araç kullanması. Yakınmesafeyemüşteri götürmek istememesi. Taksimetrelerini hileli şekilde kullanması. Taksimetreyi açmayarakmüşterileriyle pazarlık etmesi. Müşterilerine karşı saygısız davranması. Araçlarda sigara içmesi. Araçların bakımsız veya eski olması. Araçların pis ve kirli olması. Müşterilerinin para vermediklerini ve ya eksik verdiklerini iddia ederek ikinci defa ücret almaya çalışması.

75 bin 745 taksi var

Türkiye'de 75 bin 745 ticari taksinin bulunduğunu belirten Çelik, İstanbul'da 17 bin 384, Ankara'da 8 bin 270, İzmir'de ise 3bin 361 taksinin çalıştığını söyledi.

Çelik, "İstanbul'da 783, Ankara'da 591, İzmir'de ise bin 179 kişiye bir taksi düşüyor"diyekonuştu. Ülkemizde öğrenci ve personel taşıyan 103 bin 505 umum servis aracının olduğunukaydeden Çelik, İstanbul'da 37 bin 92, Ankara'da 6 bin 703, İzmir'de ise 5 bin130 servisin faaliyet gösterdiğini açıkladı.

Kriter olmalı

Yüksel Çelik, korsan taşımacılığa iten diğer faktörleri şöyle açıkladı:

* Taksi sahipliği ve şoförlüğü için gerekli kriterlerin belirlenmemiş olması. Taksi şoförlerinin gerekli mesleki yeterlilik eğitiminden geçirilmemesi.

* Taksi durak ve depolama alanlarının bulunmaması ya da yetersiz olması veya şehir genelinde ihtiyaca uygun olarak planlanmamış olması.

* Taksi çağrı sisteminin yaygın ve etkin bir şekilde kurulamaması.

* Taksi ücretlerinin yüksek olması.

* İndirme ve bindirme yerlerinin genelde belirlenmemiş olması.

* Kiralama nedeniyle kiralayanların yüksek kira bedellerini karşılamak için fazla çalışması (9 saatten fazla) ve müşteri kapma yarışına girmesi.

Nasıl önlenebilir?

Yüksel Çelik, taksi ve servis taşımacılığının iyileştirilmesi ve korsan taşımacılığın önlenebilmesi için atılması gereken adımları şöyle sıraladı: Vergi kaydı bulunmayan veya araç sahibi olmayan şoförlerlere Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu'nun 7. maddesi gereğince ilgili meslek odasına üye olma zorunluluğu getirilmeli.

Taksi, servis aracı, dolmuş, otobüs, kamyon ve çekici türü araçları kullanan sürücülerin araçlarda ücretli şoför olarak çalışmaları halinde cezalar hakkında araç sahibine ve bağlı oldukları odalara bilgi verilmeli. Kusurlu olarak trafik kazasına karışanlar hakkında buna göre işlem yapılmalı.

Ceza almış ya da trafik kazasına karışmış şoför çalıştıran firmaların, sürücü kusurlarından doğacak maddi ve manevi zararlarda belirli oranda sorumlu tutulması yönünde mevzuat düzenlemesi yapılmalı.

Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından, taksi, dolmuş ve servis aracı kullanacak şoförlerin meslek standartları ve yeterliliklerinin belirlenerek uygulamaya geçilmeli. Şoförlerin sosyal güvenlikleri sağlanmalı.

Belirlenecek kriterler (AB ülkeleri gibi) doğrultusunda taksi, dolmuş ve servis sayıları yeniden tespit edilmeli. İkiz plakayla taksi taşımacılığı yapılmasının önlenmesi, şoförlerin can ve mal güvenliklerinin sağlanabilmesi amacıyla taksilere GPS cihazı takılması, belirlenecek yerlere özel barkod ve ya sticker konulmalı.

Mayıs ayında, korsan taksiciye 1950 lira, 1 yıl içinde tekrarlanması halinde 3250 lira, korsan taksi
kullananlara da 215 lira para cezası verilmesi öngeren yasa TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmişti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209