‘BÇG kurma emrini başbakan verdi’

CHP’li Cezaevi İnceleme Komisyonu’nun cezaevinde ziyaret ettiği emekli Orgeneral Bir, “Genelkurmay’da çalışma grupları kurmak doğaldır. Batı Çalışma Grubu da o dönem görev yaptı. Görevimi yaptım” dedi

‘BÇG kurma emrini başbakan verdi’
Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Manisa Milletvekili Özgür Özel ve Muğla Milletvekili Nurettin Demir’den oluşan CHP Cezaevleri İnceleme Komisyonu, hafta ortasında Sincan Cezaevi’ne giderek 28 Şubat davasının tutuklu sanıklarıyla görüştü. 28 Şubat döneminin Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir, çok tartışılan Batı Çalışma Grubu’nun ‘yasal’ bir oluşum olduğunu ve başbakan emriyle kurulduğunu anlattı.  
CHP’li heyetin ziyaretinde 28 Şubat davasının tutuklu sanıkları yaşadıkları sıkıntıları ve dava sürecini anlattı.
Dönemin YÖK Başkanı Kemal Gürüz, hakkındaki iddialarla ilgili “Ecevit Başbakan’dı. Onu niye devirmek isteyeyim” dedi. Dönemin Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir ise yaşadıklarını şöyle anlattı:
‘Sezgin biliyordu’
“Genelkurmay’da çalışma grupları kurmak doğaldır. Bölücülük tehdidi gündeme geldiği zaman Güven Çalışma Grubu kuruldu. İç Güvenlik Harekât Dairesi kuruldu. Batı Çalışma Grubu da o dönem görev yaptı. Bize bu emri Başbakanlık veriyor. Bir milletvekili İsmet Sezgin’e BÇG’yi soruyor. Sezgin de yasal bir kuruluş olduğunu söylüyor. MİT’in emniyetin brifingleri var. Bizi yargılıyorlar, onlara bir şey yapılmıyor. Bu soruşturma sadece askere yapılıyor. Görevimi yaptım.”
Emekli Albay İsrafil ise CHP’li heyete, “Cezaevi şartları ve mevzuatı insancıl değil; insanı yok etmek üzerine kurulu. En rahatsız olduğum şey elle arama. Lacivert giyim eşyası gardiyanları çağrıştırdığı için yasak, haki giyim eşyası jandarmayı çağrıştırdığı için yasak.Mevzuat tam faşist” diye konuştu.
Televizyon tartışması
CHP Cezaevleri İnceleme Komisyonu heyeti, PKK hükümlüsü Abdullah Öcalan’a İmralı’da 42 ekran LCD verildiği dönemde, 28 Şubat sanıklarının tamamına 37 ekran televizyon verildiğini açıkladı.  CHP’li heyetin Sincan cezaevinde görüştüğü emekli Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir’e “Televizyonunuz var mı?” sorusuna, “Var, 37 ekran” yanıtı verdi.

MERİÇ TAFOLAR Ankara

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209