Bosna Hersek sular altında !

Bosna Hersek ve Sırbistan sular altında kaldı.

Bosna Hersek sular altında !
 

Son yılların en büyük sel felaketinin yaşandığı Bosna Hersek'te, sular altında kalan evler ve tarım arazileri, AA ekibi tarafından havadan görüntülendi.



Son yılların en büyük sel felaketinin yaşandığı Bosna Hersek'te, sular altında kalan evler ve tarım arazileri Bosna ordusuna ait helikoptere binen AA ekibi tarafından havadan görüntülendi. AA ekibi, selden dolayı evlerinin çatılarına sığınan, dağlara kaçan yaklaşık 60 vatandaşın kurtarılmasına tanıklık etti. 



KARAYOLUYLA ULAŞIM SAĞLANAMIYOR



Bosna Hersek'te son 120 yılın en etkili yağışlarıyla birlikte nehirlerin taşması sonucu meydana gelen seller nedeniyle tarım arazileri ve çok sayıda ev sular altında kaldı. Sellerle birlikte yaşanan heyelanlar da ülkede karayolu ulaşımını önemli ölçüde etkiledi. Ülkede selin etkili olduğu birçok bölgeye karayoluyla ulaşım sağlanamıyor. Selin etkilediği bölgelere ise ulaşım sadece askeri helikopterlerle sağlanıyor. Ülkede sadece 4 adet olan askeri helikopterlerle selden etkilenen bölgedeki insanlara bir taraftan gıda ve su ulaştırılmaya çalışılıyor, diğer taraftan da hasta ve zor durumda olanlar kurtarılıyor.



Raylovaç'taki askeri birlikte, selin en fazla etkilediği Zenitsa ve Doboy bölgesine gidecek askeri helikoptere, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı ve Savunma Bakanlığı'nın izniyle AA kameramanı ve fotomuhabiri de alındı. Kurtarma ekipleriyle birlikte askeri helikopterin havalandığı anda, Saraybosna'nın çevresindeki tarım arazilerinin ve bir kısım evlerin sular altında olduğu görüldü.



Helikopterin Orta Bosna taraflarına yönelmesiyle birlikte görülen manzaralar daha da ürpertici hale gelmeye başladı. Helikopterden bakıldığında, adeta göl ortasında kalmış yerleşim birimleri, köklerinden sökülmüş ağaçlar, yıkılmış köprüler, sular içinde yüzen araçlar ve evlerinin çatılarında kurtarılmayı bekleyen insanlar, heyelan nedeniyle kapanan yollar, sellerden kaçarak dağlara sığınan insanlar görülüyordu. 



KURTARILAN VATANDAŞLAR SEVİNÇ GÖZYAŞLARI DÖKTÜ



Helikopteri gördükleri sırada evlerinin çatısında bulunan insanların çığlıkları duyuluyordu. Yaklaşık 3 gündür kendilerine ulaşılmasını bekleyen vatandaşlar, yanlarına inen kurtarma ekiplerinin yardımlarıyla helikoptere bindirildi. Kurtarılan vatandaşların çocuklarına ve birbirlerine sarılarak sevinç gözyaşları dökmeleri helikopterde duygulu anların yaşanmasına neden oldu. Helikoptere bindirilen vatandaşlar, daha sonra güvenli bölgelerde kurulan kriz merkezlerine götürüldü ve burada tedavi olmaları, ihtiyaçlarının giderilmesi sağlandı.



Helikopterdeki kurtarma ekipleri dağlara sığınan vatandaşlardan da özellikle kadın ve çocukları kurtardı. Evleri sular altında kaldığı için dağlara sığınan ve burada 2 gündür kurtarılmayı bekleyen vatandaşlardan özellikle kadın ve çocuklara öncelik verildi. Kadın ve çocukları helikoptere alan ekipler daha sonra bu vatandaşları da kriz merkezlerine ulaştırdı. Helikoptere binen vatandaşların özellikle beslenme sorunları ve olumsuz hava koşulları nedeniyle bitkin oldukları görüldü.



AA ekibinin bulunduğu helikopter, yaklaşık 3 saatlik çalışmasında 68 vatandaşı kurtararak kriz merkezlerine ulaştırdı. Helikopterdeki yer sıkıntısından dolayı kadın ve çocuklara öncelik verildi.


Güncelleme Tarihi: 18 Mayıs 2014, 13:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209