Kağıt parçasından Silivri'ye

Türkiye tarihinde ilk kez bir Genelkurmay Başkanı sivil mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine konuldu. Bazı açıklamaları tartışma oluşturan Başbuğ, İrticayla Mücadele Eylem Planı'yla ilgili belge ilk ortaya çıktığında "kağıt parçası" ifadesini kullanmıştı.

Kağıt parçasından Silivri'ye
 İlker Başbuğ, Ergenekon ve Balyoz operasyonlarının en yoğun yaşandığı dönemde Genelkurmay Başkanlığı görevini Yaşar Büyükanıt'tan devraldı. İlker Başbuğ'un iki yıllık görev süresi İrticayla Mücadele Eylem Planı'ndan, Poyrazköy kazılarına ve Balyoz soruşturmasına kadar askerleri içine alan çok sayıda operasyon ve gözaltına sahne oldu. 


İlker Başbuğ, her operasyon ya da iddianın ardından basının karşısına çıktı. Bazı açıklamaları tartışma yarattı. Bunlardan biri de Poyrazköy'deki kazılarda ele geçirilen LAW'lara ilişkin tanımlaması oldu: "Beş tane boş LAW ki hiçbir şeye yaramaz niye paketlenerek kim yapmıştır bilemem" 

O dönemde askeri içine alan diğer bir soruşturma konusu da İrticayla Mücadele Eylem Planı'ydı. Bu süreç, eski Genelkurmay Başkanı'nı mahkeme karşısına çıkardı.

Türk milleti farkında

Eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral İlker Başbuğ, silahlı kuvvetlere yönelik suçlamalar karşısında zaman zaman sert uyarılarda da bulundu. Bu uyarılardan biri 17 aralık 2009'da Oruç Reis Fırkateyni'nde gerçekleşti: "Türk Silahlı Kuvvetleri'ne karşı planlı ve kendi amaçları ve menfaatleri çerçevesinde haksız şekilde psikolojik harekat yürütenlere diyorum ki, bulunduğunuz yol bulunduğunuz yer doğru değildir. Türk milletinin büyük çoğunluğu da ne yaptığınızın farkındadır." 

Başbuğ iki yılın ardından görevini 2010'da Işık Koşaner'e devretmişti.

Eski Komutan 'Şüpheli' oldu

Ancak görevden ayrıldıktan kısa bir süre sonra ismi TSK'ya yönelik bir soruşturma kapsamında bir kez daha gündeme geldi. Başbuğ'u 'şüpheli' konumuna getiren süreç, İnternet Andıcı Ve İrticayla Mücadele Eylem Planı başlıklı belgeyle ilgili tutuklanan subayların verdiği ifadelerle başladı. İddiaya göre Başbuğ döneminde kamuoyunu yönlendirme ve kara propaganda amacıyla çok sayıda internet sitesi kuruldu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209