AKP, İsrail'le ‘yeni sayfa' mı açıyor?

İran’ın dünya güçleriyle 2 Nisan’da vardığı nükleer çerçeve anlaşması sonrasında gözler Ortadoğu’daki yeni dengelere çevrilirken Ankara’dan İsrail’e ardı ardına giden olumlu mesajlar dikkat çekiyor

AKP, İsrail'le ‘yeni sayfa' mı açıyor?
 Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın İsrail televizyonuna mülakat verip “İsrail yeni bir başlangıç yapmayı düşünüyorsa, Türkiye’nin iyi bir ortak olarak seçilmesi bizce çok doğru olacaktır.” mesajından sonra Türkiye’nin Tel Aviv Maslahatgüzarı Doğan Işık da, “Siyasi ilişkilere rağmen biz iki kardeş devletiz ve ayrılamayız.” açıklaması yaptı. Zaman’a konuşan bir Dışişleri yetkilisi, “Şüphesiz böyle bir mesaj Ankara’nın talimatıyla verilebilir.” dedi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru’nun da diplomatik kanallardan İsrail’e “Yeni sayfa açalım.” notu ilettiği öğrenildi.

Türkiye, İsrail’le ilişkileri normalleştirmek için harekete geçti. Ankara’dan Tel Aviv’e kısa sürede üç önemli mesaj gitti. İlk olarak Arınç, geçtiğimiz hafta, İsrail televizyonuna mülakat verdi ve İsrail’in güvenliğinin de güçlü bir şekilde sağlanabilmesi için Türkiye’nin iyi bir ortak olabileceğini bildirdi. Hafta sonu ise Maslahatgüzar Işık, bir fuarda yaptığı açıklamada, “(Tel Aviv’den) İstanbul’a günde 8 uçak seferi var; Çin’den Amerika’ya nereye gidersek gidelim İstanbul’a uğruyoruz. Siyasi ilişkilere rağmen biz iki kardeş devletiz ve ayrılamayız.” şeklinde konuştu. Zaman’ın edindiği bilgiye göre Dışişleri Bakan Yardımcısı Koru da diplomatik kanallardan Tel Aviv’e “Normalleşmeyi konuşmak için hazırız.” mesajı verdi.

Zaman’a konuşan bir Dışişleri yetkilisi, yaşananların tesadüf olmadığına dikkat çekerek, “Tüm bunlar diplomaside uygulanan metotlardandır. Türkiye, İsrail’e olumlu mesajlar gönderiyor.” dedi. Aynı yetkili, Işık’ın böyle önemli bir konuda açıklamayı ancak Ankara’dan giden talimatla yapabileceğini kaydetti. Yetkili, Türkiye’nin İsrail’deki en üst düzey diplomatik temsilcisi konumundaki maslahatgüzarın daha önce bir başka konuda yaptığı açıklama sonrasında; İsrail’den gelen talep üzerine Türk Dışişleri Bakanlığı’nın “Maslahatgüzar Işık, bilgimiz ve onayımız dâhilinde bu yönde konuştu.” deklarasyonunda bulunduğunu hatırlattı.

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 07 Nisan 2015, 10:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209