Dinleme davasında 11 kişiye tutuklama

Kriptolu telefonların dinlenmesiyle ilgili ifadesi alınan 26 kişiden 11'i tutuklama talebiyle Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi.

Dinleme davasında 11 kişiye tutuklama
Kriptolu telefonların dinlenmesi soruşturmasında ifadesi alınan 26 şüpheliden 11'i tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edildi, 15 kişi serbest bırakıldı. TÜBİTAK BİLGEM eski başkanı Hasan Palaz tutuklanması talep edilenlerden.

Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı'nın "casusluk", "devletin birliğini bozmak" ve "kriptolu ve normal telefonların usulsüz dinlenmesi" iddialarına ilişkin soruşturması kapsamında hakkında gözaltı kararı bulunan TÜBİTAK BİLGEM eski başkanı Hasan Palaz, avukatıyla Gölbaşı Adliyesi'ne gelerek teslim oldu.

Palaz adliyeye girmeden önce gazetecilere yaptığı açıklamada, TÜBİTAK'ın kriptolu telefonların sadece tasarım ve üretimini yaptığını söyledi. "TÜBİTAK olarak bilgi sahibi de değiliz yani telefon kime tahsis edildi, ne oldu bilmiyoruz. Biz teslim ettikten sonra bu telefonlara kim ne yaptı bilmiyorum" dedi.

Soruşturmada dün gözaltına alınan 24 şüphelinin ardından 1 kişi teslim oldu, 2 kişi ise adliyeye teslim olmaya gelirken göz altına alındı. Toplam 26 kişiden 25'inin sorgusu tamamlandı. 1 kişi ise halen aranıyor.

Adliyeye getirilen şüphelileri başsavcılık tarafından görevlendirilen 5 savcı sorguladı.. Savcılar şüphelileri çapraz sorguya alarak kriptolu telefonların dinlemelerini nasıl yaptıklarını sordu.

Operasyonda TİB'den 22, TÜBİTAK'tan 6 kişi hakkında yakalama kararı çıkarılmıştı. Bu kişiler arasında TÜBİTAK'ın eski başkan yardımcısı Hasan Palaz, TİB eski başkanvekili Osman Nihat Şen, TİB Bilgi Sistemleri Dairesi'nin eski başkanı İlhan Elieyioğlu ve TİB Veri İşlemleri Koordinatörü İsmail Bekar adresinde bulunamadığı için gözaltına alınamamıştı. Dört şüpheli avukatları aracılığıyla emniyete teslim olacaklarını bildirmişti.
Gözaltı kararı çıkarılan kişiler casusluk, devletin birliğini bozmak, özel hayatın gizliliğini ihlalle suçlanıyor.

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 21 Ocak 2015, 20:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209