ERDOĞAN: GAZABIMIZ ÇOK ŞİDDETLİ OLUR

Başbakan Erdoğan, haftalık grup toplantısında merakla beklenen konuşmasını yaptı.

ERDOĞAN: GAZABIMIZ ÇOK ŞİDDETLİ OLUR

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye’nin Türk savaş uçağını düşürmesinin ardından partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda tüm dünyanın beklediği konuşmasını yaptı.

Başbakan Erdoğan, Türk jetini uluslararası hava sularda vuran Suriye’den Türkiye sınırına yaklaşan her askeri unsurun, bundan böyle tehdit olarak görüleceğini ve askeri hedef olacağını söyledi.

Erdoğan’ın konuşması, İngilizce ve Arapça simultane tercüme yapılarak canlı yayınlandı.

İşte o konuşmadan önemli satırlar:

DAĞLICA’DAKİ BASKIN: TERÖR ÖRGÜTÜ ZAYIFLIYOR

19 Haziran’da acı bir haberle yüreğimiz yaralandı. Şehitlerimize cenab-ı Allah’tan rahmet diliyorum. Saldırı sırasında ve sonrasında 31 terörist etkisiz hale getirildi.

Malesef umutların yeşerdiği her dönemde terör örgütü provakatif eylemlere başvuruyor. Etkinliği zayıflayan terör örgütü, tek çareyi bu tür intihar saldırısı eylemlerde buluyor. Gençleri ölüme götürürüyor.

SURİYE UÇAĞIMIZI ULUSLARARASI SAHADA VURDU

22 Haziran 2012 tarihinde, Suriye'nin 13 deniz mili açığında Doğu Akdeniz'in uluslararası hava sahasında askeri uçağımıza saldırı düzenlendi. Uçağımız Lazkiye'nin 8 deniz mili açıklarında Suriye karasularına düştü. Suriye karalarında uçağımız vurulmamıştır. Uluslararası sularda vurulmuştur. Vurulduktan sonra uçağımız Suriye sularına düşmüştür. Bunu çarpıtmak isteyenler var.

Uçağımız Suriye karasularına çok kısa bir süre yanlışlıkla girmiştir. Uçağımızın saldırıya uğradığı yer ve zamanın ihlalle hiçbir ilgisi yoktur.

Pilotlarımıza yönelik arama-kurtarma çalışmalarını dört bir koldan yürütüyoruz. Önceliğimiz pilotlarımızı bulabilmek, evlatlarımıza sağ salim kavuşmaktır.

PİLOTLARIN AİLELERİNE SABIR DİLİYORUM

Arama kurtarma çalışmalarını dört bir koldan sürdürüyoruz. Pilotlarımızın ailelerine sabır diliyorum. Evlatlarımıza sağ salim kavuşmak istiyoruz.

TÜRKİYE KAYITSIZ KALAMAZ

Burada bazı önemli hatırlatmaları yapmak istiyorum: Bölgemizdeki dost akraba ve kardeş hakların dikkatlerini çekmek istiyorum...

Ekonomisi kötü olan bir ülkenin dış politikada söyleyecek sözü olamaz. Demokratikleşme hamleleri ile desteklenmeden sosyal kalkınmaya ulaşılamaz. Bunlar birbirini destekleyen alanlardır. Hiç kimse şunu söyleyemez; Türkiye içine kapansın, Türkiye bölgesel meselelere kayıtsız kalsın, Türkiye tribünde kalsın... Bu anlayışla Türkiye hiç bir alanda ilerleme kaydetmemiştir. Komşularına, akrabalarına sırtını dönen bir millet, bu coğrafyada büyümesi söz konusu olamaz. Türkiye dostlarıyla el sıkışmıştır. Sanal bariyerleri, psikolojik engelleri ulaşabildiği her halka ulaşmış, ulaştığı her yere barış niyetini ve işbirliği mesajlarını taşımıştır.

KİMSENİN TOPRAĞINDA GÖZÜMÜZ YOK

Türkiye hiç bir ülkenin içişlerine karışmayacaktır, hiç bir ülkenin toprağında gözü yoktur. Komşularımızn zaaflarıyla ya da zayıf yanlarıyla ilgilenmedik. Yer altı, yer üstü kaynaklarıyla ilgilenmedik.

TÜRKİYE’NİN GAZABI ŞİDDETLİDİR

Hiç kimse bizi yanlış anlamasın. Türkiye’nin dostluğu ne kadar değerliyse, Türkiye’nin gazabı da o kadar şiddetlidir. Vakur ve soğukkanlı tavrımız kimseyi aldatmasın.

TÜRKLER TARİH YAPMIŞTIR

Ben buradan ecdadımdan aldığım mirasla konuşuyorum.  Türkler tarihin akışını değiştirmiştir. Bu sözlerim hamaset için değildir. Burada kimseye tarih dersi verecek değilim. Biz tarihi yaparız... Kimin yazacağına, kimin ondan ders alacağına karışmayız.

MUHALEFETE TEŞEKKÜR

Böyle hassasiyetle hareket etmemiz sebebiyle muhalefet liderlerine teşekkür ediyorum. Saldırı sonrasında dış politikamızı sorgulayan acımasız değerlendirmeler değerlendirmeye tabidir. Türkiye’nin hedefe konulması aymazlık, sorumsuzluk olur.

TÜRKİYE’NİN BÜYÜMESİNDEN RAHATSIZLIK DUYANLAR VAR

Türkiye’nin büyümesinden ciddi rahatsızlık duyanlar var. Bölgedeki bazı kukla yönetimler Türkiye’ye karşı kışkırtılıyor. Bu coğrafyadaki her oyunu boşa çıkarmak için Türkiye mücadele edecektir.

KÖŞE YAZARLARINI ELEŞTİRDİ: İNSAFSIZLAR

Hedef saptırmaya gayret eden bazı köşe yazarları göruyorum. Ve bunu bu kadar insafsızca yapıyorlar. Bu menfur saldırı sonrasında dış politikamızı sorgulayan bu acımasız değerlendirmeler var.

Bütün her şey radar tespitleri ortadayken silahsız, kimliği açık olan, tek başına uçan, hasmane bir görevi bulunmayan bir keşif uçağımızı düşürdükleri bu olayda, Türkiye sonuna kadar haklıdır.

EN UFAK BİR İKAZ YAPILMAMIŞTIR

Doğu Akdeniz artık Türkiye için hassasiyet teşkil ediyor. D.Akdeniz’in genelinde haklarımız var, Kuzey Kıbrıs dahil olmak üzere... Bölgede diğer ülkerin sıkıntıları var. Bu bölgede uçmak bizim en tabii hakkımızdır. Bu uçağımızın yaptığı uçuşta budur. Yenilenmiş radarlarımızın test edilmesine yönelik bir uçuştur. En ufak bir ikaz yada nota yapılmamıştır.

UTANMADAN, SIKILMADAN...

Utanmadan sıkılmadan dost olarak gördüklerini söylüyor. Kimse kısa süreli sınır ihlalini, haksız ve hukuksuz bir saldırı için mazaret gösteremez. D. Akdeniz’de aziz milletimizin uçağı vurulmuştur. Suriye’deki zalim yönetime destek verenler tarih önünde mahkum olacaklardır.

BU ÜLKE 29 EKİM 1923’TE KURULDU, AMA...

Bazıları bizim Suriye politikamızı eleştiriyorlar; 29 Ekim 1923 bizim için önemli bir gündür. Yeni bir devletle tarih sahnesinde kaldığı yerde devam etmiştir.Ama bu ülkenin tarihi 1923’te başlamamıştır.

“KILIÇ ASLAN” ÖRNEĞİ...

9 asır önce, komşu ülkeler yaşanan katliamlara dur demek üzere, Kudüs ve Şam’ı korumak üzere; Selçuklu Sultanı Kılıç Aslan, düşman ordularını durdurmak için İznik’ten mücadeleye başlamıştır.

Kılıç Aslan Şam ve Küdüs’ü namus olarak görüyordur. Selahattin Eyyübi de destansı bir mcüadele vermişir. Şam bizim için Mekke, Medine ve Kudüs kadar kutsal bir şehir olmuştur.

BİR ELİN PARMAKLARI KADAR YAKINIZ

Cetvelle çizilmiş sınırlar kardeşliğimizi örtülemez. Biz bir elin parmakları kadar birbirimize yakınız. Biz beraberiz ve kardeşiz. Kendi tarihinden, kendi ecdadından bi’haber olanlar bizim Suriye politikamızı anlayamaz. Çil çil altınlar karşılığında topraklarını satanlar bizim Arap kardeşlerimizi de teslim etmiyorlar.

ESAD DEĞİŞECEĞİNİ SÖYLEDİ, AMA...

Esad değişeceğini ve değiştireceğini söyledi. Komşularına hasmane tutum içinde olmayacağını söyledi. Verdiği sözleri tutmadı. İçerde tuttuğu insanları bırakacağını söyledi. Biz verilen sözlerden memnuniyet duyduk. Umutlandık, gel gör ki umutlarımız boşa çıktı. Çünkü doğru konuşmuyor. Suriye yönetinin hiçbir meşruiyeti kalmamıştır. Zorba yönetim işbaşındadır.

GELİN SİZDEN KONUŞMA DERSİ ALALIM

Bizim başbakamız çok sert konuşuyor diyor bazı köşe yazarları, gelin de sizden ders alalım. Sizin köşelerinizde yaptığınız dalkavukluğu biz ülkenin başında yapmayız. Biz Hakk’a ve halka teslim olmuş bir siyasi iradeyiz.

KENDİ MEMLEKETİNE TAŞERON DİYOR

Türkiye neden bu kadar önde diyor. Kendi memleketine taşeron diyor. Haksızlık ediyorlar. Bunlara paye verenler var. Biz kimsenin maşası ve taşeronu değiliz. Kendi irademizle ve gücümüzle hareket ediyoruz. Bağımsız bir ülkeyiz. “Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır” Hz. Ali’nin sözü, bizim yol göstericimizdir.

SURİYE’YE SESSİZ KALANLARIN YÜZÜNE KAN SIÇRAYACAKTIR

Biz bölgede Suriye’nin kimlerin sessiz kaldığına bakmıyoruz. Biz büyük bir ülkeyiz. Suriye’de akan kan sessiz kalan herkesin yüzüne sıçrayacaktır. Şam’ın güvenliği Anadolu’dan başlar. Suriyeli kardeşlerimizin mücadelesini desteklemeye devam edeceğiz. Suriye halkı bu başındaki zalim diktatörlerden kurtulana kadar dayanışma içinde olmaya devam edeceğiz.

DÜNYADA BÖYLE KISA İHLALLER HEP YAŞANIR

Uçağımız Suriye karasularına yanlışlıkla ve çok kısa bir süre için girmiştir. Saldırı anının yer ve zamanla ilgisi yoktur. Dünyanın her ükesinde böylr kısa süreli ihlaller yaşanbilmektir.

1 Ocak’tan bu yana farklı ülkelerin uçaklarınca Türkiye hava sahası 114 kez ihlal edilmiştir. 5 kez de Suriye helikopterleri hava sahamızı ihlal etmiştir. Angajman usullerine göre yabancı araçlara çekilmeleri bildirilir.

SURİYE KASITLA VURDU

Kastıla ve hasmane bir tutumlu hedef alınmıştır. Olay sonrasında Suriye yönetiminin aldığı tavır, en bariz göstergedir. Arama kurtarma çalışmaları sırasında uçağımıza yapılan taciz ateşi bu saldırıda kasıt olduğunu ispatıdır.

GİRİŞİMLERİMİZ OLDU

Uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımızı saklı tutuyoruz. Nota girişimimiz oldu. Ankara’daki büyükelçi ve askeri ateşeler olay hakkında bilgilendirilmiştir. NATO Konseyi şu anda toplantıda. BM nezninde eş zamanlı gönderilen mektuplarla kayda geçirilmiştir. Rusya, Çin, İran, ABD ve AB üyeleri ile görüşülmüştür. Bölge ülkelerini çok yoğun şekilde bilgilendirmeyi sürdüreceğiz.

SURİYE, TÜRKİYE İÇİN AÇIK VE YAKIN BİR TEHDİTTİR

Tüm dünyaya açık açık şunu ifade ediyorum; Türkiye yerini, zamamını ve yöntemini kendi tayin ederek bu olay için gereken adımı atacaktır. Bu son olay kendi halkıyla birlikte Türkiye’ye de açık ve yakın tehdit haline geldiğini ortaya koydu. Yeni bir aşamaya geçilmiştir.

SINIRDAKİ HAREKETLERİ TOLARE ETMEYECEĞİZ

Suriye’nin sınırlarımızdaki hareketini hiçbir şekilde tolare etmeyeceğiz. TSK’nın angajman kuralları bu yeni duruma göre değişecektir.

Suriye’den sınıra yaklaşan her askeri unsur “hedef” olarak muamele görecektir. Suriye bir hata yapmasın, sabrımızı sınamasın.

SAVAŞ ÇIĞIRTLANLARININ TUZAĞINA DÜŞMEYİZ

Ancak T.C. eylem planı çerçevesinde ne yapacağını çok iyi bilmektedir. Savaş çığırtkanlarının tuzağına düşmeyiz. Ama elimiz kolumuz bağlı da oturmayız. Bu hadisenin üzeirne gitmeye hazırız. Eli kanlı diktatör ve çetesinden kurtulana kadar Suriye’ye gereken desteği vereceğiz. Muhakkak ki Allah’ın yardımı yakındır. Haklı mücadelerinde yanlarındayız.

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209