Davutoğlu'ndan Lübnan'a sıcak mesajlar

Lübnan'da kaçırılan Türk vatandaşının durumuyla ilgili konuşan Ahmet Davutoğlu, 'Lübnan halkı ve hükümeti Türkiye'nin dostudur. Suriye'deki olaylarla ilgimiz yok' dedi.

Davutoğlu'ndan Lübnan'a sıcak mesajlar

ANKARA - Türkiye 'ye çalışma ziyareti gerçekleştiren Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Ankara 'da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile bir araya geldi.

Davutoğlu, Fabius'un ziyaretinden dolayı duyduğu memnuniyeti diye getirerek, göreve gelmesinin ardından uluslararası toplantılar başta olmak üzere birçok toplantıda Fabius'la görüştüğünü söyledi.

Toplantıda iki ülke arasındakileri ilişkileri ve Suriye'deki son gelişmeleri ele aldıklarını ifade eden Davutoğlu, “İkili ilişkilerde son dönemlerde kazandırdığımız ivmenin artırılması konusunda karşılıklı mutabakata vardık. Özellikle Suriye konusuna yoğunlaştık. Fabius, Kilis'teki kampları ziyaret etti. Ayrıca Fabius, kampları ziyaret eden ilk dışişleri bakanı oldu. Orada bizzat Suriyeli mültecilerin, Suriyeli kardeşlerimizin çektiği dramı doğrudan izleme olanağı buldu. Son dönemde Suriye'de ortaya çıkan tabloyu birlikte ele aldık” diye konuştu.

Suriye'de yaşanan sorunların herhangi bir çatışma sorunu olmadığını ifade eden Davutoğlu, “Suriye'de yaşanan sorun, gelişmiş silahlarla sivil halka dönük işlenen bir insanlık suçu olduğunu açık bir şekilde ortaya koymaktadır. Uluslararasın toplumun bu katliamlara karşı sessiz kalması gerçekten sorgulanması gereken bir durumdur. Bu çerçevede Fransa 'nın BM Güvenlik Konseyi Başkanı olması dolayısıyla da bu konuları ele aldık. BM Güvenlik Konseyi Dışişleri Bakanları düzeyinde Paris'te toplanacak. Ben de gündemin birinci maddesi Suriye olarak bu toplantıya katılacağım. Suriye'de atılacak adımlar, muhtemel riskler konusunda görüş alış verişinde bulunduk.” dedi.

“Suriye'deki son durum sürekli diğer ülkelerle istişare etmeyi zaruret haline getiriyor” diyen Davutoğlu, şöyle devam etti:

“Suriye'deki gelişmeler çok hızlı bir şekilde gelişiyor. Bu hızlı gelişmelere intibak etmek en doğru zamanda en doğru tepkiyi verebilmek için de doğru yerde olmak gerekiyor. Suriye halkının haklı mücadelesini ve mültecilerin dramının bitmesini isteyen bütün halkların bir araya gelmesi gerekiyor. Aslında diplomasi de ciddi bir hareketlilik var ama bu hareketliliğin alandaki durumu yeterince bölgeye yansımıyor. Suriye'deki alandaki durum değişmedikçe mülteci akımı da artıyor. Bugün mülteci girişleri son 15 ayın en yüksek rakamına ulaştı. Tabii Türkiye 'nin tek başına üstlendiği sorumluluk ve Türkiye 300 milyon dolarlık bir kaynak ayırdı. Uluslararası katkılar bununla karşılaştırıldığında devede kulak kalır.”

LÜBNAN HALKI VE HÜKÜMETİ DOSTUMUZDUR
Bir gazetecinin “Lübnan'da kaçırılan Türk vatandaşları ile alakalı bir girişimde bulundunuz mu?” sorusu üzerine Davutoğlu, Türk vatandaşlarının durumunu yakından takip ettikleri belirterek, “Lübnan'da kaçırılan Türk vatandaşlarıyla ilgili olarak gerekli girişimleri ilk günden itibaren yaptık. Türk vatandaşlarının durumunu yakından takip ediyoruz. Hem Lübnan Hükümeti hem de Lübnan, halkının din ve mezhep gözetmeksizin Türkiye 'nin dostu olan ülkedir. Suriye'deki olaylarla Türk vatandaşlarının veya Lübnan'ın hiçbir alakası yoktur. Bunları ilişkilendirirken herkesin dikkat etmesi lazım” yanıtını verdi.

Lübnanlı vatandaşların Türkiye 'de değil, Suriye'de kaçırıldığına dikkati çeken Davutoğlu, Türkiye 'nin Lübnanlı vatandaşların serbest kalması için elinden geleni yaptığını söyledi. Türk vatandaşlarının ise Suriye'de değil, Lübnan'da kaçırıldığını hatırlatan Davutoğlu, “Lübnanlı yöneticilerin de Türk vatandaşlarının serbest bırakılması için elinden geleni yapmasını istedi.

Lübnan'a yapılacak seyahatler ve burada yaşayan Türk vatandaşlarına da dikkatli olmaları uyarısında bulunan Davutoğlu, Lübnan'da kaçırılan iki Türk vatandaşı için, “İnşallah bu kardeşlerimiz de sağ salim ailelerine dönerler” dedi. (aa)



YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209